Ο πλανήτης μας είναι σε εγρήγορση επιχειρώντας να δαμάσει την τρέχουσα πανδημία και συνάμα σε μια θλιβερή διαπίστωση ότι η ανθρώπινη ευφυία έχει μεταφορικά και κυριολεκτικά ανάψει φωτιές! Το κεφάλαιο κόβιντ δίνει την σκυτάλη σε μια νέα ταραχή «ένα περιβάλλον μπουκωμένο από μάσκες, πλαστικά γάντια, self-test, χημικά απολύμανσης και καπνούς από φωτιές σε κάθε γωνιά της γης». Τα περιβαλλοντικά θέματα κοσμούν τα σαλόνια της δημοσιότητας και οι αρνητικές τους επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία θα καθορίσουν την βιωσιμότητα της ίδιας της ζωής. Ήδη οι φωτιές στα ελληνικά δάση αποδεικνύουν ότι τα δέντρα, η ασπίδα προστασίας ενάντια στη κλιματική αλλαγή, είναι και τα πρώτα που πληρώνουν το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς η ενδυνάμωση, της κοινωνίας του σήμερα, με ενεργούς πολίτες ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα, είναι ΤΩΡΑ μια ΑΚΟΜΗ πιο επιτακτική ανάγκη σε παγκόσμια κλίμακα.
Λίγα λόγια για το Skyros Project και την Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών
Στην Λιναριά, το μικρό λιμάνι της Σκύρου, έχει δημιουργηθεί μια πρότυπη κοινότητα, γνωστή με το όνομα SKYROS PROJECT. Για 7η χρονιά, κάθε καλοκαίρι, λειτουργεί η μοναδική και πρωτοπόρος Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, η οποία έχει ως στόχο την εκπαιδευτική υποστήριξη όλων όσων θέλουν να προωθήσουν σε πραγματικές συνθήκες "υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά και να διασφαλίσουν την ποιότητα στη δημόσια υγεία". Φέτος οι σαράντα επιλεγμένοι, με αυστηρά ανταγωνιστικές διαδικασίες, εκπαιδευόμενοι, έφτασαν στην Θερινή Ακαδημία στο νησί της Σκύρου, με την αγωνία όχι μόνο να αποκτήσουν δεξιότητες ώστε να αναλάβουν πόστα «περιβαλλοντικών πρεσβευτών» ΑΛΛΑ να βρουν πυξίδα περιβαλλοντικής αισιοδοξίας για την ίδια τους την καθημερινότητα!
Το SKYROS PROJECT είναι γέννημα της συνεργασίας μεταξύ δύο δημόσιων φορέων. Η «χρυσή» αυτή συνεργασία εμπλέκει την Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας (του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας), ερευνητικό φορέα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου (που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας), τον φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα της Σκύρου.
Συν-Ιδρυτές και επικεφαλής του Skyros Project είναι η κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πρώην Καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος.
Η ίδρυση του Skyros Project εισάγει ένα νέο τρόπο πρακτικής άσκησης σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται ενώ εκπαιδεύουν άλλους, προωθώντας υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά. Το πολυβραβευμένο λιμάνι της Λιναριάς γίνεται εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προώθησης υγείας. Στο πρόγραμμα αυτό η θεωρία γίνεται πράξη σε πραγματικές συνθήκες, σε ένα χώρο όπου το περιβάλλον και οι παροχές για τους επισκέπτες του έχουν ταξιδέψει το μήνυμα ότι το λιμάνι της Σκύρου είναι κορυφαίος θαλάσσιος προορισμός.
Οι εκπαιδευόμενοι είναι προπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί από μια πληθώρα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, δημόσιοι λειτουργοί, εκπρόσωποι διαφόρων πτυχών του υγειονομικού συστήματος, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, νέοι και λιγότερο νέοι, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ με μεράκι και δίψα απορροφούν ερεθίσματα από τις δράσεις της μοναδικής θεσμοθετημένης Θερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών στην χώρα μας. Οι Απόφοιτοι της Ακαδημίας, επιστρέφοντας στην δική τους κοινότητα κάνουν την διαφορά επενδύοντας στο να ακουστούν ηχηρά οι φωνές μας στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Στη Λιναριά λοιπόν, το μικρό και πανέμορφο λιμάνι της Σκύρου, συναντιούνται κάθε καλοκαίρι από διάφορα μέρη του κόσμου άνθρωποι με ένα κοινό: την αγάπη τους για το περιβάλλον και την υγεία καθώς και τη λαχτάρα τους να μάθουν να τα προστατεύουν σωστά ώστε στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στις δικές τους παρέες, κοινότητες, πολιτείες και να γίνουν περιβαλλοντικοί πρεσβευτές σε κάθε γωνιά της γης.
Το φετινό καλοκαίρι στις δράσεις του Skyros Project (θαλάσσιο και τουριστικό παρατηρητήριο, παιδική περιβαλλοντική κατασκήνωση, sea-cinema, άσκηση στη φύση, διαλέξεις, internship) προστέθηκε και το Trash Art με δημιουργίες ψηφιδωτών!
Εντυπωσιάζουν με την πρώτη ματιά τα πρώτα καλλιτεχνικά έργα, ψηφιδωτά από ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά, που συναντάς να στολίζουν το λιμάνι της Λιναριάς στη Σκύρο. Με γνώμονα την διεθνή εμπειρία στο θέμα, δημιουργήθηκε στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας (του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας) στο ΠαΔΑ, το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ψηφιδωτών το οποίο τα καλοκαίρια μεταφέρεται στο λιμάνι της Σκύρου προσθέτοντας μια μόνιμη καλλιτεχνική χροιά στις περιβαλλοντικές δράσεις του Skyros Project, επιδεικνύοντας τη δυναμική των μελών του μέσα από φρέσκιες δημιουργίες. Την ομάδα που το στηρίζει την απαρτίζουν μέλη της ερευνητικής ομάδας της Καθηγήτριας Σκαναβή με επικεφαλής εμπνευστή και δημιουργό τον Υποψήφιο διδάκτορα Γιάννο Θεοδούλου. Οι εμπλεκόμενοι στο πρωτοπόρο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι διακατέχονται από δημιουργικότητα της οποίας η βάση βρίσκεται στην περιβαλλοντική τους συνείδηση και υπενθυμίζουν ότι ο πλανήτης μπορεί να φροντιστεί μέσα από όμορφες δράσεις, όπου τα σκουπίδια γίνονται πηγές έμπνευσης και δημιουργίας.
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού ταμείο Σκύρου κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι «Ως Πρόεδρος του Λιμένα Σκύρου επιθυμώ και πράττω ανάλογα ώστε κάθε φιλο-περιβαλλοντική δράση να εκφράζεται, να παραδειγματίζει και να ευαισθητοποιεί την κοινωνία. Το λιμάνι δεν είναι μόνο τα πλοία, τα αλιευτικά και τα τουριστικά σκάφη. Είναι μία ελεύθερη ζώνη που συναντιούνται πολιτισμοί, τάσεις, και νοοτροπίες». Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή τονίζει ότι «η ομάδα του προγράμματος Σκύρος, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία νέων πρότυπων συμπεριφοράς, τα οποία συνοδοιπορούν με το φυσικό περιβάλλον και εμπλέκουν μέχρι και την τέχνη ως εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης». Με αυτό τον τρόπο, το τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο είναι ο φορέας που φιλοξενεί μόνιμα το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ψηφιδωτών, μέσω της βιωματικής μάθησης αποδεικνύει πως με δημιουργική φαντασία και επένδυση είναι δυνατή η καλλιέργεια «οικολογικού ήθους» του κάθε πολίτη.
Το Λιμάνι της Σκύρου αποτελεί το χώρο στον οποίο η θεωρία της πανεπιστημιακής διδασκαλίας έχει επί 7 καλοκαίρια γίνει πράξη. Οι καινοτόμες δράσεις του εστιάζονται στην πρακτική - χειροπιαστή εφαρμογή με στόχο την ορθολογική διαχείριση του πλανήτη μας. Το “Skyroς Project” έχει αποδειχτεί μια πηγή έμπνευσης αλλά και αυτογνωσίας για όλους τους εμπλεκόμενους. Το Skyros Project προάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πρακτικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας. Με αυτό τον τρόπο οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχοντες εκπαιδεύουν στην ουσία και τους πολίτες και έτσι προωθούν την υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά.
Η Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο Πρόεδρος Κυριάκος Αντωνόπουλος παρακολουθούν με υπερηφάνεια το δημιούργημά τους, το οποίο έχει πλέον γίνει πανίσχυρος θεσμός, γιατί το Skyros Project προτρέπει τα Μέλη του να επενδύσουν μέσα από την μοναδικότητα και δεξιότητες που έχει ο καθένας μας. To Skyros Project είναι μια οικογένεια, ένα λιμάνι στο οποίο συχνά επιστρέφουν οι βετεράνοι του.
Φέτος τo καλοκαίρι 2021, η Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, που προσφέρεται μέσα από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠαΔΑ, πραγματοποίησε τα μαθήματα εν πλω διασχίζοντας τις όμορφες ακτές που περιβάλλουν το νησί της Σκύρου και απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι όταν υπάρχει προσωπική δέσμευση ακόμα και οι δημόσιοι φορείς μπορούν να κάνουν την ΔΙΑΦΟΡΑ! Ένα μικρό ΛΙΜΑΝΙ σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας μας χαράζει την πορεία προς την «ΟΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ με συνταγή…ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ!».
To Skyros Project και το Λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου, έχουν διεθνώς αξιολογηθεί και διακριθεί, αριθμώντας σχεδόν 30 βραβεία πρωτιάς και χρυσά, υπενθυμίζοντας ότι η οι καλές πρακτικές μπορούν αν γίνουν τρόπος ζωής!
Aπό τα Ηνωμένα Έθνη, βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Το 2016, στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, βγήκε πρώτο παγκοσμίως για ένα βιντεάκι ευαισθητοποίησης, ανάμεσα σε 153 χώρες και 860 συμμετοχές. Πώς να μην ξεχειλίζουν έπειτα από υπερηφάνεια οι συνιδρυτές ενός τέτοιου προγράμματος; «Δουλεύουμε πολύ με οπτικοακουστικό υλικό. Βγήκαμε πρώτοι και πανευρωπαϊκά, δύο φορές έχουμε πάρει χρυσό βραβείο για βιντεάκια zero waste. Μέχρι σήμερα, Λιμάνι και Skyros Project έχουν λάβει 26 Εθνικές και Διεθνείς βραβεύσεις και έχουν δεκάδες συμμετοχές σε Διεθνή συνέδρια. Έχουμε εκπαιδευόμενους που έρχονται επτά χρόνια συνεχόμενα. Και αυτό για εμάς είναι θρίαμβος». Το λιμάνι της Σκύρου έχει γίνει πρότυπο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ταξιδεύοντας το μήνυμα σε μακρινούς προορισμούς. Το Λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου και μέλος των 106 Ευρωπαϊκών Eco Ports, είναι ένα κρατικό Λιμάνι που επιμένει να δείχνει ότι ένα Δημόσιος φορέας όχι μόνο δεν υστερεί, αλλά ηγείται και προωθεί την καινοτόμο Λιμενική διαχείριση που εστιάζει στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών και καθιερώνει την περιβαλλοντική προστασία και ευαισθητοποίηση ως προτεραιότητα στην λειτουργία των Λιμένων. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνοδοιπόρος στην επένδυση ποιότητας στην εκπαίδευσης, μέσα από την εμπλοκή του σε δράσεις σαν και αυτές, επισφραγίζει την απόλυτη ταύτισή του με κάθε δράση που διασφαλίζει την κοινή προσπάθεια να προωθηθεί η πλανητική υγεία μέσα από τους 17 Στόχους της Βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Οι Γαλάζιες σημαίες που έχουν απονεμηθεί στο λιμάνι της Σκύρου, μαζί με τις σημαίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, ανεμίζουν δίπλα δίπλα καλωσορίζοντας του επισκέπτες στο λιμάνι της Λιναριάς σε ένα κόσμο που πιστεύει ότι «ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ»!
Τα εκατοντάδες πλέον Μέλη του Skyros Project και οι απόφοιτοι της Μοναδικής στη Χώρα μας Θερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών αποδεικνύουν στη πράξη ότι η απόκτηση ποιοτικής εκπαίδευσης είναι η βάση για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ποιοτική εκπαίδευση όπως αυτή της Θερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών στοχεύει στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, ενός ενεργού και δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ στο http://skyrosproject.uniwa.gr