
Η αυξανόμενη ανάγκη για υγειονομική περίθαλψη αλλά και η γήρανση του πληθυσμού δημιουργούν νέες ευκαιρίες και ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της υγείας. Τα τμήματα που σχετίζονται με αυτό τον τομέα βρίσκονται στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο για τους μαθητές των γενικών λυκείων και στον Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας για τους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων, ενώ αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς από τους υποψηφίους κάθε χρόνο. Τα περισσότερα βλέμματα στρέφονται στα τμήματα Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής. Παρόλο που τα τμήματα αυτά είναι παραδοσιακά πιο δημοφιλή, υπάρχουν και άλλα, όπως η Νοσηλευτική και η Φυσικοθεραπεία, που, αν και απαιτούν λιγότερα μόρια για την εισαγωγή των υποψηφίων σε αυτά, προσφέρουν εξίσου σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες.
Ποιο από τα δύο αυτά τμήματα όμως σου ταιριάζει περισσότερο;
Η Νοσηλευτική έχει κύριο μέλημα τη φροντίδα των ασθενών και την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους. Αποστολή της είναι να συνδράμει τον άνθρωπο, την οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο σε όλες τις καταστάσεις υγείας και ασθένειας. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη της ασθένειας στα άτομα, στις οικογένειες και στην κοινότητα, καθώς και στην επίτευξη της βέλτιστης ψυχοκοινωνικής λειτουργικότητάς τους. Επιπλέον, σε έναν απόφοιτο των τμημάτων Νοσηλευτικής θα δοθεί η δυνατότητα να δουλέψει σε νοσοκομεία, κλινικές ή στην κατ’ οίκον φροντίδα.
Στην Ελλάδα, τμήματα Νοσηλευτικής υπάρχουν στην Αθήνα (ΕΚΠΑ και ΠΑ.Δ.Α.), στην Αλεξανδρούπολη (ΔΠΘ), στη Θεσσαλονίκη (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), στη Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), στην Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), στα Ιωάννινα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), στο Ηράκλειο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) και στην Τρίπολη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).
Από την άλλη, η Φυσικοθεραπεία επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας του σώματος μέσω της άσκησης, της κινησιολογίας αλλά και της χρήσης εξειδικευμένων συσκευών. Οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμούς, επεμβάσεις ή πάσχουν από χρόνιες παθήσεις να ανακτήσουν τη φυσική τους ικανότητα και να απαλλαγούν, όσο γίνεται, από τον πόνο. Επιπλέον, εστιάζουν το ενδιαφέρον στην αποκατάσταση του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος ύστερα από τραυματισμούς ή ασθένειες.
Τμήματα Φυσικοθεραπείας υπάρχουν στην Αθήνα (ΠΑ.Δ.Α.), στην Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), στη Θεσσαλονίκη (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), στη Λαμία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και στη Σπάρτη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).
Κοινό χαρακτηριστικό των φοιτητών και των δύο τμημάτων είναι ότι παίρνουν ικανοποίηση από τη βοήθεια σε ανθρώπους, ωστόσο η Νοσηλευτική έχει πιο άμεση επαφή με την παροχή ιατρικής φροντίδας και τη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων, ενώ η Φυσικοθεραπεία εστιάζει την προσοχή περισσότερο στη μακροχρόνια αποκατάσταση και πρόληψη.
Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι η επιλογή εξαρτάται από τον τομέα στον οποίο θέλει κάποιος να επικεντρωθεί. Αν θέλει να ασχοληθεί με την άμεση ιατρική φροντίδα και διαχείριση ασθενών, τότε η Νοσηλευτική είναι μια επιλογή. Αν από την άλλη ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω φυσικών θεραπειών, η Φυσικοθεραπεία προσφέρει περισσότερες προοπτικές.
Επεξεργασία-επιμέλεια: Ιορδάνης Ξενίδης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της LABORA