sel.28_1512h.jpg

Άνθρωπος: Ό,τι πιο εξελιγμένο έχει να παρουσιάσει η φυσική δημιουργία. Με ένα άπειρο μυαλό που μπορεί να αλλάξει κόσμους. Ένα μυαλό λειτουργικό και συνάμα συναισθηματικό. Ένα μυαλό που μπορεί να είναι πρακτικό αλλά μπορεί και να ονειρεύεται συγχρόνως.

Κι όμως αυτό το τόσο εξελιγμένο και τελειοποιημένο μυαλό έχει ελαττώματα. Και ένα από τα βασικά προτερήματά του μπορεί να γίνει ένα μεγάλο ελάττωμα. Μία από τις πιο μεγάλες λειτουργίες του είναι ότι προσαρμόζεται πολύ γρήγορα, το οποίο βέβαια είναι ένα μεγάλο προτέρημα, καθώς δημιουργούνται ειδικές συνάψεις που θα το κάνουν να αποκτήσει καταπληκτικές νέες ιδιότητες και δυνατότητες να αντιμετωπίζει τη ζωή.

Όμως αυτό το μεγάλο προτέρημα μπορεί να αποδειχτεί και ένα μεγάλο ελάττωμα για τον άνθρωπο: κουράζεται και βαριέται εύκολα. Και όσο πιο πολύ προσαρμόζεται και μπαίνει σε μια ρουτίνα καταστάσεων, τόσο το μυαλό του υπολειτουργεί σε σχέση με τις δυνατότητές του και παύει να είναι δημιουργικό.

Εκεί ακριβώς έρχονται να δώσουν μια καλή λύση τα διάφορα χόμπι, τα οποία θα αναγκάσουν το μυαλό μας να κάνει μια επανεκκίνηση και να ξαναμπεί στη λειτουργία για την οποία φτιάχτηκε: να δημιουργεί.

Έχοντας αυτό κατά νου, μπορούμε να σκεφτούμε άπειρες επιλογές που θα μπορούσαν να μας κινητοποιήσουν και να μας εξελίξουν δημιουργικά. Καθετί το οποίο κεντρίζει τον εγκέφαλο ώστε να ψάχνεται τον αναγκάζει να εξελίσσεται. Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε ατομικά, καθώς έχουμε διαφορετικές πεποιθήσεις, διαφορετικά γούστα, προτιμήσεις και διαφορετικές αντοχές και επιλογές;

Αρχίζοντας από τα πιο απλά χόμπι και ασχολίες, που δεν χρειάζονται πολύ χρόνο και αντίληψη, μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο σύνθετα και δημιουργικά, που θα μας ελευθερώσουν τον νου και θα μας βάλουν στο φυσικό μονοπάτι μας, αυτό της δημιουργίας.

Ως προς την πρώτη κατηγορία, μπορούμε να αρχίσουμε με απλούστερες ασχολίες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι φτιαγμένες έτοιμες από τους δημιουργούς τους και απλώς ακολουθούμε τα βήματά τους, όπως το λύσιμο ενός σταυρολέξου, το πλέξιμο, που επανήλθε στη μόδα, η συναρμολόγηση παζλ είτε δυσδιάστατων είτε τρισδιάστατων, η συναρμολόγηση μικρών μοντέλων κατασκευών, που το εύρος τους είναι πολύ μεγάλο και περιλαμβάνει αυτοκίνητα, αεροπλάνα, καράβια, στρατιωτικά οχήματα, οικήματα, κούκλες και άλλα πολλά, ακόμα να περάσουμε σε πιο ακριβά χόμπι που χρειάζονται τηλεχειριστήριο, όπως η πτήση διαφόρων μοντέλων ελικοπτέρων, αεροπλάνων, drones, ακόμα και η πλεύση μικρών και μεγάλων σκαφών. Υπάρχουν άπειρες επιλογές.

Όμως μπορούμε να δοκιμάσουμε και πιο δημιουργικά χόμπι των οποίων εμπνευστές και δημιουργοί θα είμαστε πλέον εμείς, με τα οποία θα απελευθερώσουμε τη δική μας εκδοχή και φιλοσοφία της δικής μας αντίληψης ζωής, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η φωτογραφία, το ντεκουπάζ, η ποίηση και η συγγραφή, η κατασκευή μοντέλων με δικά μας διάφορα υλικά, όπως χαρτί, ξύλο, καπάκια, πλαστικά μπουκάλια και οτιδήποτε το οποίο μπορεί να θεωρηθεί άχρηστο από κάποιους άλλους. Σε μας όμως θα είναι ο θησαυρός παραγωγής της δημιουργικότητάς μας.

Μπορούμε επίσης να επεκταθούμε σε τομείς και μονοπάτια που κάποτε δεν θα τολμούσαμε, όπως η ηθοποιία, το θέατρο, το τραγούδι κ.λπ. Όλα είναι θέμα δομής του εγκεφάλου μας, που έχει την ιδιότητα να ψάχνεται συνεχώς και να επεκτείνεται καθώς προχωρά εφόσον ελευθερώνεται σιγά σιγά από μπλοκαρίσματα και φοβίες που είχε πριν ασχοληθεί με ένα χόμπι.

Το παν δεν είναι να δω όλα αυτά με φόβο και ανία. Το παν είναι απλώς να κάνω αυτό που μου δίνει ευχαρίστηση και χαρά στην τωρινή μου κατάσταση και κατά τη δική μου αντίληψη. Που θα ταιριάξει με αυτό που είμαι τώρα. Και με τον καιρό θα μπορέσω να δω προς τα πού κλίνω περισσότερο και θα αναζητήσω αυτό που θα με εξελίξει ως νοήμονα άνθρωπο και θα με κάνει να απελευθερώσω τη φυσική μου υπόσταση προς τα έξω: θα με κάνει να δημιουργώ.

Ιωακείμ Καραμανέας,
Εικαστικός

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn