900x600ga.jpg

 

Η επιλογή των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) αποτελεί μια δημοφιλή διαδρομή για όσους δεν επιλέγουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Α.Ε.Ι.). Για πολλούς αποτελεί «plan ενώ άλλοι επιθυμούν στοχευμένα τη φοίτησή τους σε Ι.Ε.Κ. με σκοπό την άμεση αποκατάσταση και την τριβή με ξεχωριστές και ιδιαίτερα τεχνικές ειδικότητες. Ειδικότερα, η Δ.Υ.Π.Α. αναφέρει πως για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 παρατήρησε αύξηση κατά 7% στις αιτήσεις εισαγωγής φοίτησης σε Δ.Ι.Ε.Κ.

Πώς γίνεται η εισαγωγή των υποψηφίων στα Ι.Ε.Κ.;

Οι απόφοιτοι κάθε τύπου Λυκείου μπορούν με την ηλεκτρονική συμπλήρωση του Παράλληλου Μηχανογραφικού και χωρίς τη συμμετοχή στις Πανελλήνιες εξετάσεις να δηλώσουν ενδιαφέρον για όσες ειδικότητες επιθυμούν. Επιπλέον, οι υπόλοιποι ενήλικες υποψήφιοι σπουδαστές μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένες θέσεις σε ορισμένες ημερομηνίες από τον κάθε φορέα [Υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού και Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.Υ.Π.Α.)].

Ποιο είναι το βασικό κριτήριο για την εισαγωγή ενός υποψηφίου στο Ι.Ε.Κ. ενδιαφέροντός του;

Φυσικά, ο βαθμός απολυτηρίου του και άλλα κοινωνικά κριτήρια (π.χ. μέλος πολύτεκνης οικογένειας κ.α.). Η φοίτηση διαρκεί δύο έτη και ο απόφοιτος εξειδικεύεται τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά στην εκάστοτε ειδικότητα. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης, κρίνεται αναγκαία η πιστοποίηση του εκπαιδευόμενου από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Τρία ειδικά χαρακτηριστικά για τη φοίτηση στο Ι.Ε.Κ.:

Το Υπουργείο Παιδείας θέλοντας να στηρίξει τη στροφή στην Επαγγελματική Κατάρτιση και Εκπαίδευση πλέον δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους κάθε Ι.Ε.Κ. που έχουν πιστοποιηθεί από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. να συμμετέχουν σε ειδικές κατατακτήριες εξετάσεις που προγραμματίζει το κάθε Α.Ε.Ι. με σκοπό να εξελίξουν τις γνώσεις τους και την ερευνητική τους δραστηριότητα.

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί τα Πειραματικά και Θεματικά Ι.Ε.Κ. σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας που υποστηρίζουν καινοτόμες ειδικότητες. Τα Πειραματικά και Θεματικά Ι.Ε.Κ.  βρίσκονται συνεχώς υπό αξιολόγηση, ώστε να επιβεβαιωθεί η άμεση σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, παρατηρείται οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ. να προτιμούν τη φοίτησή τους σε Ι.Ε.Κ. μιας και με αυτόν τον τρόπο εξελίσσουν τα προσφερόμενα επαγγελματικά τους δικαιώματα από το ΕΠΑ.Λ.. Μάλιστα, υπό ειδικές προϋποθέσεις και σε ορισμένες ειδικότητες ΕΠΑ.Λ. είναι εφικτή η άμεση φοίτηση από το Γ’ εξάμηνο σπουδών στο αντίστοιχο Ι.Ε.Κ.

Οι ειδικότητες των Ι.Ε.Κ. που ξεχωρίζουν και είναι πρώτες στις αιτήσεις των υποψηφίων φαίνεται πως σχετίζονται με το κριτήριο της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης και της αυτοαπασχόλησης ως επαγγελματίες τεχνικοί του κλάδου. Συγκριτικά, οι ειδικότητες που προσφέρουν επαγγελματικά δικαιώματα βοηθού δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές.

Οι 10 ειδικότητες των Ι.Ε.Κ. του Παράλληλου Μηχανογραφικού που ξεχωρίζουν είναι:

Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμός Φιλοξενίας

Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων

Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας

Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής

Βοηθός Φαρμακείου

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα, Web Designer Developer/Video Games)

Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας

Βοηθός Εργοθεραπείας

Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα Ναυτιλία

Επεξεργασία - Επιμέλεια: Επιστημονική Ομάδα της LABORA.

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn