arthro_900_0304A.jpg

 

«Και τι κατάλαβαν αυτοί που σπούδασαν; Τυλίγουν σουβλάκια με τα πτυχία τους».

«Τι νόημα έχει; Έχω έτοιμη δουλειά. Δεν μου αρέσει, αλλά δεν πειράζει».

«Ό,τι και να θέλω, δεν μπορώ να φέρω αντίρρηση στους δικούς μου».

«Εγώ βολεύομαι και με έναν μισθουλάκο!»

«Ποτέ μια γυναίκα δεν θα εξελιχθεί όπως ένας άντρας».

«Χωρίς μέσο δεν πας πουθενά».

«Έχω αναπηρία, θα μου κάνουν bullying. Άσε που, μόλις με δουν, θα με απορρίψουν».

«Στερεότυπα παντού, κοντός/ή, ψηλός/ή, χοντρός/ή, άσχημος/η, γκέι, λεσβία, μαύρος, άθεος κ.λπ. κ.λπ.»

Όλα αυτά είναι «σωστά» για αυτούς οι οποίοι τα πιστεύουν και τα κάνουν «σημαία» για να καλύψουν τον φόβο τους, να δώσουν επιχειρήματα στον εαυτό τους για την αποτυχία τους. Ή γιατί το να παραιτηθούν είναι πιο εύκολο από την προσπάθεια.

Όχι ότι δεν υπάρχουν αλήθειες σε αυτά. Όχι ότι είναι εύκολο να αλλάξει αντιλήψεις η κοινωνία. Όμως σίγουρα υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν αυτές.

Όταν, ως Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού, λέμε: «Περίγραψε μια μέρα σου μετά από δέκα χρόνια», τότε έρχονται στην επιφάνεια εικόνες, όνειρα, επιθυμίες, τα οποία βρίσκονται καταπιεσμένα σε μια άκρη του μυαλού.

Αδιέξοδα στη ζωή δεν υπάρχουν. Πάντα υπάρχει η επιλογή να ακολουθήσουμε τον εύκολο δρόμο και να χαθούμε σε μια μίζερη ζωή χωρίς νόημα, αλλά υπάρχει και ο δρόμος του προσωπικού αγώνα για να απαλλαγούμε από τα περιττά βαρίδια.

Οι δυσλειτουργικές σκέψεις υπάρχουν και εμποδίζουν τα άτομα να κυνηγήσουν τον στόχο τους.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός βοηθάει στην ανάπτυξη του προσωπικού σχεδίου του κάθε ατόμου και στην εκπλήρωση των ονείρων του.

Δουλειά μας είναι να εντοπίσουμε αυτές τις σκέψεις, να τις αποδομήσουμε, να τις κάνουμε ανίσχυρες, να τις αναδιατυπώσουμε και, τέλος, ο συμβουλευόμενος, αφού καταλάβει ότι αυτές οι σκέψεις είναι βαρίδια που σέρνει, να τις εγκαταλείψει.

Χρειάζεται να κάνουμε «restart» στη σκέψη του ατόμου, να εισαγάγουμε καινούργια δεδομένα, πιο ενδιαφέροντα, και προπαντός, πραγματοποιήσιμα.

Καταργώντας την ισχύ αυτών των δυσλειτουργικών σκέψεων, ο συμβουλευόμενος αποκτά τον δικό του στόχο και, με τις δικές του δυνάμεις, προσπαθεί να κατακτήσει το όνειρό του.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός ενισχύει έτσι την αυτοαποτελεσματικότητα του ατόμου και την ικανότητά του στη λήψη αποφάσεων, η οποία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη ζωή του.

Στην About Career δίνουμε μεγάλη σημασία στο να καταλάβουμε τι μπλοκάρει κάθε παιδί και δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει τα όνειρά του.

Και πραγματικά, είμαστε πολύ χαρούμενοι όταν βλέπουμε ότι οι προσπάθειές μας ευοδώνονται, τα παιδιά αποκτούν χαμόγελο και βλέπουν τον κόσμο ως ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να έχουν μια θέση.

Γράφει η

Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη,

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της About Career

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

   https://www.aboutcareer.gr/boo

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn