erg_16.6_I_900x600.jpg

 

Γράφει η Βαρβάρα Ασημακοπούλου

Top Team & Executive Coach, συγγραφέας, ομιλήτρια, ιδρύτρια & CEO HRE

 

Υπάρχει ένα έκδηλο ενδιαφέρον από πολλούς ανθρώπους από ποικίλα περιβάλλοντα και εμπειρία να εξερευνήσουν περισσότερο τον χώρο του coaching, ακόμα και να γίνουν οι ίδιοι επαγγελματίες coach.

Η στροφή των ανθρώπων προς την προσωπική ενδοσκόπηση και η προσφορά ταυτόχρονα ξεκινούν από δύο διαφορετικές πηγές: Η πρώτη πηγή είναι η παρατεταμένη οικονομική κρίση που οδήγησε στην αμφισβήτηση παραδοσιακών κλάδων επαγγελματικής αποκατάστασης και στην ανάγκη εξεύρεσης πιο αυθεντικών εναλλακτικών, δηλαδή πιο κοντά στις αληθινές επιθυμίες και στα ταλέντα των ανθρώπων. Η δεύτερη είναι η εποχή του κορωνοϊού, που συνδυάζεται με την παγκόσμια παύση παράλληλα με την ευαισθητοποίηση σε τομείς όπως το περιβάλλον, οι ανθρώπινες σχέσεις, η ατομική και η συλλογική ευθύνη. Οι συνθήκες αυτές οδηγούν πάλι τις σκέψεις των ανθρώπων στην ενίσχυση των ατομικών δεξιοτήτων, της υποστήριξης άλλων ανθρώπων και ταυτόχρονα στη δημιουργία μιας μελλοντικής νέας επαγγελματικής προοπτικής.

Όσο η κοινωνία ωριμάζει – και αυτό γίνεται κυρίως μέσα από προκλήσεις, και μάλιστα όσο πιο δύσκολες, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιεί την αξία της αυτογνωσίας, της ανάπτυξης της ανθρώπινης διασύνδεσης και της υποστήριξης από εξειδικευμένους και αξιόπιστους επαγγελματίες.

Στο άρθρο αυτό επιθυμώ να βοηθήσω τους ανθρώπους που σκέφτονται να βάλουν περισσότερο coaching στη ζωή τους να το κάνουν σωστά, ώστε αυτή η επένδυση των πόρων τους (σε χρόνο, μυαλό, ενέργεια και χρήμα) να έχει τη μεγαλύτερη απόδοση.

10 Πολύτιμες συμβουλές

Να έχετε κίνητρο: Να έχετε ένα δυνατό και αληθινό κίνητρο, όπως προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, βελτίωση ηγεσίας, υποστήριξη των άλλων ανθρώπων προς την προσωπική και επαγγελματική πρόοδο και ευημερία, κοινωνική συμμετοχή.

Να επιλέξετε την κατάλληλη εκπαίδευση / πιστοποίηση: Να επιλέξετε ένα δοκιμασμένο και αξιόπιστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητο να είναι εγκεκριμένο και να ελέγχεται συνεχώς από έναν αξιόπιστο και μεγάλο επαγγελματικό φορέα παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως είναι ο International Coaching Federation, που είναι η παγκόσμια ομοσπονδία των επαγγελματιών coaches, η πρώτη που  έθεσε τις βάσεις, το πλαίσιο και τους κανόνες του coaching (δεξιότητες και κώδικα δεοντολογίας) και αποδεικνύει συνεχώς την αποτελεσματικότητα αυτών 25 χρόνια τώρα μέχρι σήμερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μάθετε το σωστό και το ηθικό coaching ώστε να ξεκινήσετε να χτίζετε την πρακτική σας με σεβασμό στον πελάτη σας, προσφέροντάς του το καλύτερο. Τελειώνοντας με επιτυχία ένα τέτοιο πρόγραμμα, π.χ. ACSTH ή ACSTP, μπορείτε να διεκδικήσετε τη διαπίστευσή σας από τον ICF.

Nα γίνετε μέλος σε έναν διεθνή και στον αντίστοιχο τοπικό επαγγελματικό φορέα: Αυτό σας εξασφαλίζει ότι οι ίδιοι ενημερώνεστε και αναπτύσσεστε συνεχώς στον κλάδο, διότι οι φορείς αυτοί αυτή την αποστολή έχουν: να σας διατηρούν σύγχρονους και αποτελεσματικούς, παρακολουθώντας την πρόοδο της τέχνης και επιστήμης του coaching με τελικό στόχο την καλύτερη προσφορά στους coaches. Πρακτικά είναι σαν να ανήκετε σε ένα πανεπιστήμιο που ακούει την κοινωνία,  κάνει έρευνα και σας ανανεώνει τις γνώσεις και την εμπειρία σας (το πλαίσιο και τους κανόνες), σας προσδίδει ένα τεράστιο δίκτυο επαγγελματιών με κοινό όραμα και αξίες για αλληλοϋποστήριξή  ώστε να προσφέρετε πάντα το καλύτερο coaching στους πελάτες σας.

Να διεκδικήσετε διαπίστευση: Η εκπαίδευσή σας από ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα από ICF σας ACSTH ή ACSTP σας δίνει τη δυνατότητα, εκτός από το να γραφτείτε μέλος στον ICF, τον παγκόσμιο φορέα, να γραφτείτε και στο τοπικό παράρτημα ICF Greece με τα οφέλη που ανέφερα παραπάνω και σας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσετε τη διαπίστευσή σας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να ξεκινήσετε να χτίζετε το επάγγελμά σας, δηλαδή να κάνετε συνεδρίες ώστε να αποκτήσετε τις απαιτούμενες δεξιότητες στον βαθμό που θέτει ο ICF ώστε να σας θεωρήσει έναν επιδέξιο και αξιόπιστο επαγγελματία coach. Μπαίνετε λοιπόν σε μια διαδικασία αξιολόγησης από τον ICF όσον αφορά τον αριθμό των συνεδριών που έχετε πραγματοποιήσει / την εμπειρία, την επιδεξιότητά σας ως coach βάσει των θεσπισμένων coaching δεξιοτήτων του ICF, την ηθική συμπεριφορά σύμφωνα με τον θεσπισμένο Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας του ICF, τη γνώση σας σε βάθος του οράματος, της αποστολής, των αξιών και των δράσεων του ICF.

Μπορείτε να μπείτε στο site του ICF και να δείτε ακριβώς τον αριθμό των παραπάνω προαπαιτούμενων ανάλογα με το επίπεδο της διαπίστευσης (ACC, PCC, MCC).

Πρακτική, πρακτική… : Καθιερώστε το «Coach κάθε μέρα». Εφαρμογή coaching δεξιοτήτων στην καθημερινότητά σας όταν επικοινωνείτε, όταν σχεδιάζετε, όταν λαμβάνετε αποφάσεις. Ενεργητική ακρόαση, δεν δίνω αμέσως απάντηση αλλά κάνω ερώτηση.  Υλοποίηση coaching συνεδριών εξασκώντας ό,τι μάθατε στην εκπαίδευσή σας ως εσωτερικών coaches, coaches ηγέτιδων/τών, επαγγελματιών  coaches.

Συνεχής ενίσχυση των δεξιοτήτων και των γνώσεων: Κάθε καλός επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του, το επάγγελμά του και τους πελάτες του μετά τη βασική του εκπαίδευση δεν μένει μόνο σε αυτή. Εμπλουτίζει και εκσυγχρονίζει συνεχώς τις γνώσεις του και την πρακτική του. Παρακολουθεί εργαστήρια, σεμινάρια που οργανώνει ο ICF, ο ICF Greece ή άλλοι αξιόπιστοι οργανισμοί οι οποίοι δίνουν μονάδες εκπαίδευσης (CCE) εγκεκριμένες από τον ICF, που επιπλέον είναι χρήσιμες για την ανανέωση των διαπιστεύσεων (ACC, PCC).

Βάλτε έναν coach στη ζωή σας: Έναν coach,  mentor coach ή έναν supervisor coach.  Είμαι θιασώτης της θέσης υψηλών στόχων. Για σας πρώτα απ’ όλα τις / τους ίδιες/ους ως άτομα, ως επαγγελματίες, ως ηγέτιδες/τες. Η διεκδίκηση υψηλών στόχων γίνεται ακόμα πιο ορατή και δυνατή με τα καλύτερα αποτελέσματα αν προσθέσετε στη δική σας «διάνοια» και τη «διάνοια» άλλων ανθρώπων. Το λέω συχνά στους μαθητές μου, αν θέλετε να γίνετε οι καλύτεροι, βάλτε τους καλύτερους ανθρώπους δίπλα σας, μάθετε από τους καλύτερους, κάντε ό,τι κάνουν οι καλύτεροι. Οι πρωταθλητές συνεργάζονται με πρωταθλητές.

Γι’ αυτό προτείνω να ζητήσετε βοήθεια από έναν διαπιστευμένο coach που εκτιμάτε για να θέσετε τους αυθεντικούς σας υψηλούς στόχους, να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να τους φτάσετε. Να βάλετε έναν mentor coach στη ζωή σας που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις ICF δεξιότητές σας είτε για να πάρετε τις διαπιστεύσεις σας είτε για να προσφέρετε το καλύτερο στους πελάτες σας ή και τα δύο. Επίσης, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ο θεσμός του supervisor (επόπτης), o οποίος είναι ένας διαπιστευμένος και έμπειρος coach με εξειδικευμένη επιπλέον εκπαίδευση που σας βοηθά να βελτιωθείτε σε τρεις διαστάσεις. Ως άτομο, ως coach, ως επαγγελματίας.

Βαρβάρα Ασημακοπούλου

Top Team & Executive Coach, συγγραφέας, ομιλήτρια, ιδρύτρια & CEO HRE

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 210 8160255

www.BarbaraAsimakopoulou.com

Συνδέσου μαζί της

https://www.linkedin.com/in/barbara-asimakopoulou-mba-pcc-16bb78b/

https://www.facebook.com/Barbara.Asimakopoulou.MyPage

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn