sel.28a.jpg

O στατικός μοντελισμός ή πλαστικομοντελισμός (διαφορετικός από τον τηλεκατευθυνόμενο) είναι η κατασκευή υπό κλίμακα αντικειμένων που υπάρχουν στην πραγματική ζωή (π.χ. αεροπλάνα, αυτοκίνητα, πλοία, πολεμικά οχήματα, στρατιωτικές μινιατούρες κ.λπ.) ή φανταστικά (π.χ. δράκοι, διαστημόπλοια, ήρωες από ταινίες ή βιβλία επιστημονικής φαντασίας κ.λπ.). Το κύριο υλικό κατασκευής των μοντέλων είναι το πλαστικό πολυστερίνης.

Η βασική μορφή του, που συναντάμε στην πλειονότητα όσων ασχολούνται με αυτό το χόμπι, είναι η συναρμολόγηση ενός πλαστικού μοντέλου (kit), αποτελούμενου από αριθμημένα κομμάτια, με τη βοήθεια σχεδίου που παρέχεται στη συσκευασία και στη συνέχεια το βάψιμο με ειδικά χρώματα (με πινέλο ή αερογράφο/μίνι πιστόλι βαφής) και η τοποθέτησή του σε μια βάση με στοιχεία φύσης ή/και φιγούρες (διόραμα). Μια πιο προχωρημένη μορφή μοντελισμού είναι η κατασκευή ενός μοντέλου από το μηδέν, δηλαδή όχι με τη χρήση ενός kit, αλλά με τη χρήση μόνο σχεδίων και φωτογραφιών και οποιοδήποτε πρόσφορο υλικό (πλαστικό, μέταλλο, ξύλο, πηλός κ.λπ.).  

Ο μοντελισμός είναι κατεξοχήν δημιουργικό χόμπι, καθώς ο μοντελιστής στη διάρκεια της ενασχόλησής του με αυτό χρειάζεται να εξασκήσει συνδυαστικά πλήθος δεξιοτήτων, από τη φαντασία, την έρευνα και τη μελέτη της κάθε είδους βιβλιογραφίας, τη λογική σκέψη, την αντίληψη των τριών διαστάσεων των αντικειμένων τη χειρωνακτική εργασία ως την αρμονία, την καλαισθησία (π.χ. στο βάψιμο του μοντέλου, που είναι ζωγραφική σε τρεις διαστάσεις), την αφαιρετική ματιά (στην προσπάθεια αντιγραφής αυτού που βλέπει υπό κλίμακα με τις επιμέρους λεπτομέρειες).

Στην Ελλάδα ο μοντελισμός είναι αρκετά διαδεδομένος, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός μοντελιστών όλων των ηλικιών που ασχολούνται με αυτόν (η ηλικία των 6-10 ετών θεωρείται ιδανική για το ξεκίνημα, αφού σε αυτήν έχουν αναπτυχθεί κάποιες βασικές διανοητικές και τεχνικές ικανότητες του παιδιού), όπως και πλήθος εξειδικευμένων καταστημάτων, όπου μπορεί κάποιος να βρει και να αγοράσει, εκτός από μοντέλα κάθε είδους και κλίμακας, εργαλεία και υλικά μοντελισμού (κόλλες, χρώματα, διαλυτικά κ.λπ.). Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν σύλλογοι ή λέσχες που ασχολούνται με τον μοντελισμό και βοηθούν στο να έρθουν πιο κοντά οι μοντελιστές των περιοχών αυτών, να γνωριστούν και να ανταλλάξουν γνώμες, πρακτικές, τεχνικές και να αναδείξουν τη δουλειά τους σε εκθέσεις ή διαγωνισμούς.

Ο παλαιότερος σύλλογος μοντελισμού στην Ελλάδα είναι η IPMS Hellas (International Plastic Modelers Society – Hellas, το πλήρες όνομα στα ελληνικά είναι Διεθνής Ένωση Πλαστικομοντελιστών Ελλάδος), το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς IPMS, που υπάρχει σε περισσότερες από 60 χώρες του εξωτερικού (ξεκίνησε το 1963 στην Αγγλία και το 1964 στις ΗΠΑ) και ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1981. Έδρα της IPMS Hellas είναι η Αθήνα και σήμερα έχει περισσότερα από 1.350 μέλη, μοντελιστές όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες, από όλη την Ελλάδα (επί το πλείστον από την Αθήνα).

H IPMS Hellas διοργανώνει κάθε χρόνο τη μεγαλύτερη γιορτή μοντελισμού στην Ελλάδα, τον Ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμό – Έκθεση Μοντελισμού (IPMS Hellas Nationals). Η έκθεση-διαγωνισμός της IPMS Ελλάδος γίνεται φέτος για 37η χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι στις 26-28 Οκτωβρίου 2018. Πρόκειται για μια μεγάλη εκδήλωση όπου συμμετέχουν (με βάση στοιχεία της έκθεσης του 2017) περισσότερα από 1.000 εκθέματα όλων των ειδών από περισσότερους από 350 μοντελιστές όλων των ηλικιών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα με την έκθεση-διαγωνισμό, που είναι ανοιχτός σε όλους τους μοντελιστές, είτε είναι μέλη της IPMS Hellas είτε όχι, θα υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις, όπως είναι το 10ο Make & Take (εκδήλωση μαζικού μοντελισμού για παιδιά 6-12 ετών, που τους δίνονται δωρεάν εργαλεία και υλικά, κατασκευάζουν τα μοντέλα επί τόπου με την επίβλεψη μελών της IPMS και τα κρατούν δικά τους), η 7η Έκθεση Ιστορικής Αναβίωσης και η 3η Έκθεση Αεροπορικής Ζωγραφικής.

Είστε όλοι και όλες καλεσμένοι.

Σταύρος Σουλής,
IPMS Hellas

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn