mixanografiko_900x600.jpg

 

Τι είναι «τυπικά» το Μηχανογραφικό;

Το μηχανογραφικό είναι ένα έγγραφο το οποίο πρέπει να καταθέσουν όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από τα ΓΕ.Λ. και τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας. Η συμπλήρωσή του γίνεται ηλεκτρονικά από την ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του μοναδικού κωδικού υποψηφίου.

Ο υποψήφιος μπορεί να εισέλθει στο σύστημα και να προβεί σε τροποποιήσεις των επιλογών του Μηχανογραφικού Δελτίου του –όσες φορές επιθυμεί μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες– και κάνει «Προσωρινή Αποθήκευση».

Όταν ο υποψήφιος κρίνει πως το Μηχανογραφικό Δελτίο του είναι οριστικό, έτοιμο για καταχώριση στο υπουργείο και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, θα πρέπει να προβεί στην τελική πράξη «Οριστικοποίηση» του Μηχανογραφικού.

«Αναίρεση Οριστικοποίησης Μηχανογραφικού» μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει η δυνατότητα διόρθωσης λανθασμένων επιλογών. Η διαδικασία αναίρεσης γίνεται αυστηρά εντός των προθεσμιών υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου και προϋποθέτει την προσέλευση του υποψηφίου στη σχολική του μονάδα (σε εργάσιμες ώρες και μέρες), καθώς μόνο μέσω της σχολικής μονάδας θα μπορέσει να γίνει αναίρεση της οριστικοποίησης του Μηχανογραφικού. Στη συνέχεια, ο υποψήφιος θα πρέπει να οριστικοποιήσει ξανά το Μηχανογραφικό Δελτίο του.

Τι είναι «ουσιαστικά» το Μηχανογραφικό;

Η πρώτη επίσημη γραπτή αποτύπωση των επιθυμιών κάθε υποψηφίου!

Η πρώτη επίσημη δήλωση: «Εγώ θέλω να γίνω…»

Η όλη διαδικασία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού αποσκοπεί σε αυτήν τη μικρή πρόταση: «Εγώ θέλω να γίνω…».

Όνειρα, επιθυμίες, δεξιότητες, ικανότητες, ταλέντα συνοψίζονται σε αυτή την προτασούλα.

Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι μια απλή διαδικασία όταν δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν όσα θέλει ο υποψήφιος.

Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει»

Με βάση τα παραπάνω, ας εξετάσουμε τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού.

Κάθε υποψήφιος δικαιούται να συμμετάσχει ενεργά στην απόφαση για το μέλλον του. Η έλλειψη γνώσης για τις σχολές και τα επαγγέλματα, η απουσία ουσιαστικής πληροφόρησης για τις δυνατότητες των σχολών στην αγορά εργασίας, η λιγοστή επαφή με τις διαδικασίες του Επαγγελματικού Προσανατολισμού απομονώνουν τον υποψήφιο και τον οδηγούν σε παραίτηση από το ενδιαφέρον για το μέλλον του.

Έτσι, η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού γίνεται με κριτήρια τυχαία, χωρίς σκέψη και, εννοείται, χωρίς προοπτική.

Το αποτέλεσμα είναι στρατιές φοιτητών που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή τελειόφοιτων που δεν εξασκούν ποτέ το επάγγελμά τους ή εργαζομένων που ουδόλως ενδιαφέρονται για την εργασία τους. Οι προεκτάσεις αυτών είναι οικονομικές δυσκολίες και ψυχολογικά προβλήματα.

Ο πρώτος και σημαντικότερος κανόνας για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι οι επιθυμίες του υποψηφίου. Για να βγουν στην επιφάνεια, όμως, πρέπει να έχει σωστή καθοδήγηση και πληροφόρηση. Οι έφηβοι δεν έχουν πάντα την ωριμότητα να κρίνουν και να αξιολογούν τις πληροφορίες που παίρνουν. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, έστω και αυτή την τελευταία στιγμή: κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού.

Ο δεύτερος κανόνας είναι να συμβαδίζουν οι επιθυμίες του υποψηφίου με τις δυνατότητες της οικογένειας. Μπορεί άραγε κάθε οικογένεια να αντέξει το οικονομικό βάρος των σπουδών σε άλλη πόλη; Μήπως θα μπορούσε να βρεθεί κάποια παρόμοια σχολή που να ανταποκρίνεται και στις επιθυμίες του υποψηφίου και στις δυνατότητες της οικογένειας; Πόσο κρίμα θα είναι τελικά να μη σπουδάσει κάποιος γιατί δεν αντέχει η οικογένεια το οικονομικό βάρος; Και εδώ η απάντηση έρχεται από έναν Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο οποίος θα δώσει λύση σε αυτές τις δυσκολίες.

Ο τρίτος κανόνας είναι να «στηθεί» ένα Μηχανογραφικό που να δίνει τη δυνατότητα μετεγγραφής – αν βέβαια υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Όσον αφορά τα κριτήρια μετεγγραφής, τις αντιστοιχίες των σχολών κ.λπ., μπορεί να ενημερωθεί κάποιος από έναν Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Η επένδυση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό είναι επένδυση στο μέλλον

Γράφει,

Παπαγιαννάκη Ανδρομάχη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού www.aboutcareer.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn