100724-parallilo.jpg

 

Σύντομα, οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κληθούν να υποβάλουν το Μηχανογραφικό Δελτίο τους για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν καταφέρουν να περάσουν σε ΑΕΙ να υποβάλουν ένα Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ / πρώην Δημόσια ΙΕΚ). Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι εκπαιδευτικοί οργανισμοί που προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση σε διάφορες επαγγελματικές ειδικότητες.

Κατατάσσονται στο επίπεδο εκπαίδευσης 5 και θεωρούνται φορείς μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ).

Ονομάζεται Παράλληλο Μηχανογραφικό γιατί οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους και για τα ΑΕΙ και τις ΣΑΕΚ.

Όμως δεν μπορεί κάποιος να εγγραφεί ταυτόχρονα και σε ΑΕΙ και σε ΣΑΕΚ, θα πρέπει να επιλέξει με βάση τις δυνατότητές του, τις επιθυμίες του, την οικογενειακή και οικονομική του κατάσταση κ.λπ.

Οι υποψήφιοι υποβάλλουν και τα δύο μηχανογραφικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://michanografiko.it.minedu.gov.gr

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20240203062 οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τις ειδικότητες των ΣΑΕΚ ανά περιοχές καθώς και τον αριθμό των υποψηφίων που δέχονται αυτές.

Η εισαγωγή στις ΣΑΕΚ γίνεται με τον βαθμό του απολυτηρίου.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την εισαγωγή τους σε ΣΑΕΚ έχουν όλοι οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δηλαδή, μπορούν να συμμετάσχουν:

  1. Οι απόφοιτοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕ.Λ./ΕΠΑ.Λ. του 2024.
  2. Οι απόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕ.Λ./ΕΠΑ.Λ. που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2024.

Για την κατάθεση του Παράλληλου Μηχανογραφικού θα χρειαστείτε τον κωδικό εισόδου που έχετε δημιουργήσει και τον ΑΜΚΑ.

Αν κάνατε και πέρυσι αίτηση φοίτησης σε Δημόσιο ΙΕΚ, πρέπει να δημιουργήσετε νέο κωδικό, διότι το σύστημα δεν «θυμάται» προσωπικούς κωδικούς από προηγούμενα έτη.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και τη λήψη της σχετικής πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ, υπάρχει η δυνατότητα κατατακτήριων εξετάσεων για αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα για αυτούς που ενδιαφέρονται να έχουν περαιτέρω εξέλιξη.

Πώς γίνεται η μοριοδότηση για τις ΣΑΕΚ;

Κάθε ΣΑΕΚ μπορεί να δεχτεί συγκεκριμένο αριθμό εισαχθέντων ανά ακαδημαϊκό έτος. Για αυτό τον λόγο, εφαρμόζεται ένα σύστημα μοριοδότησης με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. Όσο περισσότερα μόρια διαθέτει κάποιος, τόσο πιο ψηλά βρίσκεσαι στη λίστα επιλογής. Για την εισαγωγή στις ΣΑΕΚ λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

α) Ο βαθμός του τίτλου σπουδών (Απολυτήριο ΓΕ.Λ./ΕΠΑ.Λ. / ΤΕΕ Β' Κύκλου)

β) Η τεκμηριωμένη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά εργασιακή εμπειρία

γ) Η εγγύτητα του έτους κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου με το έτος αποφοίτησής του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

δ) Η ιδιότητα του πολύτεκνου

ε) Η ιδιότητα του τρίτεκνου

στ) Η ιδιότητα του προστάτη ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας

ζ) Οι Ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας μπορούν να εγγράφονται στις ΣΑΕΚ σε καθορισμένο ποσοστό επί της εκάστοτε καθορισμένης δυναμικότητας των τμημάτων.

Δεύτερη ευκαιρία

Εάν δεν έχετε υποβάλει Παράλληλο Μηχανογραφικό κατά την πρώτη φάση αιτήσεων, έχετε μια δεύτερη ευκαιρία τον Σεπτέμβριο. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ΣΑΕΚ ανοίγει και πάλι λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων ώστε να καταθέσουν την αίτησή τους όσοι δεν το έκαναν στην πρώτη φάση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι διαθέσιμες μόνο οι θέσεις που δεν καλύφθηκαν στην πρώτη φάση.

Επιλογές

Με περισσότερες από 22.000 διαθέσιμες θέσεις σε σχεδόν 100 ειδικότητες, οι ΣΑΕΚ προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών.

Μερικές δημοφιλείς επιλογές είναι:

  • Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων
  • Βοηθός Φυσικοθεραπείας
  • Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
  • Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας
  • Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
  • Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης
  • Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης
  • Βοηθός Φαρμακείου
  • Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (π.χ. Media/Web/Videogames Designer-Developer)
  • Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Επιλογές πάντα υπάρχουν!

Γράφει,

Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην εταιρία About Career (www.aboutcareer.gr)

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn