Η απόκτηση ενός πτυχίου πανεπιστημίου αποτελεί ένα σπουδαίο ορόσημο που θα σημάνει την έναρξη της επαγγελματικής καριέρας. Ωστόσο, οι ανάγκες της εποχής και η ανταγωνιστική αγορά εργασίας καθιστούν την μεταπτυχιακή εξειδίκευση κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Η λήψη της απόφασης για μεταπτυχιακές σπουδές μπορεί να θεωρείται από πολλούς δύσκολη υπόθεση, έρχεται όμως σε μια πιο ώριμη περίοδο.
Με ποια όμως κριτήρια να επιλέξω μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών; Το βασικό είναι μέσα από τις προπτυχιακές σου σπουδές να έχεις ανακαλύψει τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις δεξιότητες σου, αλλά και να έχεις βρει αυτό που σε «ιντριγκάρει» περισσότερο και που σε ελκύει να ακολουθήσεις. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια βασικά κριτήρια επιλογής που θα σε βοηθήσουν να πάρεις την καλύτερη απόφαση.
Επιλογή Πανεπιστημίου
Καθοριστικό ρόλο για τις γνώσεις που θα λάβεις αλλά και για τις μελλοντικές επαγγελματικές δυνατότητες που θα σου προσφέρει το μεταπτυχιακό σου, έχει το εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο θα επιλέξεις. Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξεις την τοποθεσία του πανεπιστημίου. Εάν αποφασίσεις σπουδές στο εξωτερικό θα πρέπει σίγουρα να αναλογιστείς το κόστος ζωής, τα δίδακτρα, την διαφορετική κουλτούρα αλλά και γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσης. Έπειτα θα πρέπει να κάνεις έρευνα για τα πανεπιστήμια που σε ενδιαφέρουν, χωρίς να επικεντρωθείς μόνο στη συνολική φήμη που έχει ένα πανεπιστήμιο σε διεθνές επίπεδο, καθώς αυτή διαφέρει ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών. Σίγουρα από τη μια είναι πολύ σημαντικό ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να κατέχει μια υψηλή συνολική βαθμολογία στην παγκόσμια κατάταξη (Rankings), από την άλλη υπάρχουν και πανεπιστήμια με χαμηλότερη βαθμολογία που μπορεί να είναι τα πιο εξειδικευμένα για τον τομέα σπουδών που σε ενδιαφέρει.
Προϋποθέσεις - Κριτήρια Εισαγωγής
Εφόσον επιλέξεις το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που σου ταιριάζει, θα πρέπει να δεις αν διαθέτεις το κατάλληλο ακαδημαϊκό υπόβαθρο για να μπορέσεις να γίνεις δεκτός. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τα κριτήρια εισαγωγής είναι περίπου τα ίδια αν και μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Σημαντικό ρόλο για την εισαγωγή σου θα παίξει ο βαθμός του πτυχίου σου καθώς και η συνάφεια του αντικειμένου του με αυτό του μεταπτυχιακού, το βιογραφικό σου σημείωμα, οι συστατικές επιστολές που θα έχεις από καθηγητές ή εργοδότες, τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας ξένων γλωσσών και η ερευνητική ή εργασιακή σου εμπειρία.
Προοπτικές σταδιοδρομίας - Ζήτηση στην αγορά εργασίας
Το μεταπτυχιακό που θα επιλέξεις θα πρέπει σίγουρα να ανταποκρίνεται στις προσωπικές σου επαγγελματικές φιλοδοξίες αλλά και στην αγορά εργασίας που μεταβάλλεται συνεχώς. Θα πρέπει να δώσεις μεγάλη βαρύτητα στο περιεχόμενο του μεταπτυχιακού, να ερευνήσεις τις επαγγελματικές ευκαιρίες που σου προσφέρει και να δεις κατά πόσο η απόκτηση του θα σε κάνει να ξεχωρίσεις. Να θυμάσαι πως η μεταπτυχιακή εξειδίκευση είναι το πιο δυνατό χαρτί σε ένα βιογραφικό σημείωμα, προσφέροντας σου το επιθυμητό επαγγελματικό εφόδιο για να αντιμετωπίσεις τι προκλήσεις και τον ανταγωνισμό στον εργασιακό χώρο.
Επεξεργασία - Επιμέλεια: Επιστημονική Ομάδα της LABORA.