arthroa_1004.jpg

 

Η Ιατρική αποτελεί παραδοσιακά την πρώτη επιλογή των περισσότερων υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ωστόσο, πολλοί είναι οι μαθητές που επιλέγουν να μην δώσουν Πανελλαδικές καθώς θεωρούν πως είναι μια δύσκολη διαδικασία και συνειδητά αποφασίζουν να σπουδάσουν Ιατρική στο εξωτερικό. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι σπουδές Ιατρικής στο εξωτερικό είναι:

  • Διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον που δίνει την δυνατότητα στον σπουδαστή να διευρύνει τους ορίζοντες του και να αναπτύξει από νωρίς τον δικό του κύκλο γνωριμιών.
  • Οι σπουδές σε Πανεπιστήμια με υψηλές διεθνείς κατατάξεις αναγνωσιμότητας (Rankings), προσφέρουν τίτλους διεθνούς αποδοχής και φήμης παρέχοντας άμεση σύνδεση με κλινικές, νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας τόσο για πρακτική άσκηση όσο και για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία.
  • Σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και ευελιξία στην επιλογή ειδικότητας.

Με μια πρώτη ματιά αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχουν πολλές χώρες που παρέχουν  υψηλού επιπέδου σπουδές στην Ιατρική. Μεταξύ αυτών είναι η Κύπρος, η Ολλανδία και η Βουλγαρία.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Κύπρος σε σχέση με άλλες χώρες, είναι ο άμεσος κοινωνικός εγκλιματισμός, καθώς στην καθημερινότητα μπορείς να μιλάς Ελληνικά, παρόλο που οι σπουδές θα είναι στα Αγγλικά. Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχεται το πρόγραμμα Ιατρικής (Doctor of Medicine), το οποίο έλαβε την ανώτατη διάκριση, πέντε Αστέρια (rated excellent), από τον διεθνή οργανισμό QS Top Universities (QS Stars University Ratings 2021) και είναι πλήρως διαπιστευμένο μέσω της διαδικασίας World Federation of Medical Education (WFME). Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμπεριλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Ιατρικών Σχολών, με διαπιστευμένο πτυχίο Ιατρικής από την Ε.Ε., που επιτρέπει την ιατρική πρακτική σε όλο τον κόσμο και με φοιτητές από περισσότερες από 80 χώρες.

Η Ολλανδία γενικότερα αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για σπουδές στο εξωτερικό καθώς συνδυάζει πολυπολιτισμικότητα, υψηλής ποιότητας σπουδές και σχετικά χαμηλά δίδακτρα. Στην Ολλανδία υπάρχουν δύο δημόσια πανεπιστήμια που προσφέρουν αγγλόφωνες σπουδές στην Ιατρική, του Groningen (Χρόνινγκεν) και του Maastricht (Μάαστριχτ). Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα σπουδών έχει μια ιδιαιτερότητα. Τα πρώτα 3 χρόνια τα μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά ενώ τα επόμενα 3 στα Ολλανδικά. Συνεπώς η εκμάθηση της Ολλανδικής γλώσσας είναι υποχρεωτική. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει το Ολλανδικό σύστημα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, είναι η δυνατότητα άμεσης έναρξης της ειδικότητας σε νοσοκομεία και κλινικές της χώρας.

Τέλος στην γειτονική Βουλγαρία δίνεται η δυνατότητα για αναγνωρισμένες σπουδές σε Πανεπιστήμια υψηλών προδιαγραφών, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αλλά και σωστή ενημέρωση για την επιλογή Πανεπιστήμιου. Ιδανικές επιλογές αποτελούν τέσσερα δημόσια Πανεπιστήμια της Βουλγαρίας με αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών που αναγνωρίζονται ακαδημαϊκά από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ενώ παράλληλα παρέχουν ελεύθερη εργασία σε όλα τα αγγλόφωνα νοσοκομεία της Ευρώπης. Αυτά είναι το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, Άγιος Κλήμης της Αχρίδας (Sofia University “St. Kliment Ohridski“), το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (Medical University of Sofia), το Πανεπιστήμιο Πλόβντιβ "Π. Χιλεντάρσκι" (Paisii Hilendarski university of Plovdiv) στη Φιλιππούπολη και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Πλόβντιβ (Medical University of Plovdiv) επίσης στη Φιλιππούπολη.

Η Labora – Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Καριέρας, διαθέτει καταρτισμένη και πλήρως ενημερωμένη ομάδα συμβούλων που θα σου λύσουν όλες της απορίες και θα σε καθοδηγήσουν ώστε να κάνεις την σωστή επιλογή σπουδών Ιατρικής στο εξωτερικό.

Επεξεργασία - Επιμέλεια: Γατούδης Γιώργος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων LABORA

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn