«Ανακοινώθηκαν οι αντιστοιχίες τμημάτων, εισαγωγικών κατευθύνσεων και προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 για τη διαδικασία των μετεγγραφών και των μετακινήσεων Ν.4692/2020».
https://www.aboutcareer.gr/post/καθορισμος-αντιστοιχιων-τμηματων-2023-2024
Γιατί όμως γίνεται τόσος λόγος για τις αντιστοιχίες; Τι είναι; Σε τι χρησιμεύουν;
«Αντίστοιχα» είναι τα τμήματα τα οποία είναι όμοια ως προς το πρόγραμμα σπουδών τους. Καθορίζονται κάθε χρόνο με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας μετά από σχετική εισήγηση της ΕΘ.Α.Α.Ε. (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης).
Οι «αντιστοιχίες» ενδιαφέρουν τους υποψηφίους των Πανελλαδικών οι οποίοι δικαιούνται να αιτηθούν μετεγγραφής ώστε να επιλέξουν σωστά τα τμήματα στο μηχανογραφικό τους. Η αίτησή τους κατόπιν θα εγκριθεί ανάλογα με τα μόρια μετεγγραφής τα οποία έχουν συγκεντρώσει.
Για παράδειγμα, το τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) είναι αντίστοιχο με τα τμήματα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Πατρών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, όταν ένας φοιτητής έχει τις προϋποθέσεις για να αιτηθεί μετεγγραφής, μπορεί να φοιτήσει σε ένα από τα τμήματα τα οποία είναι αντίστοιχα με το τμήμα στο οποίο εισήχθηκε.
Υπάρχουν όμως και τμήματα τα οποία, παρόλο που έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο, δεν είναι αντίστοιχα.
Για παράδειγμα, το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αντίστοιχο με τα τμήματα Ψυχολογίας της Παντείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δεν είναι όμως αντίστοιχο με το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Δηλαδή, ο φοιτητής ο οποίος θα πάει να σπουδάσει Ψυχολογία στη Φλώρινα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ακόμα κι αν έχει τις προϋποθέσεις μετεγγραφής, δεν θα μπορέσει να μετεγγραφεί σε άλλο πανεπιστήμιο.
Ένα άλλο παράδειγμα αποτελούν τα τμήματα τα οποία, ενώ έχουν την ίδια ονομασία, εντούτοις δεν είναι αντίστοιχα γιατί διαφέρουν στη χρονική διάρκεια των σπουδών. Τέτοια είναι τα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Στα τμήματα τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής / ΠΑ.Δ.Α.) και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η διάρκεια σπουδών είναι οχτώ (8 εξάμηνα), και μεταξύ τους υπάρχει αντιστοιχία.
Αντίθετα, στα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο), του Διεθνούς Πανεπιστημίου (Θεσσαλονίκη) και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα), η φοίτηση διαρκεί δέκα (10) εξάμηνα και υπάρχει μεταξύ τους αντιστοιχία. Δεν υπάρχει όμως αντιστοιχία με αυτά στα οποία η φοίτηση διαρκεί οχτώ (8) εξάμηνα.
Όσα αναφέρθηκαν αποτελούν μερικά παραδείγματα για να καταλάβουμε την έννοια της αντιστοιχίας.
Επομένως, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν γίνεται η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού. Πρέπει να δηλωθούν οι σχολές κατά τέτοιον τρόπο ούτως ώστε, αν υπάρχει η δυνατότητα μεταγραφής, αυτή να μη χαθεί.
Για τη μετεγγραφή των φοιτητών λαμβάνονται υπ’ όψιν: κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, αδέλφια τα οποία είναι προπτυχιακοί φοιτητές, ειδικές κατηγορίες υποψηφίου, κατ’ εξαίρεση δικαίωμα μετεγγραφής.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι περιορισμοί στη δυνατότητα μετεγγραφής: Η μετεγγραφή πρέπει να γίνεται μόνο σε αντίστοιχο τμήμα άλλης Περιφερειακής Ενότητας και μόνο αν ο υποψήφιος πιάνει τη «βάση μετεγγραφής» (βάση τμήματος μείον 2.750 μόρια).
Είναι πολύ σημαντικό, πριν συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το μηχανογραφικό τους, να γνωρίζουν τις αντιστοιχίες των τμημάτων και αν έχουν το δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής καθώς αυτοί οι παράγοντες πολλές φορές καθορίζουν τη φοίτηση ή μη σε μια σχολή.
Αν τα μόρια ενός υποψηφίου από την Αθήνα τού δίνουν το δικαίωμα εισαγωγής σε μια σχολή της περιφέρειας και, λόγω οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, η οικογένειά του αδυνατεί να τον στηρίξει, καλό θα ήταν να γνωρίζει ο υποψήφιος αν μπορεί να κάνει αίτηση μετεγγραφής και αν το τμήμα του είναι αντίστοιχο με κάποιο της Αθήνας.
Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα μετακίνησης πρωτοετών προπτυχιακών φοιτητών. Και εδώ βέβαια ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.
Γενικά, ο νόμος προσπαθεί να διευκολύνει την οικογένεια η οποία έχει δύο προπτυχιακούς φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις.
Εμείς στην About Career παρέχουμε όλες τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζεται ένας υποψήφιος για να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Δίνουμε αναλυτικές πληροφορίες για τις μετεγγραφές/μετακινήσεις, τα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε σχολής, τις εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να έχει κάθε υποψήφιος και τον βοηθάμε στη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού του.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.
Γράφει η
Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της About Career