hobbyFestival_700N.gif

Hellenic Living History Group

Με κίνητρο την αγάπη για τη στρατιωτική ιστορία, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση της ιδέας της αναβίωσης/της αναπαράστασης ξεκίνησε από φίλους το 2010 η δημιουργία ερασιτεχνικής ομάδας ιστορικής αναβίωσης (reenactment), μια δραστηριότητα η οποία σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι πολύ διαδεδομένη.

Η ομάδα μας, υπό τον γενικό τίτλο WWII Hellas Living History Group, πραγματοποιεί αναπαραστάσεις μαχών, γεγονότων κ.λπ. του Β' Παγκόσμιου Πολέμου τόσο σε σχέση με την Ελλάδα, όσο και με το ευρωπαϊκό «θέατρο» του Β'ΠΠ. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα μας έχει διευρύνει τους ορίζοντές της, καθώς αναπαριστούμε περιόδους πέραν του Β'ΠΠ, όπως τον Πόλεμο της Κορέας ως ΕΚΣΕ (Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος) και τον Πόλεμο του Βιετνάμ, υποδυόμενοι και τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Συμμετέχουμε ή οργανώνουμε εκδηλώσεις ιστορικών επετείων/μαχών σε συνεργασία με δήμους, μουσεία, υπουργεία, κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς γενικότερα.
Στις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζουμε στολές, εξοπλισμό, υλικό, στρατιωτικά και πολιτικά αντικείμενα εποχής, πολλά εκ των οποίων είναι αυθεντικά ή δικής μας κατασκευής.

Η ομάδα μας διαιρείται σε υποομάδες με διαφορετικές παρουσιάσεις στολών και εξοπλισμού: Η Kampfgruppe «Suden» - Hellenic Reenactment Group αναπαριστά τον Γερμανό στρατιώτη σε όλο το φάσμα του Β'ΠΠ με ομαδική παρουσία σε μονάδες της Heer (στρατός ξηράς), των Waffen SS (μάχιμα SS) και των Fallschirmjagers (αλεξιπτωτιστές) και μεμονωμένη στους υπόλοιπους κλάδους της Wehrmacht (ένοπλες δυνάμεις).

Η ομάδα Ιερός Λόχος ’42-’45 - Ομάδα Ιστορικής Αναπαράστασης αναβιώνει τον ελληνικό στρατό από την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 έως και τον Πόλεμο της Κορέας περιλαμβάνοντας στις τάξεις της Έλληνες οπλίτες πυροβολικού του 1940, ιερολοχίτες όπως έδρασαν στη Βόρεια Αφρική και στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και οπλίτες του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδος στην Κορέα.

Τα μέλη της Vietnam War Reenactment & Airsoft Group αναπαριστούν Αμερικανούς και Βιετναμέζους στρατιώτες από τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Επίσης η ομάδα αυτή αναπαριστά και τους Αμερικανούς rangers, που έδρασαν στον Β'ΠΠ.

Τις δραστηριότητές μας έχουν καλύψει πολλές φορές περιοδικά του στρατιωτικού/ιστορικού χώρου, εφημερίδες, έντυπα και ο ηλεκτρονικός Τύπος.

Με την πραγματοποίηση του Hobby Festival και την ευκαιρία που μας δίνεται από τους διοργανωτές να παρευρεθούμε εκεί, θα παρουσιάσουμε στους επισκέπτες κάποιες στολές και εξοπλισμό από την εποχή του Β'ΠΠ έως τον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Για πληρέστερη εικόνα θα υπάρχει στο περίπτερό μας οθόνη που θα προβάλλει συνεχώς εικόνες από την έως τώρα δράση μας, καθώς και έντυπο υλικό. Θα υπάρχουν όπλα εποχής, τα οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά. Μαζί μας θα υπάρχει ιστορικός, μέλος της ομάδας μας, ο οποίος θα μπορεί να συζητήσει και να λύσει τυχόν απορίες των επισκεπτών μας. Όλοι, μικρά και μεγάλα παιδιά, θα μπορούν αν το επιθυμούν να φωτογραφηθούν μαζί μας.

Επίσης στο περίπτερο θα υπάρχει οπτικό και έντυπο υλικό για την προώθηση της εκδήλωσης «Ρούπελ 1941: Η Αναβίωση 2019», που θα πραγματοποιηθεί στις 10, 11 και 12 Μαΐου στο Οχυρό Ρούπελ και στην πόλη του Σιδηροκάστρου, στην οποία εκδήλωση θα συμμετάσχει και φέτος η ομάδα μας, όπου δίνει το «παρών» τα τελευταία τρία χρόνια.

Απαραίτητη διευκρίνιση για εμάς είναι ότι σκοπός των δραστηριοτήτων μας είναι η ιστορική παρουσίαση/η αναπαράσταση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και μόνο.

Οι δραστηριότητές μας έχουν καθαρά ερασιτεχνικό χαρακτήρα και είναι εθελοντικές. Δεν έχουμε ουδεμία σχέση/ταύτιση με κανέναν πολιτικό χώρο ή ιδεολογία. Συσχέτιση με κόμματα, οργανώσεις, κινήσεις πολιτών κτλ. δεν υφίστανται και επιθυμούμε τη μη εμπλοκή μας με αυτά πέραν των όσων περιγράφουμε παραπάνω.

(Συνημμένο φωτογραφικό υλικό)

……………………………………………………………………………………………………….

Παίξε Γέλασε

Το Παίξε Γέλασε κάθε φορά αλλάζει όπως αλλάζουν τα παιδιά μεγαλώνοντας. Παρατηρεί και ακούει ανάγκες παιδιών και γονιών με μια συστημική προσέγγιση, είναι παιδοκεντρικό.

Η ανάγκη των παιδιών για δημιουργία και έκφραση μας οδήγησαν στο Παίξε Γέλασε, ενός πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά από 10 μηνών έως 9 ετών, ενός πολύ ευχάριστου, πρωτότυπου και γεμάτου εκπλήξεις χώρου.

Από Τρίτη έως Παρασκευή, τα απογεύματα, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον χώρο μας και να αποκτήσουν εμπειρίες, να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, σε μια γνωριμία με τις τέχνες, με τη μαγειρική και φυσικά με το ελεύθερο παιχνίδι.

Καθημερινά υπάρχουν πρωινά τμήματα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, για παιδάκια ηλικιών 3 έως 5 ετών με πολλές δραστηριότητες, που επιτρέπουν στα παιδιά να βιώσουν την ομαδικότητα. Και εδώ θεατρικό παιχνίδι, μαγειρική, επαφή με την τέχνη και τη φύση στον υπέροχο κήπο μας.

Όλα τα παραπάνω σχεδιάζονται με πολλή προσοχή και μεράκι, απευθυνόμενα στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε οι μικροί μας φίλοι να περάσουν δημιουργικά και γεμάτα έμπνευση τον ελεύθερο χρόνο τους για να μπορούν να εξερευνούν την ομορφιά, τα θαύματα και τα μυστήρια.

Γιατί να έρθει ένα παιδί στο Παίξε Γέλασε; Οι δραστηριότητες δεν έχουν ηλικίες και αυτό γιατί το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Μέσα στα δέκα χρόνια ταξιδιού έχουμε δει παιδιά 3 ετών να ολοκληρώνουν μια κατασκευή και παιδιά 6 ετών να θέλουν να παίξουν ελεύθερα. Απλώς μπορούν να επιλέξουν τι θέλουν να κάνουν χωρίς «πρέπει», γιατί κάθε φορά είναι αλλιώτικη.

Οι γονείς συνοδοί έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα δρώμενα μαζί με τα παιδιά, να συνδημιουργήσουν, να μοιραστούν, να παίξουν, να γελάσουν και καμιά φορά να κλάψουν μαζί τους. Μπορούν όμως και να απολαύσουν μια ζεστή σοκολάτα, χαλαρώνοντας στο καφέ μας, καθώς βλέπουν τα παιδάκια τους να παίζουν.

http://www.paixe-gelase.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn