arthro_900x600.jpg_ac.jpg

 

Γιατί χρειάζομαι μεταπτυχιακές σπουδές

Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, της μεγάλης τεχνολογικής προόδου και της διεπιστημονικότητας, με αποτέλεσμα την ανάγκη απόκτησης γνώσεων σε σύνθετα επιστημονικά θέματα και της ανάπτυξης κριτικής σκέψης στο επιστημονικό πεδίο.

Το κάθε πανεπιστημιακό πτυχίο δίνει τις απαραίτητες γνώσεις για την επιστήμη που μελετάς.

Το μεταπτυχιακό δίπλωμα προσφέρει εξειδίκευση στον τομέα που σε ενδιαφέρει. Αν για παράδειγμα έχεις σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, μπορεί να σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς περισσότερο με τη Χρηματοοικονομική Διοίκηση ή με το Μάρκετινγκ.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι ένα μεταπτυχιακό δεν ισοδυναμεί με ένα δεύτερο πτυχίο και δεν παρέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αποτελεί όμως ένα σημαντικό προσόν για την επαγγελματική εξέλιξή σου. Θα μπεις στην αγορά εργασίας με περισσότερη αυτοπεποίθηση, γνώση και δεξιότητες.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των μεταπτυχιακών σπουδών είναι η δυνατότητα επιλογής φαινομενικά διαφορετικού αντικειμένου από εκείνο του πτυχίου σου. Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που κάθε επιστήμη είχε σαφή όρια. Σήμερα ο συνδυασμός επιστημονικών κλάδων προσφέρει νέες γνώσεις σε πολλά πεδία.

Ενα καλό παράδειγμα είναι τα διεπιστημονικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρονται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα με τίτλο «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» με συμμετέχοντα/ουσες Τμήματα/Σχολές τα/τις παρακάτω: Γεωλογίας ΑΠΘ, Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΜΠ, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ και Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ.

Έτσι ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα σε διαφορετικό τομέα από αυτόν του πτυχίου σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε μια άλλη καριέρα, να σου ανοίξει άλλους ορίζοντες, να σου δώσει μια άλλη προοπτική.

Πώς επιλέγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών

Η επιλογή μεταπτυχιακού για τους περισσότερους είναι ένα σταυρόλεξο για απαιτητικούς λύτες. Είναι έτσι όμως στην πραγματικότητα;

Η συμβολή του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι σημαντική. Μετά το πέρας των προπτυχιακών σπουδών σου, σίγουρα θα έχεις αποκτήσει νέα ενδιαφέροντα, δεξιότητες, γνώσεις. Αυτά πρέπει να συνδυαστούν με τις κλίσεις σου, τα ταλέντα σου και τα όνειρά σου.

Ενα μεταπτυχιακό δίπλωμα απαιτεί χρόνο, χρήμα και σωστή οργάνωση. Δεν είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις, έτσι, τυχαία, χωρίς σκέψη.

Η συζήτηση με έναν Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα σε βοηθήσει να επανεστιάσεις στον εαυτό σου και στις πραγματικές επιθυμίες σου. Θα σου δώσει την πληροφόρηση που χρειάζεσαι σχετικά με τα μεταπτυχιακά που υπάρχουν και τις προοπτικές τους. Θα ενημερωθείς για το κόστος και τη διάρκεια σπουδών. Επίσης θα μάθεις για τη δυνατότητα χρηματοδότησης που υπάρχει μέσω υποτροφιών, όπως επίσης θα πληροφορηθείς και για τα δωρεάν μεταπτυχιακά που δίνονται μέσω των δημόσιων ΑΕΙ (τα πρωτεία έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πάνω από 61 δωρεάν μεταπτυχιακά, ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης με περίπου 37, το Πανεπιστήμιο Πατρών με 33 κ.ά.).

Εφόσον αποφασίσεις τον τομέα με τον οποίο θα ήθελες να ασχοληθείς στο μεταπτυχιακό σου, πρέπει να αρχίσει ο προγραμματισμός. Και εδώ ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορεί να σε βοηθήσει. Πρέπει να δεις τι οικονομικές δυνατότητες έχεις για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού, σε ποια πόλη βρίσκεται, αν είναι διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, ποια είναι η διάρκειά του, αν είναι ελληνόγλωσσό ή ξενόγλωσσο καθώς και αν το πανεπιστήμιο που το προσφέρει είναι αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος.

Οι σύμβουλοι της About Career

Oι εξιδεικευμένοι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού, μέσω των συναντήσεων και του τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κανείς για τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα και σε βοηθάει να συνδυάσεις τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις επιθυμίες σου για την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών για εσένα.

Γράφει η

Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της About Career

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn