feggari.jpg

Ανεβάζει τον πήχη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), καθώς στα σχέδιά του είναι να ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Σελήνη έως το 2025. Με βασικό στόχο να εξαγάγει οξυγόνο, νερό και καύσιμα, υπέγραψε συμβόλαιο ετήσιας διάρκειας με την αεροδιαστημική ευρωπαϊκή εταιρία Ariane Group, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους Ariane, προκειμένου να εκπονηθεί μια προκαταρκτική μελέτη για τη δυνατότητα μιας αποστολής εξόρυξης ρεγόλιθου στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ο ρεγόλιθος, ένα στρώμα που καλύπτει την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης σε βάθος τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων και αποτελείται από μείγμα διαφόρων υλικών και χημικών ουσιών, θεωρείται σημαντικός για την εξόρυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε περίπτωση που δημιουργηθεί μόνιμη σεληνιακή βάση στο μέλλον.

Αν προχωρήσει το σχέδιο, η Ariane Group θα συνεργαστεί με τη νεοσύστατη γερμανική εταιρία PTScientists, που θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει τη σεληνιακή άκατο της ευρωπαϊκής ρομποτικής (μη επανδρωμένης) αποστολής, καθώς και με τη βελγική εταιρία Space Applications Services, που θα αναπτύξει τις σεληνιακές εγκαταστάσεις ελέγχου και επικοινωνιών.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn