arthrob_pan2005.jpg

 

Ποιος δίνει Πανελλήνιες;

Η προφανής απάντηση είναι «ο/η μαθητής/μαθήτρια».

Μέγα λάθος!

Πανελλήνιες δίνει όλη η οικογένεια. Μέχρι και το νεογέννητο αδελφάκι νιώθει κάπου μέσα του ότι κάποιος δίνει εξετάσεις.

Και ενώ η προετοιμασία και η διαδικασία των εξετάσεων είναι ατομική υπόθεση, για παράδειγμα, ο γονιός μιλάει σε δεύτερο ενικό πρόσωπο: «Διάβασες; Πώς έγραψες στο φροντιστήριο; Δεν είναι διάβασμα αυτό για Πανελλήνιες!».

Όταν όμως έρχεται η ώρα των αποτελεσμάτων και δη των θετικών αποτελεσμάτων, τότε ο γονιός μιλάει στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο: «Πετύχαμε στις εξετάσεις!». Όταν όμως υπάρχει αποτυχία, τότε ξαναγυρνάει ο ενικός αριθμός: «Σ’ τα έλεγα εγώ, με τέτοιο διάβασμα πού να πετύχεις!».

Πρακτικά, οι Πανελλήνιες είναι η τελική αξιολόγηση των μαθητών μετά από 12 χρόνια εκπαίδευσης. Είναι το πέρασμα στην ενηλικίωση και η αρχή της αυτονομίας των εφήβων. Οι γονείς νιώθουν ότι «ξεσκόλισαν» επιτέλους, θέλουν να δουν τα παιδιά τους να μορφώνονται και να μπαίνουν στην αγορά εργασίας με αξιώσεις.

Και μέχρις εδώ όλα καλά.

Βλέπουμε όμως τις Πανελλήνιες να εξελίσσονται σε αρένα όπου έφηβοι και γονείς δοκιμάζουν τις αντοχές τους.

Στον στίβο των Πανελληνίων

And… the winner is…

Η επιτυχία, η νίκη, το έπαθλο είναι τα μόνα που έχουν σημασία. Είναι πολλοί οι γονείς που θεωρούν ότι αρκεί να μπει το παιδί τους σε μια σχολή για να πετύχει στη ζωή του. Έτσι ανταμείβονται και οι δικοί τους κόποι. Βεβαίως, έχουν ένα δίκιο. Πόσες θυσίες χρειάστηκαν για να χρηματοδοτήσουν αυτό τον σκοπό!

Αγωνιούν και φωνάζουν από την κερκίδα για να βάλει όλες τις δυνάμεις του ο μαθητής και να νικήσει.

Και μην ξεχνάμε και το κοινωνικό στίγμα:

«Τι έκανε ο Γιαννάκης; Πέρασε πουθενά;»

«Όχι, δεν πέρασε!»

«Ε δεν πειράζει, υγεία να έχει!»

Αυτό το «υγεία να έχει» μεταφράζεται στα αυτιά του γονιού σε: «Εμ, όλη μέρα έξω ήταν, σιγά μην πέρναγε! Και εσύ, τι έκανες; Δεν μπορούσες να του βάλεις μυαλό;».

Τελικά, οι Έλληνες γονείς νιώθουν ότι δεν κρίνεται μόνο το παιδί τους αλλά ότι κρίνονται και οι ίδιοι ως γονείς.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Κανονικά, θα έπρεπε να λειτουργεί και για αυτούς ένα φροντιστήριο συμπεριφοράς το οποίο θα τους μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζουν τις Πανελλήνιες. Γιατί κατά βάθος ο γονιός κάνει τον δικό του προσωπικό απολογισμό. Ήταν σωστός στην ανατροφή του παιδιού του; Του έδωσε ό,τι χρειαζόταν; Ήταν παρών όταν τον χρειαζόταν το παιδί του; Πολλοί γονείς βλέπουν να περνάνε τα 12 χρόνια εκπαίδευσης του παιδιού σαν ταινία μπροστά στα μάτια τους.

«Αν είχα κάνει αυτό; Aν τον είχα πιέσει λιγότερο εκεί; Aν δούλευα λιγότερο και τον διάβαζα περισσότερο; Aν, αν, αν…»

Ας δούμε όμως τι πρέπει να κάνουν οι γονείς, έστω τις τελευταίες μέρες πριν από τις εξετάσεις:

  • Να μειώσουν το δικό τους άγχος και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και εμψυχωτικά προς τα παιδιά τους.
  • Να μην παρεμβαίνουν στον τρόπο διαβάσματος του παιδιού. Άλλωστε είναι αργά για τέτοιου είδους συμβουλές.
  • Να σέβονται και να επιβραβεύουν τις προσπάθειες των παιδιών τους.
  • Να εξασφαλίζουν ένα ήρεμο και χωρίς εντάσεις περιβάλλον για διάβασμα.
  • Να αποφύγουν τις συγκρίσεις με άλλα αδέλφια, φίλους, συμμαθητές ή φίλους.
  • Να φροντίσουν για την καλή και σωστή διατροφή τους.
  • Δεν είναι η στιγμή για να μάθουν να καθαρίζουν το δωμάτιό τους – ας το κάνουν οι γονείς. Ένα καθαρό και τακτοποιημένο περιβάλλον βοηθάει πάρα πολύ.
  • Οι γονείς δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τα άσκοπα ξενύχτια. Δεν πρόκειται να ξαναβγάλουν όλη την ύλη σε λίγες μέρες. Είναι αδύνατον.
  • Είναι θεμελιώδους σημασίας για τους γονείς να διατηρούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τα παιδιά τους κατά την περίοδο των εξετάσεων. Μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις ανησυχίες, τα άγχη και τις προσδοκίες μπορεί να μειώσει την αίσθηση της μοναξιάς που μπορεί να νιώθει ένας μαθητής. Προσπαθήστε να είστε προσιτοί και διαθέσιμοι δείχνοντας κατανόηση και υπομονή και παρέχοντας καθοδήγηση ή βοήθεια όταν ζητείται. Αυτό δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον ενότητας και υποστήριξης που είναι ανεκτίμητο κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Τελευταίο κουδούνι για τους γονείς

Ναι, έφτασε η ώρα που δεν θα σας νοιάζει τι ώρα θα ξυπνήσετε τα παιδιά για να πάνε σχολείο. Έφτασε η ώρα να ανοίξουν τα δικά τους φτερά και να βρουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι. Μην κρίνετε τις αποφάσεις των παιδιών με τα δικά σας κριτήρια, σήμερα ο κόσμος τρέχει, και αυτά καλούνται να προλάβουν ό,τι μπορούν. Δώστε τους χώρο να εκφραστούν, να πουν τον προβληματισμό τους, να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει. Φροντίστε να ανακαλύψουν αυτό που τους ταιριάζει χωρίς να προβάλλετε τις δικές σας κρυφές επιθυμίες. Καθώς τα παιδιά προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ο ρόλος των γονιών αποκτά μια ιδιαίτερα κρίσιμη διάσταση. Αυτή η περίοδος είναι πολύ απαιτητική, και η υποστήριξη, η κατανόηση, και η σωστή καθοδήγηση από εσάς τους γονείς είναι απαραίτητα στοιχεία. Μέσα από την ενεργή σας συμμετοχή και την ενθάρρυνση, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά στην ψυχολογική και ακαδημαϊκή ετοιμότητα των παιδιών.

Κάντε τους δώρο ένα πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού για να βρουν στόχο και να τον ακολουθήσουν.

Καθώς τα παιδιά σας προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, ο ρόλος σας ως γονιών είναι καθοριστικός. Οι πράξεις στήριξης, η κατανόηση και οι ήρεμες συμβουλές μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ψυχολογική κατάσταση και τις επιδόσεις τους. Θυμηθείτε, στο τέλος της ημέρας, ότι σημαντικό δεν είναι μόνο να πάρουν καλούς βαθμούς αλλά και να μείνουν ψυχολογικά υγιείς και να αισθάνονται ασφαλείς και αγαπημένοι. Η αγάπη και υποστήριξη είναι τα δυνατότερα εργαλεία που έχετε.

Γράφει, Παπαγιαννάκη Ανδρομάχη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην About Career

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn