arthro1-900x600.jpg

 

Το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο σηματοδοτεί την αφετηρία μιας πολυδιάστατης, ανέμελης και δημιουργικής διαδρομής που σας βρίσκει τώρα φοιτητές και στο τέλος της, πτυχιούχους. Είναι η απτή μορφή της εκπλήρωσης των στόχων και της ανταμοιβής των  -μέχρι τώρα- προσπαθειών σας. Το ταξίδι της ενηλικίωσης μόλις  ξεκίνησε. Συγχαρείτε τους εαυτούς σας, ανοίξτε τα φτερά σας και καλή αρχή!

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι ένα κράμα απαιτήσεων, γνώσης και εμπειρίας. Εμβαθύνει στους επιμέρους τομείς, ασκεί εποικοδομητική κριτική, αμφισβητεί, ερευνά. Την ίδια στιγμή, απολαμβάνετε -και πρέπει- τη φοιτητική ζωή. Αυτή τη μοναδική περίοδο, νεότητας και ελευθερίας, ανεξαρτητοποίησης και ξεγνοιασιάς. Ως πρωτοετείς φοιτητές ανακαλύψτε και εμπλακείτε σε νέους ανεξερεύνητους δημιουργικούς στόχους.

Προγραμματίστε και οργανώστε τον χρόνο σας, συνδυάζοντας παρακολουθήσεις, εξεταστικές και διάβασμα με ταξίδια, βόλτες, ξενύχτια. Μην σταματήσετε να οραματίζεστε τους εαυτούς σας ως τους επιστήμονες και επαγγελματίες που κάποτε ονειρευτήκατε. Αν για κάποιο λόγο η σχολή σας τελικά δεν σας ταιριάζει, μην διστάσετε να το παραδεχτείτε και να ξεκινήσετε από την αρχή, κάτι άλλο, διαφορετικό, καινούριο. Μην απογοητεύεστε με την πρώτη δυσκολία ή αποτυχία. Συζητείστε και δημιουργείστε εμπειρίες με τους νέους φίλους σας- ο δεσμός αυτός άλλωστε θα σας συνοδεύει για πολλά χρόνια.

Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που παρέχει η κάθε Σχολή - από σεμινάρια και ημερίδες μέχρι ανταλλαγές φοιτητών . Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην δημιουργήσετε κενά και αναρίθμητα χρωστούμενα μαθήματα αλλά ταυτόχρονα επιβραβεύστε τον εαυτό σας και αξιοποιήστε τις δεύτερες ευκαιρίες.

Ο δεκάλογος του πρωτοετούς:

  • Μην εμφανίζεστε στο αμφιθέατρο μόνο στις εξεταστικές. Προσπαθήστε να παρακολουθείτε τις παραδόσεις και όχι μόνο τα υποχρεωτικά εργαστήρια κλπ.
  • Αποφύγετε -όσο γίνεται- τις χαμηλές βαθμολογίες. Πιθανόν να σας κοστίσουν στο μεταπτυχιακό
  • Μην μεταφέρετε όλο το έτος τον Σεπτέμβριο
  • Μην αποφύγετε να δουλέψετε, θα σας ωφελήσει και προσωπικά και επαγγελματικά.
  • Οπωσδήποτε να συμμετέχετε σε εθελοντικές δράσεις. Η προσφορά είναι εξέλιξη και κυρίως χαρά!
  • Παρακολουθήστε σεμινάρια, διαλέξεις, επιμορφώσεις. Όχι μόνο καλλιεργείτε τις δεξιότητες σας, αλλά και εμπλουτίζετε το βιογραφικό σας.
  • Σε κάθε περίπτωση να πάτε Erasmus
  • Αναπτύξτε το προσωπικό σας δίκτυο, δημιουργήστε νέες φιλίες, γνωρίστε τους μελλοντικούς σας συνάδελφους
  • Μην απομακρύνεστε από τον στόχο σας, ακόμα και αν χρειαστεί να τον επαναπροσδιορίσετε!
  • Πάντα να θυμάστε το όνειρο σας!

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσετε πόσο πλούσιοι και τυχεροί είστε. Και αυτό, γιατί διαθέτετε δύο πολύτιμα εφόδια: χρόνο, για να εξερευνήσετε, να αναδειχθείτε, να κάνετε λάθη και νεανική ορμή για να εξελιχθείτε και να κάνετε περήφανους τους εαυτούς σας.

Διανύετε την ωραιότερη και την πιο συναρπαστική περίοδο της ζωής σας, κάντε την  να αξίζει!

 

Γράφει η

Αλεξάνδρα Ιωάννου Φυτά

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της About Career & η

Εβελίνα Σούκου, Φοιτήτρια Πολιτικού Νομικής

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn