arthro_2505_exetaseis.jpg

 

Είναι γεγονός ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μια σημαντική διαδικασία για τους γονείς και τους μαθητές.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γονείς επενδύουν στην εκπαίδευση των παιδιών, δαπανούν ποσά δυσανάλογα με το οικογενειακό τους εισόδημα για να πληρώσουν καθηγητές και φροντιστήρια, πιθανόν να κάνουν δύο δουλειές για να ανταποκριθούν στα έξοδα, παραμελούν άλλες ανάγκες αφού προτεραιότητα είναι η προετοιμασία για τις πανελλαδικές. Μέσα σε όλο αυτό, η επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών είναι δύσκολη λόγω της εξουθένωσης.

Οι γονείς θέλουν να εξαργυρώσουν όλο αυτό τον κόπο με μια επιτυχία του παιδιού τους, φορτώνοντας όμως το παιδί με ένα τεράστιο βάρος, το οποίο τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να σηκώσει το ίδιο το παιδί. To παιδί δεν το καταλαβαίνει όλο αυτό, δεν το έχει επιλέξει ή το εκλαμβάνει ως υποχρέωση απέναντι στους γονείς για τους κόπους τους.

Και έχουμε και τους μαθητές οι οποίοι έχουν να παλέψουν με τους δικούς τους δαίμονες. Θυμάστε το «κάτσε κάτω από την μπάρα»; Δηλαδή ο αθλητής να σηκώσει όσο περισσότερο βάρος μπορεί. Όμως ο δεκαεφτάχρονος μαθητής δεν μπορεί να «σηκώσει εκατόν πενήντα κιλά στην πλάτη του» και να πάει να γράψει άριστα. Βλέπει την υπερπροσπάθεια και την επιθυμία των γονιών, αλλά στο μυαλό του αυτά μεταφράζονται σε παράλογη πίεση. Καταλαβαίνει την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά εκείνος είναι έφηβος και μόνος του θα κατακτήσει τον κόσμο.

Οι μαθητές βιώνουν έντονο άγχος, κούραση από το πολύ γεμάτο πρόγραμμά τους, απογοήτευση όταν οι βαθμοί δεν είναι ανάλογοι των προσδοκιών, πίεση από όλους (γονείς και καθηγητές), την αίσθηση ότι όσο και να διαβάσουν πάντα θα έχουν ελλείψεις και βέβαια μεγάλη αμφισβήτηση από τους γονείς τους, οι οποίοι πάντα γκρινιάζουν για το ότι δεν διαβάζουν αρκετά. Αυτό μπορεί να φέρει έλλειψη συγκέντρωσης, νεύρα, αδιαφορία για τις επιδόσεις τους, σωματικές διαταραχές και πολλά ακόμα.

Τελικά, γονείς και έφηβοι μοιάζει να μιλούν άλλη γλώσσα, και διερμηνέας δεν υπάρχει.

Άραγε αρκούν οι υπερωρίες μελέτης για να πετύχει κάποιος τους στόχους του στις εξετάσεις;

Δεν φτάνει μόνο το διάβασμα για να πετύχει κάποιος στις πανελλαδικές. Πρέπει να έχει και τη σωστή ψυχολογία.

Γιατί η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας μπορεί να είναι η ψυχολογία του εξεταζόμενου.

Το ακούμε και το βλέπουμε συνέχεια: Αθλητές με εξαιρετική προετοιμασία αποτυγχάνουν γιατί δεν είχαν την κατάλληλη ψυχολογία.

Υπάρχει λύση; Υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδάκι για να γίνουν όλα τέλεια;

Τέτοιου είδους μαγικό ραβδάκι –θα σας απογοητεύσω– δεν υπάρχει.

Υπάρχει όμως ένα μαγικό χαλί που κάνει μια θαυμαστή διαδρομή και μας μεταφέρει σε χώρους καλύτερους και φωτεινότερους.

Αυτό το μαγικό χαλί λέγεται «ενημέρωση» από ειδικούς, σε αυτή την περίπτωση ψυχολόγους, οι οποίοι μας δείχνουν τον δρόμο ούτως ώστε η περίοδος των πανελλαδικών να είναι διαχειρίσιμη και προπαντός αποδοτική, οι κόποι γονιών και μαθητών να ανταμειφθούν.

Υπάρχει η αντίληψη ότι το να δει κάποιος έναν ψυχολόγο ή να κάνει επαγγελματικό προσανατολισμό είναι χάσιμο χρόνου, υπερπολυτέλεια, «χάντρες για τους ιθαγενείς».

Έτσι, βλέπει κανείς μόνο το δέντρο χάνοντας το δάσος.

Είμαστε πια σε περίοδο πανελλαδικών και καλό θα ήταν να ακούσουν όλοι συμβουλές από ειδικούς ψυχολόγους και συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού.

Γράφει η

Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της About Career

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

About Career, ανταποκρινόμενη στην αγωνία γονιών και μαθητών, οργανώνει, την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18.00, webinar με θέμα την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ψυχολόγος Έφη Παύλου θα αναλύσει την ψυχολογία γονιών και μαθητών και θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους την περίοδο των πανελλαδικών.

Η συμμετοχή στο webinar «Η Ψυχολογία ως παράγοντας επιτυχίας στις πανελλήνιες» (https://www.aboutcareer.gr/webinar) είναι δωρεάν, απευθύνεται σε γονείς και μαθητές με σκοπό να βοηθηθεί όλη η οικογένεια στην πορεία προς τις πανελλήνιες.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn