apousies-03.jpg

 

«Ρόδα, τσάντα και κοπάνα»

Η δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από μια παιχνιδιάρικη κουλτούρα που συμπυκνώνεται στη φράση: «ρόδα, τσάντα και κοπάνα». Αυτό το σύνθημα συμβόλιζε μια εποχή που πολλοί μαθητές και φοιτητές επέλεξαν την περιπέτεια αντί των σπουδών, γεγονός που επηρέασε καθοριστικά το μέλλον τους.

Σήμερα, η απουσία συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι απουσίες επηρεάζουν την ακαδημαϊκή επίδοση και τις μελλοντικές προοπτικές σταδιοδρομίας είναι ζωτικής σημασίας, και ο επαγγελματικός προσανατολισμός παίζει βασικό ρόλο στην ενθάρρυνση των μαθητών να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με την εκπαίδευσή τους.

Ο νοσταλγικός φακός της δεκαετίας του ’90

Το «ρόδα, τσάντα και κοπάνα» προκαλεί νοσταλγία σε αυτούς που έζησαν αυτήν τη ζωντανή εποχή. Αντιπροσωπεύει μια δέσμευση για απόλαυση όπου η περιπέτεια συχνά υπερισχύει της μελέτης. Για πολλούς εφήβους, δραστηριότητες όπως το μηχανάκι, το μπιλιάρδο, οι ντισκοτέκ και η παρέα με φίλους φαίνονταν πιο ελκυστικές από το να πηγαίνουν στο σχολείο. Οι συνεντεύξεις με αυτούς που πήγαν στο σχολείο κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας αποκαλύπτουν ότι ένα σημαντικό μέρος των μαθητών θεώρησε την παράλειψη του μαθήματος «ιεροτελεστία» και όχι οπισθοδρόμηση. Αυτή η νοοτροπία εμπόδισε τη μακροπρόθεσμη εκπαιδευτική επιτυχία.

Το σημερινό τοπίο των μαθητικών απουσιών

Σήμερα, παρατηρούμε μια ανησυχητική τάση απουσιών των μαθητών. Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο, οι κοινωνικές πιέσεις, το ακαδημαϊκό άγχος, η δυσκολία στην κατανόηση των μαθημάτων, το bullying κ.λπ., οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε απογοήτευση και αποφυγή του σχολείου.

Πιέσεις από συνομηλίκους ή κοινωνικές δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον τούς αποθαρρύνουν στην παρακολούθηση των μαθημάτων.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι μαθητές που χάνουν περισσότερο από το 10% των σχολικών ημερών έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο σε σύγκριση με εκείνους με πιο συνεπή φοίτηση. Οι μαθητές συχνά επηρεάζονται ιδιαίτερα σε βασικά μαθήματα όπως τα μαθηματικά και η γλώσσα. Για παράδειγμα, μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι μαθητές που χάνουν μόνο μερικά μαθήματα μαθηματικών μπορεί να μείνουν πίσω σε σχέση με το συνολικό επίπεδο της τάξης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάκαμψη. Στο γυμνάσιο, η απουσία συμβάλλει σε αύξηση κατά 25% της μείωσης του ενδιαφέροντος για σπουδές.

Η κοινωνική δυναμική των απουσιών

Η επιρροή των συνομηλίκων επηρεάζει σημαντικά στις απουσίες των μαθητών. Εάν οι στενοί φίλοι ενός μαθητή συνήθως παραλείπουν το σχολείο, αυτός ο μαθητής μπορεί να αισθανθεί υποχρεωμένος να απουσιάσει και ο ίδιος από φόβο μη στοχοποιηθεί. Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί έναν επιζήμιο κανόνα που αυξάνει τις απουσίες, οδηγώντας σε έναν καταστροφικό κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει. Οι απουσίες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε παραβατικές συμπεριφορές.

Ο ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού στον μετριασμό των απουσιών

Δεδομένων των σοβαρών συνεπειών της απουσίας από το σχολείο, ο επαγγελματικός προσανατολισμός αναδεικνύεται ως ένα κρίσιμο εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει τους μαθητές να περιηγηθούν στις εκπαιδευτικές τους επιλογές και στα επαγγελματικά τους μονοπάτια.

Μια κρίσιμη διασταύρωση

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, βοηθώντας τους μαθητές να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία, τα ενδιαφέροντα και τις πιθανές επαγγελματικές τους διαδρομές. Για παράδειγμα, τα σχολεία μπορούν να προσφέρουν προγράμματα εξερεύνησης σταδιοδρομίας, τα οποία φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με διάφορους τομείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ενδιαφέροντα που μπορεί να ευθυγραμμίζονται με τους ακαδημαϊκούς τους στόχους.

Σύνδεση ενδιαφερόντων

Όταν οι μαθητές συνδέουν τις σπουδές τους με πιθανές σταδιοδρομίες, το κίνητρό τους να παρακολουθήσουν το σχολείο μπορεί να βελτιωθεί. Ένας μαθητής που ενδιαφέρεται για τη μηχανική μπορεί να ασχοληθεί με μαθήματα μαθηματικών και θετικών επιστημών μόλις συνειδητοποιήσει πως αυτά τα θέματα είναι θεμελιώδη για τις φιλοδοξίες του.

Προγράμματα και πρωτοβουλίες

Πολλά προγράμματα παρέχουν επαγγελματικό προσανατολισμό, συμπεριλαμβανομένων καθοδηγήσεων, εργαστηρίων και εκθέσεων σταδιοδρομίας.

Για παράδειγμα, ένα λύκειο στην Αθήνα διοργάνωσε μια έκθεση καριέρας που επέτρεψε στους μαθητές να αλληλεπιδράσουν με τοπικούς επαγγελματίες.

Ως αποτέλεσμα, το 70% των συμμετεχόντων μαθητών ανέφερε αυξημένο κίνητρο να παρακολουθήσει το μάθημα και να μελετήσει περισσότερο για τη μελλοντική του σταδιοδρομία.

Συνεργασία εκπαιδευτικών και συμβούλων

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απουσιών, οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματικοί σύμβουλοι πρέπει να συνεργαστούν στενά. Θα πρέπει να ενσωματώσουν τις επαγγελματικές συζητήσεις στις δραστηριότητες στην τάξη, βοηθώντας τους μαθητές να αντιληφθούν μια άμεση σχέση μεταξύ της σχολικής τους επίδοσης και των μελλοντικών ευκαιριών εργασίας. Οι τακτικές αξιολογήσεις μπορούν να δώσουν έμφαση σε τομείς όπου οι μαθητές δυσκολεύονται, επιτρέποντας τις απαραίτητες προσαρμογές.

Η συμμετοχή των γονέων ενισχύει επίσης αυτή την προσέγγιση δημιουργώντας μια κοινότητα εστιασμένη στην υποστήριξη και τα κίνητρα.

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της απουσίας

Η απουσία στο σχολείο δεν επηρεάζει μόνο τους μαθητές βραχυπρόθεσμα. Οι συνέπειες μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή τους.

Οι μαθητές με υψηλά ποσοστά απουσιών έχουν στατιστικά 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι τελειόφοιτοι που λείπουν συχνά από το σχολείο μπορεί να βρεθούν με περιορισμένες ευκαιρίες εργασίας και θα μπορούσαν να κερδίζουν 20% λιγότερα ετησίως σε σύγκριση με τους πιο συνεπείς συνομηλίκους τους.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις της απουσίας μπορεί να είναι επίσης σοβαρές. Οι μαθητές που χάνουν τα μαθήματα κινδυνεύουν να χάσουν τις ζωτικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες συμβάλλουν στη συναισθηματική νοημοσύνη. Η απομόνωση από τους συνομηλίκους μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αυτοπεποίθησης που περιπλέκει τη μετάβασή τους στην ενηλικίωση.

Στρατηγικές για βελτιωμένη συμμετοχή

Για την καταπολέμηση των απουσιών, είναι απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Ακολουθούν μερικές αποτελεσματικές στρατηγικές:

Απαραίτητο ένα ενθαρρυντικό σχολικό περιβάλλον

Η προώθηση μιας φιλόξενης και ελκυστικής σχολικής ατμόσφαιρας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά συμμετοχής. Τα σχολεία θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις δυναμικές μεθόδους διδασκαλίας που προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Δημιουργία ισχυρών σχέσεων

Η οικοδόμηση σταθερών σχέσεων μεταξύ μαθητών και δασκάλων μπορεί να ενσταλάξει την αίσθηση του ανήκειν. Όταν οι μαθητές νιώθουν ότι τους εκτιμούν και τους κατανοούν, είναι λιγότερο πιθανόν να παραλείψουν τα μαθήματα.

Είναι σημαντική η οικογενειακή συμμετοχή

Οι οικογένειες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των μαθητών. Τα σχολεία θα πρέπει να εμπλέκουν ενεργά τους γονείς ενθαρρύνοντάς τους να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η αυξημένη οικογενειακή υποστήριξη μπορεί να βελτιώσει τα κίνητρα και την υπευθυνότητα των μαθητών.

Εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης

Η στενή παρακολούθηση της φοίτησης επιτρέπει στα σχολεία να εντοπίζουν τα προβλήματα έγκαιρα. Όταν οι μαθητές γνωρίζουν ότι οι απουσίες τους παρακολουθούνται, είναι πιο πιθανόν να επανεξετάσουν την απουσία τους.

Κοιτάζοντας μπροστά

Η φράση «ρόδα, τσάντα και κοπάνα» συμβόλιζε μια ανέμελη νεολαία τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο, αυτή η κληρονομιά έχει κρίσιμες επιπτώσεις στους σημερινούς μαθητές. Ενώ η απουσία παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε πώς ο επαγγελματικός προσανατολισμός μπορεί να ενθαρρύνει την υπεύθυνη παρακολούθηση και την ουσιαστική δέσμευση.

Ενώνοντας τις προσπάθειες που αναδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ φοίτησης, εκπαίδευσης και φιλοδοξιών σταδιοδρομίας, μπορούμε να υποστηρίξουμε τους μαθητές να επιτύχουν στις σπουδές τους και όχι μόνο.

Με τη δέσμευση να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα που εκτιμά τη συμμετοχή παράλληλα με την προσωπική ανάπτυξη, μπορούμε να προετοιμάσουμε τη σημερινή νεολαία για τις προκλήσεις του αύριο, διασφαλίζοντας ότι το πνεύμα των προηγούμενων περιπετειών συνυπάρχει με ζωντανές εκπαιδευτικές επιδιώξεις.

Γράφει,

Παπαγιαννάκη Ανδρομάχη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού www.aboutcareer.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn