3.11_stent.jpg

3 Νοεμβρίου
Έκθεση: «Ένα πορτρέτο του Βόλου - Δημήτρης Λέτσιος», στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαδρομές στη PhotoBiennale». Ξεναγεί ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. 

Τοποθεσία: Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Βασιλίσσης Όλγας 68. Ώρα: 11:00 

4 Νοεμβρίου

«Φωτογραφίες, αλήθειες και ψέματα, 1985-2018», έκθεση φωτογραφίας του Κωστή Αντωνιάδη. Φθαρμένες εικόνες προσώπων και σωμάτων συνθέτουν το νήμα των αφηγήσεων. Τη δεκαετία του ’80 εμφανίζονται αρχικά σε διαφημιστικά ταμπλό και στους τοίχους ερειπωμένων κατοικιών της Αθήνας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα αναδύονται μέσα από γυάλινες φωτογραφικές πλάκες του 19ου αιώνα και ξεθωριασμένες σελίδες σημειωμάτων. Το 2013, ανανεώνοντας τα φωτογραφικά υλικά και τις μεθόδους επεξεργασίας τους, ο καλλιτέχνης υιοθετεί νέες προσεγγίσεις· πρόσωπα τυπωμένα σε αιωρούμενες διαφάνειες συσχετίζονται με ήρωες ή ηρωίδες της αρχαίας τραγωδίας, της όπερας και του θεάτρου, ενώ σε άλλη ενότητα συντίθενται νέες μορφές από τεμαχισμένα αντρικά και γυναικεία σώματα. 

Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), Βασιλίσσης Όλγας 108. Ώρα: 10:30-18:00

5 Νοεμβρίου
Έκθεση αστρονομικής φωτογραφίας, από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δημιουργήθηκε το 1997 με σκοπό να διαδώσει την αστρονομία στο ευρύ κοινό. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν σεμινάρια, workshops αστροπαρατήρησης και αστροφωτογραφίας, καθώς και ανοιχτές εκδηλώσεις παρατήρησης (αστροπάρτυ). Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες των μελών του που αποτυπώνουν τον πλούτο του έναστρου ουρανού, τη μοναδικότητα του Σύμπαντος. 

Τοποθεσία: Αίθουσα Τέχνης ΦΑΑΘ, Αγίας Σοφίας 38. Ώρα: 11:00-14:00 & 18:00-21:00

6 Νοεμβρίου

Εικαστική συν-έκθεση «Ιllusionistic». Κυκλικοί χρωματιστοί καθρέφτες της Vivianne van Singer και αρχεία που αφορούν στις μελέτες της για το χρώμα συνεκτίθενται με επιλογή ζωγραφικών έργων του Βασίλη Ζωγράφου. Δύο εικαστικές προτάσεις που, ενώ η καθεμιά διατηρεί την απόλυτη αυτονομία της, παράλληλα αναπτύσσουν ιδιαίτερα γόνιμο διάλογο μεταξύ τους και αναδεικνύουν πολύ διαφορετικές ποιοτικές εκδοχές του εικάζειν. Χαρακτηριστικά δείγματα ζωγραφικών «γεγονότων» που επαναπροσδιορίζουν αξίες μνήμης στο σύγχρονο πλαίσιο του πολιτισμικού μετασχηματισμού. Ερωτήσεις και προβληματισμοί που σχετίζονται με ζητήματα της φύσης της ζωγραφικής διαδικασίας και πράξης (δισδιάστατος χώρος, χρώμα, ψευδαίσθηση, αντίληψη και ερμηνεία αυτού που θα ονομαζόταν πραγματικό), καθώς και με ζητήματα της φύσης του καθρέφτη ως δυνατότητας παραγωγής εικόνων/ειδώλων, είναι από τα κεντρικά θέματα που εύλογα υπαγορεύονται από τη συνέκθεση των δύο εικαστικών. Φαντασιακό και εμπεριστατωμένη μελέτη, ειρωνεία και επιστημονική ακρίβεια, λυρισμός και παραβολές ή μεταφορές σχεδόν μεταφυσικού τύπου αποτελούν εγγενή στοιχεία που συμπυκνώνονται και αλληλοσημαίνονται στα έργα.

Τοποθεσία: Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52. Ώρα: 12:00-20:00

7 Νοεμβρίου

Δημιουργίες με μαλλί: «Μαθαίνω να πλέκω σκουφάκι, με τσιγκελάκι». Με τη Γεωργία Σπαθάρα. Προεγγραφή στα τηλέφωνα 2310 423233 και 2313 314490.

Τοποθεσία: Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς, Αργυρουπόλεως 34. Ώρα: 18:30-19:45

8 Νοεμβρίου

Αναδρομική έκθεση γλυπτών του Κυριάκου Καμπαδάκη. Από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους γλύπτες της μεταπολεμικής γενιάς, με διεθνή αναγνώριση και πλούσιο έργο. Συνθέσεις του κοσμούν ανοιχτούς χώρους, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τοποθεσία: Πολυχώρος Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, Ελένης Ζωγράφου 2. Ώρα: 09:00-14:00

9 Νοεμβρίου

«Σιγή ασύρματου»,17η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών «Comic’n Play 2018». Το σταθερό ετήσιο ραντεβού για τη δημιουργία και την ελεύθερη έκφραση, με δημιουργούς όλων των ηλικιών και απ’ όλη την Ελλάδα, έμπειρους και πρωτοεμφανιζόμενους. Πρόκειται για τη μακροβιότερη έκθεση κόμικς στη χώρα μας.

Τοποθεσία: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Στρατού 2Α. Ώρα: 20:30

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.