baby_sitter.jpg

Αν ανησυχείτε πως ίσως σας εξαπατήσει η διαίσθησή σας στην επιλογή της κατάλληλης μπέιμπι σίτερ, αν δεν έχετε χρόνο να ψάξετε στο διαδίκτυο ή δεν εμπιστεύεστε τις προδιαγραφές των ανθρώπων που προτείνονται για τη φύλαξη του παιδιού σας, είναι καιρός να καλωσορίσετε στη ζωή σας το Predictim, μια πλατφόρμα όπου η αναζήτηση τροφού γίνεται υπεύθυνα και ξεκούραστα. Πρόκειται για μια online υπηρεσία που αξιολογεί ψυχομετρικά την προσωπικότητα κάθε υποψήφιας μπέιμπι σίτερ και στη συνέχεια προσφέρει αυτόματα στους γονείς-πελάτες τη σχετική «βαθμολογία» τους. Μπορεί π.χ. να γνωμοδοτήσει ότι η τάδε κυρία έχει μεν πολύ χαμηλό κίνδυνο να κάνει κρυφή χρήση ναρκωτικών την ώρα που το παιδάκι κοιμάται, αλλά έχει μεσαίο κίνδυνο να το κακοποιεί με τη συμπεριφορά της.
Όπως συμβαίνει συχνά με την τεχνητή νοημοσύνη, το σύστημα δεν εξηγεί πώς και γιατί παίρνει τις αποφάσεις του, οπότε οι γονείς καλούνται να το εμπιστευτούν περισσότερο απ’ ό,τι τις συστάσεις των γνωστών τους ή τη δική τους διαίσθηση από μια συνέντευξη. Το Predictim ανήκει στην ευρύτερη και ολοένα πιο πλατιά χρησιμοποιούμενη κατηγορία «έξυπνης» επεμβατικής τεχνολογίας, που βοηθά εταιρίες και οργανισμούς να αξιολογούν υποψηφίους προς πρόσληψη, αναλύοντας –πέρα από το βιογραφικό τους– τη φωνή, τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά και το online ιστορικό τους, έτσι ώστε να έλθουν στο φως τυχόν σκοτεινές πτυχές της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής τους.
Ωστόσο, όπως για κάθε ηλεκτρονική πλατφόρμα που καινοτομεί, έτσι και για το Predictim υπάρχει ένα «μαύρο κουτί» που αφορά στα μυστικά των αλγορίθμων του, οι οποίοι δύσκολα ερμηνεύονται προκειμένου να κατανοηθεί γιατί λήφθηκε αυτή και όχι η άλλη απόφαση. Για παράδειγμα, ποιος εγγυάται ότι η υπηρεσία δεν αντανακλά τις –συχνά ασυνείδητες– προσωπικές προκαταλήψεις του δημιουργού της σχετικά με το πώς πρέπει να μιλά, να ντύνεται και γενικά να συμπεριφέρεται μια μπέιμπι σίτερ; Μάλιστα, αν οποιοσδήποτε υποψήφιος εργαζόμενος δεν συναινέσει ώστε να κριθεί από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, τότε αυτομάτως προκαλούνται υποψίες ότι κάτι κρύβει και ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους.
Ο Σαλ Πάρσα, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Predictim, η οποία ιδρύθηκε τον προηγούμενο μήνα από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων SkyDeck, υποστηρίζει ότι το σύστημα λαμβάνει «ηθικές» αποφάσεις και επιμένει ότι ο κίνδυνος πρόσληψης μιας βίαιης ή προβληματικής μπέιμπι σίτερ μειώνεται σοβαρά χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, που έρχεται ως αρωγός στους γονείς. Όπως λέει, «αν κάνετε μια απλή αναζήτηση στο Google για μπέιμπι σίτερ που έχουν κακοποιήσει παιδιά, θα βρείτε αμέσως εκατοντάδες περιπτώσεις. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που είτε έχουν ψυχολογικά προβλήματα είτε απλώς έχουν γεννηθεί κακοί. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε οτιδήποτε για να τους σταματήσουμε».
Το σύστημα Predictim κοστίζει από 25 δολάρια στους γονείς. Η υποψήφια μπέιμπι σίτερ πρέπει να δώσει το όνομά της, το e-mail της και την έγγραφη συγκατάθεσή της ότι επιτρέπει ευρεία πρόσβαση στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί ασφαλώς να αρνηθεί, αλλά τότε οι γονείς θα ενημερωθούν για την άρνησή της…
Το σύστημα χρησιμοποιεί αλγόριθμους επεξεργασίας κειμένου, ομιλίας και εικόνας για να «σαρώσει» τους λογαριασμούς των υποψηφίων. Το τελικό αποτέλεσμα και η βαθμολογία παραδίδονται εμπιστευτικά μόνο στους γονείς-πελάτες, που δεν είναι υποχρεωμένοι να μοιραστούν την αξιολόγηση με την υποψήφια εργαζόμενη. Σε τελευταία ανάλυση η απόφαση για την πρόσληψη είναι δική τους και, αν θέλουν, μπορούν να παραβλέψουν την κρίση του Predictim (αν και, από τη στιγμή που πλήρωσαν, μάλλον δύσκολα θα συμβεί αυτό…).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn