900x600_higgs_1205.jpg

 

Η θεματική του φετινού συνεδρίου ήταν «Η σημασία του κοινωνικού αντικτύπου»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Φιλανθρωπία 2.0» με θέμα «Η σημασία του κοινωνικού αντικτύπου», που διοργάνωσε το HIGGS στις 10 και 11 Μαΐου 2023 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Πάνω από 500 συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις δύο μέρες του συνεδρίου και διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο διαλόγου για τη συσπείρωση του οικοσυστήματος της Κοινωνίας των Πολιτών και την ανάδειξη του κοινωνικού αντικτύπου που μπορούν να έχουν οι ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις της ΚτΠ.

Μέσα από 7 πάνελ και 38 ομιλητές αναδείχθηκε ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) στην ελληνική κοινωνία, καθώς και η αναγκαιότητα για τη μέτρηση του κοινωνικού τους αντικτύπου, θέματα που απασχολούν όχι μόνο την ΚτΠ αλλά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (κοινωφελή ιδρύματα, επιχειρήσεις, δημόσιο τομέα, ευρύ κοινό).

Την έναρξη του συνεδρίου προλόγισε ο Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS, ο οποίος δήλωσε: «Η συνεισφορά των ελληνικών οργανώσεων στην κοινωνία μας είναι πολυεπίπεδη και με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, αλλά πολλές φορές δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιες πώς να την καταγράψουν. Το να συζητάμε σε βάθος για όρους όπως ο κοινωνικός αντίκτυπος και η μέτρησή του είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου το έργο όλων μας να μπορεί να αποτυπώνεται με διαφάνεια και αξιοπιστία». Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Κατερίνα Γκαγκάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του καθηγητή Αστέριου Χουλιάρα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συνιδρυτή του HIGGS, o οποίος ανέδειξε τη σημασία της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών και της φιλανθρωπίας. Ακολούθησε άκρως επίκαιρη συζήτηση με στόχο την ανάδειξη της πολιτείας ως συμμάχου των ΟΚοιΠ μέσα από προγράμματα υποστήριξης και χρηματοδότησης οργανώσεων και ευάλωτων ομάδων. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση για τη συμβολή των οργανώσεων της ΚτΠ στην ελληνική κοινωνία μέσα από την παρουσίαση καλών παραδειγμάτων από συνεργασίες ιδρυμάτων με ΜΚΟ, συμπερασμάτων σχετικής έρευνας, αλλά και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οργανώσεις ώστε να αξιολογούν σωστά τις δράσεις τους.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στον κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς και στις ορθές πρακτικές μέτρησής του. Με αφετηρία τη συζήτηση αναφορικά με τη χρησιμότητα του κοινωνικού αντικτύπου,  συνεχίστηκε ο διάλογος για τις μεθόδους και τα εργαλεία μέτρησης και παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές τόσο από την Ελλάδα όσο και από σημαντικούς φιλανθρωπικούς φορείς του εξωτερικού. Το συνέδριο έκλεισε με συζήτηση με επίκεντρο τις επενδύσεις περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος,  οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να δικτυωθούν μέσα από speed networking sessions σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καθώς και να επιλέξουν τη θεματική του επόμενου συνεδρίου μέσω ζωντανής ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαδικασίας, το επόμενο ετήσιο συνέδριο του HIGGS θα έχει θέμα «Φιλανθρωπία, ψηφιακό περιβάλλον και τεχνητή νοημοσύνη».

Χορηγοί και δωρητές

 

Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου είναι η Eurolife FFH.

Δωρητές του συνεδρίου είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Helidoni Foundation.

Προϊοντικοί χορηγοί είναι ο ΑΒ Βασιλόπουλος, η Anassa και το Flocafe.

Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι η αθηΝΕΑ, το Επιχειρώ, το Csrnews.gr, το CSR & ESG Review, το skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα, το stentoras.gr , το Startupper και το Voria.gr.

 

Λίγα λόγια για το HIGGS

Το HIGGS είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το HIGGS είναι πρωτοπόρο στο οικοσύστημα της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος κόμβος (hub) υποστήριξης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και άλλων πρωτοβουλιών που έχουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα.

Σε μόλις 7 χρόνια λειτουργίας (2015-2022) η ομάδα του HIGGS υποστήριξε 204 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τες να διασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις άνω των 11.000.000 €, να δημιουργήσουν 861 νέες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 360.000 ωφελούμενους.

Μέσα από καλά δομημένα προγράμματα (Incubator, Accelerator, Green & Social Entrepreneurship Incubator) προσφέρουμε δωρεάν εκπαίδευση και εξειδικευμένη συμβουλευτική σε ΜΚΟ πανελλαδικά. Ως κόμβος ενημέρωσης, πληροφόρησης και συνεργασίας προωθούμε τη δικτύωση όλων των stakeholders του οικοσυστήματος. Παρακολουθώντας στενά τον χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών και τις ανάγκες του, συντάσσουμε σχετικές μελέτες, δημιουργούμε εργαλεία ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building) και μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου και διοργανώνουμε εκδηλώσεις με σκοπό τη διάχυση τεχνογνωσίας και το άνοιγμα του διαλόγου.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn