900x600_time1411.jpg

 

Τι είναι χρόνος; Είναι η πιο αμφισβητούμενη έννοια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Κανένα άλλο ον πάνω στη γη δεν έχει την αίσθηση της ροής του χρόνου.

Έχει φιλοσοφική ερμηνεία όσο και επιστημονική.

Για τον Πλάτωνα ο χρόνος είναι η κινητή εικόνα της αιωνιότητας, για τον Αριστοτέλη αντίληψη του χρόνου υπάρχει μόνο όταν έχουμε κίνηση, ενώ για τον Πλούταρχο ο χρόνος είναι γιατρός.

Για την επιστήμη, ο χρόνος νοείται ως θεμελιώδης ποσότητα και, όπως οι άλλες θεμελιώδεις ποσότητες, -χώρος και μάζα-, καθορίζεται μέσω της μέτρησης.

Συνεπώς είναι μέγεθος. Όμως οι εξηγήσεις της επιστήμης συνεχώς αλλάζουν και περιπλέκονται.

Ήδη από την εποχή της δημοσίευσης της θεωρίας της σχετικότητας το 1905, η φυσική εγκατέλειψε την έννοια του απόλυτου χρόνου.

Τελικά όσο και αν προσπαθούμε να εξηγήσουμε και να μετρήσουμε τον χρόνο, ένα πράγμα παραμένει αληθινό.

Ο χρόνος είναι προσωπική υπόθεση. Ο χρόνος γίνεται πιο αργός όταν περιμένουμε κάτι και γίνεται πιο γρήγορος όταν δεν θέλουμε να τελειώσει μια όμορφη στιγμή.

Άρα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο χρόνος είναι προσωπική υπόθεση.


Διαχείριση χρόνου = Διαχείριση ορίων

Η διαχείριση του χρόνου είναι στην πραγματικότητα διαχείριση του εαυτού.

Και αυτό διότι πρώτα πρέπει να καθορίσουμε τι θέλουμε να πετύχουμε, με ποιον τρόπο, τι προτεραιότητες έχουμε, ποιους στόχους έχουμε θέσει.

 Ο έλεγχος του εαυτού μας, μας επιτρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας γρηγορότερα, πιο αποτελεσματικά και με λιγότερο άγχος.

Πριν μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας, πρέπει να δώσουμε λύση σε προσωπικά ερωτήματα όπως:

-Γιατί χρειάζομαι περισσότερο χρόνο;

-Τι μου στερεί τον χρόνο μου;

-Ποιός επεμβαίνει στον δικό μου χρόνο;

-Μπορώ να πω ΟΧΙ ;

-Ποιοι είναι οι στόχοι που θέλω να πετύχω;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα πρέπει να λύσουμε για να έχουμε τη δέσμευση ότι θα διαχειριστούμε τον χρόνο μας.

Αδυναμία διαχείρισης χρόνου

Καθημερινά και από όλους ακούμε την περίφημη φράση «Δεν έχω χρόνο...».

-Διαβάζω πολλές ώρες, έχω φροντιστήριο πολλές ώρες αλλά οι βαθμοί μου δεν είναι καλοί. Οι δικοί μου δεν με καταλαβαίνουν, θέλω τις παρέες μου και θέλω τη διασκέδασή μου. Τελικά νιώθω μια συνεχή καταπίεση, θα τα παρατήσω όλα.

-Η οικογένειά μου είναι για εμένα προτεραιότητα, γι΄αυτό δουλεύω πολύ, για να μην τους λείψει τίποτα. Δεν έχω την πολυτέλεια να περνάω χρόνο μαζί τους, αλλά δυστυχώς δεν το εκτιμούν, μου λένε ότι δεν θέλουν τα λεφτά μου, αλλά τον χρόνο μου.

Τέτοιες ιστορίες υπάρχουν πολλές και όλες σχεδόν φέρνουν τα ίδια αποτελέσματα,άγχος, στρες, απογοήτευση, χαμηλή αποδοτικότητα σε σπουδές και εργασία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, αϋπνία, έλλειψη επικοινωνίας με τους σημαντικούς άλλους, burnout, δηλαδή κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής εξάντλησης και πολλά ακόμα.

Υπάρχει λύση;

Πάντα υπάρχει λύση και η λύση έχει δύο σκέλη.

α) Δέσμευση στην απόφαση για διαχείριση του χρόνου

Πρώτα πρέπει να απαντήσουμε γιατί είναι σημαντικό να διαχειριστούμε τον χρόνο μας και να δεσμευτούμε ότι θα το προσπαθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

β) Τεχνικές διαχείρισης χρόνου

Η πιο διαδεδομένη τεχνική είναι η S.M.A.R.T

Ο στόχος πρέπει να είναι:

  • specific (συγκεκριμένος)
  • measurable (μετρήσιμος)
  • attainable (επιτεύξιμος)
  • relevant (σχετικός)
  • time-bound (χρονικά περιορισμένος)

Ο στόχος μας πρέπει να είναι συγκεκριμένος, για παράδειγμα: «Θέλω να αυξήσω τη βαθμολογία μου κατά τρεις βαθμούς» και όχι «θέλω να γίνω καλύτερος μαθητής της τάξης» ξαφνικά.

Ο στόχος μας πρέπει επίσης να είναι μετρήσιμος, για παράδειγμα: «Θα το επιτύχω στο επόμενο τρίμηνο» και όχι «γενικά θέλω να αυξήσω τη βαθμολογία μου».

Ο στόχος μας πρέπει ακόμα να είναι επιτεύξιμος, για παράδειγμα: «Δεν μπορώ να μάθω όλο το βιβλίο απ΄ έξω, θα μαθαίνω καλά ένα-ένα τα κεφάλαια».

Ο στόχος μας πρέπει να είναι σχετικός, για παράδειγμα αν ο σκοπός είναι η επιτυχία στις εξετάσεις πρέπει οι επιμέρους στόχοι να είναι σχετικοί με αυτό και όχι μακριά, για παράδειγμα: «Διαχειρίζομαι τον χρόνο για τις εξετάσεις μου και όχι για ανεβάζω ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ο στόχος μας τέλος πρέπει να είναι χρονικά αποδεκτός, για παράδειγμα η μέρα έχει 24 ώρες, δεν μπορεί να προγραμματίζονται εργασίες για 30 ώρες που θα πρέπει να στριμωχτούν σε 24 ώρες.

Άλλοι τρόποι σωστής διαχείρισης χρόνου είναι η μέθοδος του «Θετικού όχι», η μέθοδος των «Χρονοκλεπτών» (η οποία αναφέρεται στην έννοια της αναβλητικότητας κ.λπ.), η τεχνική Pomodoro, οι τεχνολογικοί βοηθοί, για παράδειγμα Asana, Jira, Focus Booster κ.λπ.

Η About Career μέσα από ασκήσεις, πληροφόρηση και προσωπική υποστήριξη προσπαθεί να εμψυχώσει τους μαθητές και σπουδαστές να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου, τη σημαντικότητά του και να θέσουν μόνοι τους όρια στον εαυτό τους.

Γράφει η,

Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού About Career

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn