Μία διαδραστική διαδικτυακή εφαρμογή με θέμα το αρχαίο θέατρο, που απευθύνεται σε μαθητικό κοινό, σχεδίασε η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο της Πράξης ΕΣΠΑ «Από το Μουσείο στο θέατρο». Η παρουσίασή της θα γίνει στις 7/4/2022, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην οποία θα συμμετάσχει το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν το παιχνίδι και να συζητήσουν με τους σχεδιαστές του, τον σκηνοθέτη και δημιουργό του διαδραστικού, τις αρχαιολόγους και τους ηθοποιούς. Μετά την παρουσίαση, το παιχνίδι θα ανέβει σε διαδικτυακή πλατφόρμα και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό στη διεύθυνση www.theatro-paignio.gr. Για όσους θέλουν να πάρουν μία μικρή γεύση, μπορούν να ανοίξουν τον σύνδεσμο https://youtu.be/ZjoGU8Smlfs.
Μέσω αυτής της διαδικτυακής εφαρμογής, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου προσεγγίζουν με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο τον κόσμο του θεάτρου, παρακολουθώντας τη διοργάνωση των Μεγάλων Διονυσίων στην πόλη της Αθήνας και τις προσπάθειες ενός νεοεμφανιζόμενου ποιητή να διδάξει τον θίασό του. Όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο παιχνίδι είναι φανταστικά, αλλά κινούνται μέσα σε έναν πραγματικό κόσμο. Φανταστική είναι και η τετραλογία που έχει συνθέσει ο ποιητής, αντλώντας το θέμα του από τον μυθολογικό κύκλο της Αμαζονομαχίας. Κεντρικό πρόσωπο είναι η αμαζόνα Αντιόπη, σύζυγος του βασιλιά Θησέα.
Οι μαθητές-παίκτες συμμετέχουν στη διοργάνωση των Μεγάλων Διονυσίων επιλέγοντας τον χορηγό και τα άλλα μέλη του θιάσου και επηρεάζουν με τις επιλογές τους τη θεατρική πράξη και τη διδασκαλία της τραγωδίας «Αντιόπη». Ακολουθούν τους ήρωες στον χώρο όπου γίνονται οι πρόβες, στην αγορά της πόλης, στα σπίτια των χορηγών και στα εργαστήρια των σκευοποιών που προετοιμάζουν τη σκευή της παράστασης. Συνολικά, πάνω από 30 ρόλοι συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά στην πλοκή της εφαρμογής. Την παραγωγή υποστήριξε μία ομάδα νέων ηθοποιών οι οποίοι ζωντάνεψαν τις σκηνές με τις φωνές τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ