seliniakes_petres.jpg

Τρεις μικρoσκοπικές πέτρες από τη Σελήνη που είχε φέρει στη Γη η μη επανδρωμένη αποστολή Λούνα-16 της Σοβιετικής Ένωσης το 1970 πουλήθηκαν αντί 855.000 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις στη Νέα Υόρκη, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι το Διάστημα «πουλάει». Οι εν λόγω πετρούλες, που ζυγίζουν μόλις 0,2 γραμμάρια και χρειάζονται μεγεθυντικό φακό για να γίνουν ορατές, αποτελούν τα μόνα γνωστά δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων που βρίσκονταν σε ιδιωτικά χέρια διεθνώς και αποτέλεσαν αντικείμενο αγοραπωλησίας.
Το 1993 είχαν πουληθεί πάλι από τον οίκο Σόθμπις σε Αμερικανούς συλλέκτες αντί 442.500 δολαρίων, οι οποίοι τώρα τις μεταπώλησαν σ’ έναν άλλο Αμερικανό συλλέκτη σε σχεδόν διπλάσια τιμή (αν όμως ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, το κέρδος μεταπώλησης είναι μόνο 87.500 δολάρια). Μετά τη νέα δημοπρασία, η οποία αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς για την αγορά, η τιμή ενός γραμμαρίου σεληνιακού εδάφους υπολογίζεται σε περίπου 4,3 εκατομμύρια δολάρια.
Αρχικά, τα σεληνιακά δείγματα ανήκαν στη Νίνα Ιβάνοβνα Κορόλεβα, χήρα του Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεβ, πρώην διευθυντή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, στην οποία είχαν δοθεί από την ΕΣΣΔ ως αναγνώριση των υπηρεσιών του συζύγου της προς το κράτος. Ο πυραυλικός μηχανικός Κορόλεβ υπήρξε ο «εγκέφαλος» του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος στις δεκαετίες του 1950 και 1960, μεταξύ άλλων στέλνοντας τον πρώτο άνθρωπο στο Διάστημα (Γιούρι Γκαγκάριν). Όμως πέθανε το 1966, προτού προλάβει να δει τις προσσεληνώσεις. Η σοβιετική ρομποτική διαστημοσυσκευή Λούνα-16 προσσεληνώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1970 και έσκαψε μια τρύπα βάθους 35 εκατοστών, από την οποία συνέλεξε δείγματα που έφερε πίσω στη Γη. Συνολικά, από τις τρεις αποστολές Λούνα-16, Λούνα-20 και Λούνα-24 προέκυψαν δείγματα βάρους 300 γραμμαρίων.
Είναι τρομερά σπάνιο να βγει κάποιο αυθεντικό σεληνιακό δείγμα σε δημοπρασία, καθώς τα ευρήματα από τις αποστολές «Απόλλων» δεν βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Οι έξι αποστολές «Απόλλων» που προσσεληνώθηκαν έφεραν δείγματα συνολικού βάρους 382 κιλών. Μέχρι σήμερα, όμως, η αμερικανική κυβέρνηση και η NASA δεν έχουν δώσει ποτέ σε ιδιώτη το παραμικρό εύρημα.
Τέλος, στην ίδια δημοπρασία πουλήθηκε αντί 162.500 δολαρίων και η μοναδική στολή αστροναύτη (από το πρόγραμμα «Τζέμινι» που προηγήθηκε του προγράμματος «Απόλλων») που βρίσκεται σε χέρια ιδιώτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn