postef-03_002.jpg

 

«Έλα bro, πού θ' αράξουμε σήμερα;»

Σήμερα, παρατηρούμε μια ανησυχητική τάση ανάμεσα στους νέους (ευτυχώς όχι σε όλους) οι οποίοι μοιάζουν να έχουν χάσει τη διάθεση και την όρεξη για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Αντί να επενδύουν στην εκπαίδευση και την καριέρα τους, πολλοί ακολουθούν τον δρόμο της αδιαφορίας, περνώντας ώρες χωρίς στόχο.

Λες και είναι συνταξιούχοι που δεν έχουν πια έννοιες, δεν τρέχουν να βρουν δουλειά, δεν αγωνίζονται να αποδείξουν τίποτα γιατί ήδη το έχουν κάνει.

Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε: ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτή την κατάσταση;

Πτυχές της σύγχρονης ζωής κάνουν τους νέους να φαίνονται λιγότερο δραστήριοι σε σύγκριση με το παρελθόν. Μερικές πιθανές αιτίες γι’ αυτό είναι οι παρακάτω:

Τεχνολογία και ψηφιακή ζωή: Οι νέοι περνούν πολύ χρόνο σε οθόνες και ψηφιακές πλατφόρμες, κάτι που μπορεί να τους κάνει να φαίνονται πιο στατικοί. Ή θα παίζουν παιχνίδια ή θα σερφάρουν στα κοινωνικά δίκτυα, παίρνοντας έτσι λάθος μηνύματα.

Κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις: Η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας και οι οικονομικές προκλήσεις μπορεί να αποθαρρύνουν τους νέους να προσπαθήσουν. Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση «Με το πτυχίο θα τυλίγω σουβλάκια!».

Το μέλλον τούς φαίνεται πολύ μακρινό για να το προσεγγίσουν, προτιμούν το εδώ και τώρα.

Πολιτισμικές αλλαγές: Οι σύγχρονες αξίες και τα νέα πρότυπα ωθούν τους νέους να εκτιμούν περισσότερο την ποιότητα ζωής και την προσωπική ευτυχία από την έντονη δραστηριότητα και τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Υπάρχει ακόμα το κίνημα της «Σιωπηλής Παραίτησης», που στηλιτεύει το κυνήγι της επιτυχίας, με τους έντονους ρυθμούς εργασίας και τις προσωπικές θυσίες που αυτό συνεπάγεται. Τα χειρότερα παραδείγματα έρχονται από την οικογένεια. Οι έφηβοι βλέπουν τους ρυθμούς ζωής των γονέων τους, το άγχος τους και την πίεση που υφίστανται στις εργασίες τους και απογοητεύονται. Δεν θέλουν μια τέτοια ζωή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε γενιά έχει τις δικές της προκλήσεις και τρόπους αντιμετώπισης και ότι οι νέοι μπορεί να δείχνουν διαφορετικοί εξωτερικά αλλά η ενέργεια και η επιθυμία για αλλαγή και πρόοδο παραμένουν δυνατές.

Η έλλειψη σκοπού

Η έλλειψη σκοπού εντείνει αυτή την κατάσταση. Όταν οι νέοι δεν έχουν καθαρούς στόχους ή προοπτικές, η θέλησή τους για προσπάθεια μειώνεται. Ένας στους τέσσερις νέους δηλώνει ότι δεν βλέπει λόγο να σπουδάσει διότι δεν υπάρχουν εργασιακές ευκαιρίες.

Αυτή η αβεβαιότητα τούς οδηγεί σε απραξία και απογοήτευση, περιορίζοντας την προσωπική τους ανάπτυξη.

Επίσης φαίνεται να μην γνωρίζουν τι σκοπό θα έπρεπε να έχουν.

Ο σκοπός στη ζωή των νέων μπορεί να ποικίλλει και εξαρτάται από τα ατομικά ενδιαφέροντα, τις αξίες και τα όνειρά τους. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα για τον σκοπό που μπορεί να έχουν οι νέοι:

Ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία

  • Προσωπική ανάπτυξη και επίτευξη στόχων στις σπουδές και στην καριέρα
  • Ανακάλυψη και ανάπτυξη δεξιοτήτων που οδηγούν σε μια ικανοποιητική επαγγελματική πορεία

Προσωπική ανάπτυξη

  • Καλλιέργεια των προσωπικών ενδιαφερόντων και ταλέντων
  • Αναζήτηση εμπειριών που προάγουν την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση.

Κοινωνική συνεισφορά

  • Συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις και ενασχόληση με τον εθελοντισμό για τη βελτίωση της κοινότητας και της κοινωνίας
  • Εργασία για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας

Δημιουργικότητα και καινοτομία

  • Ενασχόληση με δημιουργικές εργασίες και τέχνες, όπως η μουσική, η ζωγραφική, η λογοτεχνία και η τεχνολογία
  • Προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας σε διάφορους τομείς της ζωής

Οικογενειακή και προσωπική ευτυχία

  • Δημιουργία και διατήρηση υγιών σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους
  • Αναζήτηση προσωπικής ευτυχίας και ισορροπίας στη ζωή

Ο σκοπός στη ζωή μπορεί να εξελίσσεται με τον χρόνο και να αλλάζει ανάλογα με τις εμπειρίες και τις συνθήκες ζωής. Το σημαντικό είναι οι νέοι να αναζητούν και να επιδιώκουν αυτό που τους γεμίζει και τους προσφέρει νόημα και ικανοποίηση.

Ο ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού

Εδώ ακριβώς προκύπτει η ανάγκη για επαγγελματικό προσανατολισμό. Πολλοί νέοι δεν γνωρίζουν τις διαθέσιμες επιλογές τους ή πώς να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους. Με κατάλληλη καθοδήγηση, μπορούν να πληροφορηθούν για τις πολλές ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, τα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν δείξει ότι οι νέοι με μια ισχυρή κατεύθυνση καριέρας είναι 20% πιο πιθανό να συνεχίσουν σε ανώτερες σπουδές, να βρουν δρόμους που τους ταιριάζουν και τελικά να αποκτήσει η ζωή τους νόημα.

Με τον επαγγελματικό προσανατολισμό οι νέοι έχουν την ευκαιρία να συνδέσουν τα ενδιαφέροντά τους με ειδικότητες που τους ενθουσιάζουν. Για παράδειγμα, εάν κάποιος είναι παθιασμένος με την τεχνολογία, οι τομείς της πληροφορικής ή της μηχανικής μπορεί να είναι κατάλληλοι. Όταν οι νέοι αναγνωρίζουν αυτήν τη σύνδεση, γίνονται πιο δραστήριοι και επιδιώκουν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Η καθοδήγηση ενισχύει επίσης την αυτοπεποίθηση των νέων. Όταν έχουν υποστήριξη από επαγγελματίες, η πιθανότητα επιτυχίας τους αυξάνεται. Η καθοδήγηση αυτή δημιουργεί μια σταθερή βάση μέσω της σωστής αξιοποίησης των ταλέντων τους.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός μπορεί να ενθαρρύνει μια νοοτροπία ανάπτυξης. Είναι σημαντικό οι νέοι να κατανοήσουν ότι οι αποτυχίες και οι προκλήσεις είναι μέρος της επιτυχίας. Χρειάζονται εργαλεία για την προσαρμογή στις αλλαγές.

Αποδεικνύεται ότι οι νέοι που δέχονται καθοδήγηση προσαρμόζονται καλύτερα και επιδιώκουν την προσωπική τους εξέλιξη.

Υπάρχει λύση

Αν και η κατάσταση των νέων προς το παρόν φαίνεται ανησυχητική, υπάρχουν τρόποι να κάνουμε τους νέους να ανακτήσουν τη διάθεσή τους για επίτευξη στόχων.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, αποκαλύπτοντας την αξία της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης.

Με την υποστήριξη αυτή, οι νέοι μπορούν να ανακαλύψουν νέες προοπτικές και να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινωνία.

Οι δυνατότητές τους είναι απεριόριστες, εάν εμείς τους προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία.

Γράφει,

Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού About Career

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn