texnologia-0502.jpg

 

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημερωτική καμπάνια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του διαδικτύου. Η καμπάνια έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους χρήστες σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο, αλλά και να τους ενημερώσει για το πώς μπορούν να προστατευτούν από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις και υποκλοπές των κωδικών τους. Προβαίνοντας σε συνδέσεις στο διαδίκτυο ή χρησιμοποιώντας εφαρμογές, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούμε, κάτι που οι περισσότεροι κάνουμε το σφάλμα να θεωρούμε ρουτίνα κι έτσι από άγνοια ή αμέλεια δεν εφαρμόζουμε τα βασικά μέτρα ασφαλείας. Ενδεικτικά, πρακτικές οδηγίες σχετικά με τα passwords είναι:

* Αφού φτιάξετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να τους ανανεώνετε τακτικά (κάθε 6 μήνες τουλάχιστον).

* Εκτός από ισχυρό, το password πρέπει να είναι και μυστικό. Να ξέρετε ότι καμία εταιρία που προσφέρει νόμιμες υπηρεσίες δεν θα σας ζητήσει να στείλετε τον κωδικό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

* Σημαντικό είναι να μην αποθηκεύετε τον κωδικό σας σε προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε εφαρμογές, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο υπολογιστή. Ακόμα καλύτερα, απενεργοποιήστε την επιλογή απομνημόνευσης κωδικού.

* Επιπλέον, ένα ασφαλές password θα σας προστατεύει μόνο αν κάποιος κακόβουλος δεν μπορέσει να το παρακάμψει με άλλο τρόπο (π.χ., μέσω της ερώτησης ασφάλειας για την ανάκτηση του password). Θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ισχυρή ερώτηση ασφαλείας, ώστε οι χάκερς να μην μπορούν να μαντέψουν την απάντηση.

Το κεντρικό μήνυμα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου φέτος είναι «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια του κυβερνοχώρου δεν αφορά μόνο τους ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή μεγάλες εταιρίες και κυβερνήσεις. Αφορά όλους μας, που αξιοποιούμε τις εκπληκτικές δυνατότητες που μας προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία. Γνωρίζοντας τους πιθανούς κινδύνους και υιοθετώντας τους κανόνες για ασφαλή πλοήγηση, αποφεύγουμε την πιθανότητα να γίνουμε στόχος κακόβουλων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn