heirourgiki_epemvasi_matiou.jpg

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση ενδοφθάλμιου όγκου από τους εξιδεικευμένους οφθαλμιάτρους χειρουργούς κ. Σόλωνα Αστεριάδη MD, FRCS, και Έφη Παυλίδου, MD, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής Θεσσαλονίκης. Η καινοτόμα μέθοδος αφορά στην τεχνική της οφθαλμικής βραχυθεραπείας και τη χρήση ραδιενεργούς πλάκας ρουθηνίου και αποτελεί παγκοσμίως την πιο διαδεδομένη συντηρητική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του οφθαλμικού μελανώματος, δηλαδή του πιο διαδεδομένου ενδοφθάλμιου όγκου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το οφθαλμικό μελάνωμα εμφανίζεται σε έναν οφθαλμό και εντοπίζεται στον χοριοειδή χιτώνα, το ακτινωτό σώμα ή την ίριδα. Ένα τέτοιου τύπου εύρημα, μετά την κλινική εξέταση του οφθαλμού και εφόσον χαρακτηριστεί κακόηθες, απαιτεί σειρά απεικονιστικές εξετάσεις, όπως φωτογράφιση βυθού, φλουοροαγγειογραφία, οπτική τομογραφία συνοχής, οφθαλμική υπερηχογραφία. Ένα οφθαλμικό μελάνωμα μπορεί να είναι ασυμπτωματικό, ωστόσο επειδή θεωρείται όγκος υψηλής κακοήθειας είναι υποχρεωτική η στενή παρακολούθησή του με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όχι μόνο για τυχόν μεταβολές στο μέγεθος ή την υφή του σπίλου, αλλά και για κίνδυνο μεταστάσεων.

Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση των κακοήθων ενδοφθάλμιων όγκων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στις συντηρητικές θεραπείες και στη ριζική θεραπεία. Σκοπός των παρεμβάσεων στις συντηρητικές τεχνικές είναι ο ασθενής να διατηρήσει τον βολβό του οφθαλμού με την καλύτερη δυνατή όραση. Αντίθετα, στη ριζική θεραπεία αφαιρείται ολόκληρος ο οφθαλμικός βολβός και στις περισσότερες περιπτώσεις αντικαθίσταται από τεχνητά μέσα.

Στην τεχνική της βραχυθεραπείας πραγματοποιείται με γενική αναισθησία η συρραφή μιας ραδιενεργούς πλάκας ρουθηνίου στον σκληρό χιτώνα του οφθαλμού. Αυτή η πλάκα τοποθετείται σε κοντινή απόσταση από τον σπίλο (περίπου ένα χιλιοστό από το σημείο της βλάβης) και παραμένει σε επαφή με το μάτι για λίγα 24ωρα, με στόχο η ακτινοβολία τύπου-β που εκπέμπει να προκαλέσει ραδιο-νέκρωση στον όγκο, χωρίς να επηρεάζονται ή να ακτινοβολούνται άλλοι σημαντικοί για την όραση οφθαλμικοί ιστοί, όπως το οπτικό νεύρο και η ωχρά κηλίδα.
Οι ραδιενεργές πλάκες ρουθηνίου που χρησιμοποιούνται στη μέθοδο της βραχυθεραπείας είναι κατασκευασμένες να εκπέμπουν ακτινοβολία που περιορίζεται σε εύρος 5 χιλιοστών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν ακτινοβολείται το υπόλοιπο σώμα, παρά μόνο συγκεκριμένοι οφθαλμικοί ιστοί στους οποίους έχει εντοπιστεί η βλάβη του μελανώματος. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά τόσο επιτυχημένη τη συγκεκριμένη τεχνική. 

                                                                                            ΠΗΓΗ: Ophthalmica

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn