arthro_2005pl.jpg

 

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια τα Τμήματα Πληροφορικής συγκεντρώνουν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση. Η εξάπλωση της τεχνολογίας στους περισσότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και η εξοικείωση των μαθητών με αυτήν από πολύ μικρή ηλικία είναι δύο από τους βασικότερους παράγοντες που συντελούν σε αυτό το γεγονός. Η πληροφορική μπορεί, πράγματι, να αποτελέσει το κλειδί σε πάρα πολλές επαγγελματικές διαδρομές στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα και αυτό τις αναγκάζει να στρέφονται προς τον χώρο της πληροφορικής για να αναζητήσουν υποστήριξη. Τομείς όπως τα πληροφοριακά συστήματα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η ανάλυση δεδομένων αποτελούν μερικές από τις πιο σύγχρονες και περιζήτητες εξειδικεύσεις στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Η αποθήκευση, η διαχείριση και η οργάνωση των δεδομένων και των οικονομικών στοιχείων μιας επιχείρησης ή μιας βιομηχανικής μονάδας αποτελούν βασικό γρανάζι στη λειτουργία της και, για αυτό τον λόγο, απαιτούν συνεχή προσαρμογή και βελτίωση με εξατομικευμένα λογισμικά συστήματα. Οι πληροφορικοί, οι οποίοι εξειδικεύονται στα πληροφοριακά συστήματα, μπορούν να αναπτύσσουν και να επεξεργάζονται τέτοια συστήματα ώστε να μετατρέπουν την καταχώριση και επεξεργασία δεδομένων σε εύχρηστες και όσο το δυνατόν περισσότερο αυτοματοποιημένες διαδικασίες, οι οποίες καλύπτουν στο έπακρο τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Κοντά στον χώρο της επιχειρηματικότητας και των οικονομικών συναντάμε και μια ακόμα πολύ σύγχρονη εξειδίκευση της πληροφορικής. Πρόκειται για την τεχνολογία blockchain, η οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της στην προστασία, την ασφάλεια και τη διαφάνεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω ενός αλυσιδωτού συστήματος μετάδοσης κρυπτογραφημένων πληροφοριών. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αποκεντρωμένου, απαραβίαστου συστήματος καταγραφής των συναλλαγών. Με την εδραίωση των ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών ως τον πιο συνήθη και εύχρηστο τρόπο στις μέρες μας, η τεχνολογία blockchain κρίνεται απαραίτητη.

Ζούμε στον κόσμο των δεδομένων και, ως χρήστες του διαδικτύου, παράγουμε εκατοντάδες δεδομένα καθημερινά, τα οποία οι επιχειρήσεις συγκεντρώνουν, αναλύουν και χρησιμοποιούν κατάλληλα. Ο όρος «Big Data» αναφέρεται σε μεγάλα και πολύπλοκα σύνολα δεδομένων, τα οποία οι παραδοσιακές εφαρμογές επεξεργασίας δεδομένων δεν μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς. Πρόκειται για σύνολα δεδομένων με μεγάλο όγκο, ταχύτητα και ποικιλία. Οι εταιρίες χρησιμοποιούν τα μεγάλα δεδομένα για να αυξάνουν την αποδοτικότητα, να βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους, να δημιουργούν στοχευμένες καμπάνιες μάρκετινγκ και, γενικότερα, για να μεγιστοποιούν τα έσοδά τους. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα Big Data έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς λαμβάνουν ταχύτερες και πιο τεκμηριωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις.

Τέλος, για να ακολουθήσουν τις παραπάνω εξειδικεύσεις, οι οποίες συνδυάζουν την πληροφορική με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, οι απόφοιτοι Τμημάτων Πληροφορικής μπορούν να επιλέξουν αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα. Ωστόσο, υπάρχουν σχολές που συνδυάζουν ήδη από το προπτυχιακό επίπεδο την πληροφορική με τα οικονομικά. Πρόκειται για τα Τμήματα Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και για τα Τμήματα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας παρέχουν επίσης κατευθύνσεις προς αυτές τις εξειδικεύσεις, ενώ αντίστοιχο πάντρεμα με έμφαση στη λογιστική συναντάμε και στο Τμήμα Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστημάτων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Φυσικά, και οι απόφοιτοι Οικονομικών, Λογιστικών και Διοικητικών Τμημάτων μπορούν να ακολουθήσουν τους ίδιους δρόμους μετά από μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις στον χώρο της πληροφορικής.

Επεξεργασία-επιμέλεια: Χρήστος Καρακωστίδης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας LABORA

 

 

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn