stratos-03_002.jpg

 

Στον ταχέως εξελισσόμενο σημερινό κόσμο, πολλοί γονείς και μαθητές εξετάζουν διάφορα εκπαιδευτικά μονοπάτια για να εξοπλιστούν με τις απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχία. Μια επιλογή που συχνά ξεχωρίζει είναι οι στρατιωτικές σχολές. Είναι όμως οι στρατιωτικές σχολές καλή επιλογή στη σημερινή κοινωνία; Ας εμβαθύνουμε στις σκέψεις που θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Οφέλη στρατιωτικών σχολών

1. Πειθαρχία και δομή

Οι στρατιωτικές σχολές είναι γνωστές για την ενστάλαξη της πειθαρχίας και της αξίας της δομής στους δόκιμούς τους. Αυτό το δομημένο περιβάλλον προάγει μια ισχυρή εργασιακή ηθική, δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και σεβασμό για την εξουσία, ιδιότητες που μπορούν να ωφελήσουν τους μαθητές σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

2. Ανάπτυξη ηγεσίας

Η ηγεσία είναι βασική ικανότητα στην οποία εστιάζεται η προσοχή στις στρατιωτικές σχολές. Στους δόκιμους παρέχονται άφθονες ευκαιρίες για να βελτιώσουν τις ηγετικές τους δεξιότητες, να εργαστούν ως ομάδα και να αναπτύξουν κρίσιμες ικανότητες λήψης αποφάσεων προκειμένου να προετοιμαστούν για επιτυχημένες μελλοντικές προσπάθειες.

3. Φυσική ικανότητα

Η φυσική κατάσταση είναι βασικό συστατικό των στρατιωτικών σχολών. Οι δόκιμοι συμμετέχουν σε τακτική σωματική άσκηση. Στο πλαίσιο των σχολών, προωθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής και οι δόκιμοι διδάσκονται τη σημασία της διατήρησης του σώματος σε άριστη κατάσταση.

4. Ακαδημαϊκή αριστεία

Οι στρατιωτικές σχολές έχουν αυστηρά ακαδημαϊκά προγράμματα και προτρέπουν τους μαθητές να επιδιώκουν να γίνουν άριστοι. Είναι σημαντικό να έχουν την καλύτερη δυνατή γνώση του αντικειμένου τους προκειμένου να ανταποκριθούν αργότερα στα καθήκοντά τους.

5. Μεταπτυχιακή εκπαίδευση προσφερόμενη από τον στρατό

6. Επαγγελματική σταδιοδρομία εκτός στρατού

Οι στρατιωτικοί με πτυχίο Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Νομικής, Ψυχολογίας, οι ιπτάμενοι, οι μηχανικοί κ.ά. μπορούν να σταδιοδρομήσουν μετά το πέρας της στρατιωτική τους καριέρας και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σκέψεις πριν από την εγγραφή

1. Αυστηρό περιβάλλον

Η πειθαρχημένη φύση των στρατιωτικών σχολών μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάθε μαθητή. Είναι σημαντικό να εξετάσει κάθε υποψήφιος/α κατά πόσο του/της ταιριάζει ένα τέτοιο περιβάλλον ή αν δυσκολεύεται με τους αυστηρούς κανονισμούς.

2. Χρονική δέσμευση

Οι στρατιωτικές σχολές απαιτούν σημαντική χρονική δέσμευση, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών. Κάθε υποψήφιος/α πρέπει να βεβαιωθεί ότι είναι έτοιμος/η να αφοσιωθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και κατόπιν της εργασίας του.

3. Προσδοκίες καριέρας

Οι επαγγελματικοί στόχοι του/της υποψηφίου/ας πρέπει να εξετάζονται όταν πρόκειται να επιλέξει κάποια από τις στρατιωτικές σχολές. Ενώ οι δεξιότητες ηγεσίας και πειθαρχίας που αποκτώνται μπορούν να τους ωφελήσουν σε διάφορα μονοπάτια σταδιοδρομίας, καλό είναι να βεβαιωθούν οι υποψήφιοι ότι η εστίαση του ενδιαφέροντος της σχολής ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες τους.

Συμπερασματικά

Οι στρατιωτικές σχολές μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για μαθητές που αναζητούν ένα δομημένο, πειθαρχημένο περιβάλλον που δίνει έμφαση στην ηγεσία, τους ακαδημαϊκούς στόχους και τη φυσική κατάσταση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σταθμίσετε τα οφέλη έναντι των προσδοκιών σας για να προσδιορίσετε κατά πόσο η επιλογή αυτή ευθυγραμμίζεται με την προσωπικότητα, τους στόχους και τις αξίες σας. Τελικά, η απόφαση εγγραφής σε στρατιωτική σχολή θα πρέπει να ληφθεί προσεκτικά με κριτήρια τις μοναδικές ανάγκες και φιλοδοξίες σας. Είτε σας ελκύει η δομή και η πειθαρχία των στρατιωτικών σχολών είτε αναζητάτε ένα απαιτητικό ακαδημαϊκό περιβάλλον και η απόκτηση τίτλου σπουδών είναι σημαντική για τη μετέπειτα πορεία σας, η διερεύνηση όλων των επιλογών και η εξέταση των μακροπρόθεσμων οφελών είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη μιας τεκμηριωμένης απόφασης σχετικά με την εκπαιδευτική σας πορεία.

Το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν είναι για όλους. Πριν από τη λήψη απόφασης, θα πρέπει οι υποψήφιοι/ες να έχουν παρακολουθήσει ένα πλήρες πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Δείτε εδώ τις αλλαγές που θα ισχύσουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών.

Γράφει,

Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην εταιρία About Career (www.aboutcareer.gr)

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn