episthmh_0602.jpg

 

Ο εγκέφαλος του άνδρα παρουσιάζει σημάδια φθοράς και γερνά πιο γρήγορα από εκείνον της γυναίκας, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, κάτι που εξηγεί γιατί οι γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερο κοφτερό μυαλό στα γεράματα. Η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ακτινολογίας και Νευρολογίας-Νευροεπιστήμης Μανού Γκογιάλ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, αναφέρει ειδικότερα πως από άποψη μεταβολισμού ο εγκέφαλος της γυναίκας είναι κατά τρία χρόνια νεότερος απ’ ό,τι ο εγκέφαλος ενός συνομήλικου άνδρα. Η μελέτη βασίστηκε στην απεικόνιση ΡΕΤ (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) των εγκεφάλων 121 γυναικών και 84 ανδρών ηλικίας 20 έως 82 ετών, μετρώντας την κυκλοφορία οξυγόνου και σακχάρου (γλυκόζης). Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης αναλύθηκε η σχέση ανάμεσα στη χρονολογική ηλικία κάθε συμμετέχοντος και στον μεταβολισμό του εγκεφάλου του. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης υπολόγισε ότι ο εγκέφαλος μιας γυναίκας έχει κατά μέσο όρο 3,8 χρόνια μικρότερη βιολογική ηλικία από τη χρονολογική ηλικία της.

Αντίθετα, στην περίπτωση των ανδρών, ο αλγόριθμος εκτίμησε ότι η βιολογική ηλικία του εγκεφάλου τους είναι κατά μέσο όρο 2,4 χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική ηλικία. Η συγκριτικά πιο νεανική βιολογική εικόνα του γυναικείου εγκεφάλου ήταν ορατή ακόμη και σε άτομα 20 έως 30 ετών.

Έτσι λοιπόν, μπορεί ο εγκέφαλος των δύο φύλων να έχει την ίδια χρονολογική ηλικία, όμως η βιολογική ηλικία του γυναικείου εγκεφάλου δείχνει νεότερη. Ίσως γι’ αυτό οι γυναίκες της τρίτης ηλικίας συχνά διατηρούν τη νοητική διαύγειά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι οι άνδρες. Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες συνήθως τα καταφέρνουν καλύτερα απ’ ό,τι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας στα νοητικά και μνημονικά τεστ.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn