900x600_1205.jpg

 

Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας και ως αντιπροσωπευτικό –φοβάμαι– δείγμα,  θέλησα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις σχετικά με την κατηγορία «Μάνα Πανελλαδικών». Όσες έχετε παιδιά μικρότερης ηλικίας, μη σπεύσετε να κρίνετε, επικρίνετε, κατακρίνετε. Ο θυμόσοφος λαός άλλωστε έχει αποφανθεί: «Eκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ’ρθεις».

Ας είμαστε ειλικρινείς. Πριν από δύο με τρία χρόνια, το θέαμα των γονέων «αυτοκόλλητων» στα κάγκελα του λυκείου, στην καλύτερη περίπτωση σου προκαλούσε έκπληξη, πιθανότερο όμως ήταν να σου βγάλει μια αποδοκιμασία, έναν σαρκασμό, ένα «εγώ ποτέ!».

Πού θα είσαι φέτος 2-12 Ιουνίου; Έστω ότι δεν θα είσαι εύζωνας έξω από το εξεταστικό κέντρο, το δέχομαι. Δεν θα έχεις πάρει άδεια έστω για την πρώτη μέρα; Αν δεν τα καταφέρεις, δεν θα στείλεις υπερήλικους παππούδες, νυσταγμένα μεγαλύτερα αδέλφια, έναν μπατζανάκη, βρε αδελφέ, να δουν πώς μπήκε και κυρίως πώς βγήκε το παιδί; Είσαι σίγουρη ότι δεν θα είσαι στο κοντινότερο καφέ, εστιατόριο, μπαρ, σε ό,τι βρεις τέλος πάντων; Ιδανικά μεσοτοιχία, μήπως και δεν είναι καλή η ηχομόνωση και ακούς μέσα στην αίθουσα. Στη λογική ερώτηση «τι να ακούς;», δεν χωράει απάντηση.

Οι Πανελλαδικές έρχονται, ο ορθολογισμός φεύγει.

Στην απευκταία περίπτωση που το άρτι ενηλικιωθέν σπλάχνο σου σου απαγορεύσει την πρόσβαση, συνοδεία, εμφάνιση στο εξεταστικό κέντρο, κάνε άσκηση διπλωματίας. Συμφώνησε με προθυμία και χαμόγελο «Colgate» και οργανώσου με τις ομοιοπαθείς μαμάδες για το πώς θα περάσετε το μαρτυρικό τρίωρο της αγωνίας. Αν τυχόν κάνεις την εξυπνάδα να δεις τα θέματα μόλις ανακοινωθούν (για να ξέρεις, μετά τις 10.00 π.μ.), μαζί με τον τριπλό εσπρέσο που έχεις παραγγείλει, πάρε και ένα χαμομηλάκι. Γιατί δεν θα καταλάβεις τίποτα, ούτε τις απαντήσεις θα ξέρεις, ούτε πώς έγραψε το παιδάκι σου. Εκτός αν είσαι καθηγήτρια ή κάτι συναφές. Για να σε βοηθήσω λίγο περισσότερο, σε ενημερώνω για την κατηγορία «έλα μωρέ, πώς κάνεις έτσι;». Μην πτοηθείς! Αυτή η κατηγορία ανθρώπων πρώτη θα ψάξει τα θέματα, ήδη έχει φτιάξει λίστα με κολέγια, έχει στείλει επιστολές σε αγγλικά πανεπιστήμια.

Ώρα 11.50 π.μ. Το εξεταστικό έχει σχεδόν αδειάσει. Βγαίνουν γκρουπάκια, δυάδες ή μόνα τους. Διακρίνεις με ευχέρεια πιλότου F-16 τον Νικόλα που κάνανε μαζί μπάσκετ στο προνήπιο. Τον ρωτάς δήθεν ψύχραιμα αν είδε τον Κωστή/Γιώργο/Χρήστο και πώς είναι. Βρουνγκ! Λες και ο Νικόλας άλλη αγωνία δεν έχει παρά να καταλάβει διά γυμνού οφθαλμού αν το καμάρι σου έγραψε το Δ4. Επιτέλους, φεύγει αυτός ο ψηλός σπαστικός μπαμπάς που μόνο δεν σκαρφάλωσε στην πόρτα, πλην όμως φρόντισε να σε ζαλίσει για την κατάντια των ελληνικών ΑΕΙ. Τουλάχιστον τώρα έχεις ελεύθερο οπτικό πεδίο, αλλά περιορισμένες γνώσεις γλώσσας σώματος. Γιατί περπατάει αργά, γιατί περπατάει γρήγορα, γιατί περπατάει και δεν πετάει; Λίγα δευτερόλεπτα σε χωρίζουν από την κρίσιμη ερώτηση, «πώς έγραψες»; Αν θες τη γνώμη μου, μην την κάνεις, θα το νιώσεις. Απλά να είσαι εκεί, ανοιχτή αγκαλιά για να σου πει ό,τι θέλει, αν θέλει, όποτε θέλει. Κυρίως, μη δείξεις όλη σου την αγωνία αλλά ούτε και προσποιητή άνεση. Το ίδιο είναι, θα σε καταλάβει και θα σε χρεώσει.

Προσωπικά (μάνα υποψηφίου άλλωστε) συντάσσομαι, συμπαρίσταμαι, υποστηρίζω κάθε γονέα που αγωνιά έξω από τα κάγκελα του εκάστοτε λυκείου. Με μια προϋπόθεση: να έχει βαθιά επίγνωση ότι δεν κρίνεται το μέλλον ή η αξία του παιδιού του.

Κρίνεται ένα πρότζεκτ. Ακριβό σε πόρους, αντοχές, συναισθήματα και προσδοκίες ναι, αλλά παραμένει πάντα μόνο ένα πρότζεκτ. Η ζωή τους τώρα ξεκινά και, μαζί –να το έχεις υπόψη σου– και μια νέα σελίδα στη δική μας ζωή. Αλλά για αυτό θα σου μιλήσω μόλις βγουν οι βάσεις.

Μόνο, σε παρακαλώ, σε δύο με τρία χρόνια, αν τύχει κάποιο πρωινό του Ιουνίου να περνάς έξω από κάποιο εξεταστικό κέντρο, μη χαμογελάσεις ειρωνικά και μην ξεχάσεις τη δική σου αγωνία την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023.

Και να θυμάσαι…

Πανελλαδικές είναι, θα περάσουν.

Γράφει η

Αλεξάνδρα Ιωάννου-Φυτά
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της About Career

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn