drones.jpg

Από το 2013, που κατασκευάστηκε το πρώτο drone, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Τα drones χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ελλάδα για φωτογραφίσεις, λήψεις βίντεο, τοπογραφικές καταγραφές, ακόμα και λόγους έρευνας και διάσωσης εάν φέρουν ενσωματωμένη θερμική κάμερα, ενώ τα πρώτα υποβρύχια drones πραγματοποιούν υποθαλάσσιες λήψεις στις θάλασσες της χώρας μας.

Το 2017 η ιταλική εταιρία Jet Capsule σχεδίασε drones για τη μεταφορά ανθρώπων, τα οποία διατίθενται προς πώληση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας.

Ο κ. Γιώργος Ορφανίδης, εκπαιδευτής της 3D Drone Academy στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ότι σήμερα το όριο ηλικίας για εγγραφή και παρακολούθηση στις πιστοποιημένες ακαδημίες για  τα drones στην Ελλάδα είναι τα 18 έτη, ωστόσο από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, θα είναι τα 16.

«Τα drones μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο καθένας, κάθε ηλικιακή ομάδα. Βέβαια, εάν το θέλεις για επαγγελματική χρήση, πρέπει οπωσδήποτε να βγάλεις δίπλωμα σε μια αναγνωρισμένη σχολή και να διαθέτεις ειδική άδεια χρήσης. Δυστυχώς όμως μερικές φορές αυτό δεν συμβαίνει», δηλώνει ο κ. Ορφανίδης.

Στην Ε.Ε., στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν τοπογραφικοί χάρτες που αναφέρουν σε ποιες περιοχές επιτρέπεται η πτήση drones, οι οποίοι ανανεώνονται σε τακτά διαστήματα. «Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές όπου απαγορεύονται τα drones, όπως κοντά σε αεροδρόμια, σε βιοτόπους, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χώρους όπου πραγματοποιούνται πολεμικές ασκήσεις. Από το νέο έτος θα υπάρχει απαγορευτικό πτήσης και σε κατοικημένες περιοχές», εξηγεί ο κ. Ορφανίδης και συμπληρώνει ότι είναι ποινικό αδίκημα που εμπίπτει στο πλαίσιο του αεροπορικού δικαίου η πλοήγηση drone υπό την επήρεια αλκοόλ.

Όσον αφορά το κομμάτι της εκπαίδευσης, διδάσκεται συγκεκριμένο υλικό σε όλες τις πιστοποιημένες ακαδημίες drones, ενώ κατόπιν της παρακολούθησης οι μαθητές λαμβάνουν μέρος σε εξετάσεις. Η νομοθεσία για την κατάρτιση και την πιστοποιημένη χρήση drone στην Ελλάδα συντάχθηκε από την Πολιτική Αεροπορία το 2017.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn