900x600_2109.jpg

 

Στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία οι έφηβοι μαθητές αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Σε πρώτη φάση δυσκολεύονται να βρουν μια σχολή που ταιριάζει στα θέλω τους και στην προσωπικότητα τους, ενώ σε δεύτερη φάση αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να περάσουν τελικά στη σχολή της προτίμησής τους. Για κάποιους η διαδρομή είναι εύκολη και απευθείας, ενώ για κάποιους άλλους δύσκολη και με αρκετά εμπόδια.

Πως μπορεί όμως κάποιος να εισαχθεί σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα της χώρας μας;

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ο πιο γνωστός και παραδοσιακός τρόπος διαχρονικά, είναι η συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι απόφοιτοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που συμμετέχουν σε πανελλήνιες εξετάσεις κάθε χρόνο διεκδικούν το 90% των θέσεων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, είτε προέρχονται από ημερήσιο λύκειο, είτε από εσπερινό.

Κατηγορία 10%

Πολλοί είναι οι μαθητές πού δεν καταφέρνουν να περάσουν στην πρώτη τους επιλογή ή που τα καταφέρνουν αλλά τελικά συνειδητοποιούν ότι δεν ήταν αυτό που ονειρευόντουσαν. Οι απόφοιτοι των 2 προηγούμενων ετών έχουν το δικαίωμα να επανακαταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς να δώσουν εκ νέου εξετάσεις διεκδικώντας το 10% των θέσεων.

Κατηγορία 5%

Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, εξαιτίας των οποίων δυσκολεύονται στην καθημερινή τους ζωή και κυρίως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι μαθητές που ανήκουν στην παραπάνω ειδική κατηγορία, εισάγονται σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, με μοναδικό κριτήριο το απολυτήριο λυκείου.

Μετεγγραφές

Μια 2η ευκαιρία για να βρεθεί ένας φοιτητής στο τμήμα αλλά και στην πόλη που θέλει, αποτελεί η διαδικασία των μετεγγραφών. Οι κατηγορίες με τις οποίες μπορεί κάποιος να αιτηθεί είναι:

  • Μετεγγραφή βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων με ποσοτικό περιορισμό (15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα).
  • Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών χωρίς ποσοτικό περιορισμό.
  • Κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές φοιτητών χωρίς ποσοτικό περιορισμό (φοιτητές με ειδικές παθήσεις – κατηγορία 5%, τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας, τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά́ τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας, φοιτητές με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, φοιτητές κρατούμενοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα, δωρητές οργάνων ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο).
  • Ειδικές κατηγορίες μετεγγραφών χωρίς ποσοτικό περιορισμό (κληρικοί, φοιτητές κρατούμενοι σε κατάστημα κράτησης της χώρας, φοιτητές Ελλήνων πολιτών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, φοιτητές κυπριακής καταγωγής).
  • Μετεγγραφές διακριθέντων αθλητών φοιτητών.
  • Μετεγγραφές πληγέντων από φυσικές καταστροφές, πυρόπληκτων.

Κατατακτήριες Εξετάσεις

Την καλύτερη ακαδημαϊκή επιλογή για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ακόμα ένα προπτυχιακό πτυχίο και να εστιάσουν σε διαφορετική επαγγελματική κατεύθυνση αποτελούν οι κατατακτήριες εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές αφορούν αποκλειστικά πτυχιούχους σχολών και δεν διενεργούνται σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά σε κάθε τμήμα ξεχωριστά.

Αθλητές

Οι αθλητές αποτελούν μια ειδική κατηγορία για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μια εξαιρετική αθλητική επίδοση θα σημάνει τη μοριοδότηση και κατά συνέπεια θα βοηθήσει στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Ανάλογα με τη διάκριση σε Ελληνικό, Ευρωπαϊκό, Ολυμπιακό ή και Παγκόσμιο επίπεδο ένας μαθητής - αθλητής εξασφαλίζει είτε ένα καλό ποσοστό, είτε ακόμα και την εισαγωγή του σε τμήμα της επιλογής του χωρίς συμμετοχή σε πανελλαδικές εξετάσεις.

Έλληνες Εξωτερικού – Αλλοδαποί

Η εισαγωγή μαθητών στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν πραγματοποιείται μόνο με τη γενική σειρά αλλά και μέσω ειδικών κατηγοριών όπως:

  • Έλληνες του εξωτερικού και τέκνα υπαλλήλων του εξωτερικού.
  • Αλλοδαποί – Αλλογενείς – Απόφοιτοι λυκείων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδική κατηγορία – Διακρίσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγωγή σε κάποιο Πανεπιστημιακό τμήμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω διακρίσεων ή και κάποιων ειδικών κατηγοριών, χωρίς ποσοστό, οι οποίες καθορίζονται μέσω υπουργικών αποφάσεων. Για παράδειγμα οι μαθητές που θα πάρουν κάποια διάκριση σε επιστημονική βαλκανική ή διεθνή Ολυμπιάδα, Ολυμπιάδα μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας, ρομποτικής, όπως και τα υιοθετημένα τέκνα από τη Βουλή των Ελλήνων.

Επεξεργασία - Επιμέλεια: Επιστημονική Ομάδα της LABORA.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn