20mai_ekpedefsi_900x600.jpg

 

Γράφει ο Γατούδης Γιώργος,

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων LABORA

 

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο ανήκουν οι σχολές Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Χημείας, Γεωπονίας Νοσηλευτικής, Επιστήμης Τροφίμων, Παραϊατρικών Επαγγελμάτων κ.λπ. Οι επιλογές σπουδών που προσφέρονται στους υποψηφίους συνδέονται κυρίως με τον τομέα της Υγείας (εφαρμογές και έρευνα), της Πρόνοιας (υπηρεσίες-φροντίδα), καθώς και με τον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής (έρευνα, παραγωγή τροφίμων, διατροφή). Οι καταιγιστικές τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας οδηγούν τους αποφοίτους των παραπάνω σχολών στην αναζήτηση έξυπνων ειδικοτήτων προκειμένου να βελτιώσουν το γνωστικό τους υπόβαθρο και να διεκδικήσουν, με καλύτερες προοπτικές, θέσεις στη σύγχρονη αγορά εργασίας. 4 έξυπνες ειδικότητες για αποφοίτους του 3ου επιστημονικού πεδίου είναι οι παρακάτω:

Νευροεπιστήμες

Η Νευροεπιστήμη έχει δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την οργάνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η Νευροδιαμόρφωση (Neuromodulation) αποτελεί ένα σύγχρονο πεδίο το οποίο αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα επεμβατικών και μη επεμβατικών τεχνικών που επιτρέπουν τον χειρισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό προσφέρει πρωτοφανείς ευκαιρίες για επιστημονική έρευνα και ανοίγει την πόρτα για νέες κλινικές εφαρμογές σε διάφορες ασθένειες ή διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η Υπολογιστική Νευροεπιστήμη (Computational Neuroscience), από την άλλη, δίνει τη δυνατότητα να συλλέγουμε και να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος με τη χρήση υπολογιστή, βοηθώντας στην εξέλιξη της ιατρικής έρευνας, αφού κατανοούμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Νανοτεχνολογίες

Ζούμε στην αυγή της νανοϊατρικής εποχής, η οποία ανοίγει νέες προοπτικές στον χώρο της Υγείας, καθώς προσφέρει νέα εργαλεία για διάγνωση και θεραπεία, βελτιωμένη ακρίβεια στην απεικόνιση και ανίχνευση βλαβών, στοχευμένη θεραπεία και αποτελεσματικότερη αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Τα νανοσωματίδια θα λειτουργήσουν σύντομα ως ακριβή συστήματα παροχής φαρμάκων, εργαλεία θεραπείας για διάφορες ασθένειες ή μικροσκοπικοί χειρουργοί. Με τη χρήση νανοτεχνολογιών θα μεταφέρεται η αναγκαία ποσότητα φαρμακευτικής ουσίας στο ακριβές σημείο μόλυνσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, όπου η θεραπεία προκαλεί πολλές σοβαρές παρενέργειες ακριβώς επειδή η δραστική ουσία του φαρμάκου δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ υγιών και ασθενών ιστών. Η νανοτεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές λύσεις.

Αναγεννητική Ιατρική

Η Αναγεννητική Ιατρική είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο με στόχο τη δημιουργία λύσεων για την αποκατάσταση της δομής και της λειτουργίας κατεστραμμένων ιστών και οργάνων από τον ίδιο τον οργανισμό (αυτοθεραπεία), χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επιστήμης και τεχνολογίας. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες επικεντρώνονται τόσο στις πτυχές της Μοριακής Βιολογίας (συμπεριλαμβανομένης της βιολογίας των βλαστικών κυττάρων και των γονιδιακών θεραπειών), όσο και στις τεχνολογικές πτυχές (συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας ιστών και των βιολογικών τεχνολογιών).

Βιοπληροφορική

Η αναγκαιότητα ερμηνείας, ανάλυσης και οπτικοποίησης βιολογικών δεδομένων οδήγησε στην εξέλιξη της Βιοπληροφορικής, η οποία συνδυάζει την επιστήμη των Υπολογιστών, τα Μαθηματικά, τη Στατιστική και τη Μηχανική για την ανάπτυξη κατάλληλων λογισμικών και τεχνολογιών στον χώρο της ιατρικής έρευνας και πρακτικής. Ενσωματώνει στον σχεδιασμό βιολογικών πειραμάτων τη συλλογή, τη σύνοψη και την ανάλυση δεδομένων από αυτά τα πειράματα. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει σημαντικά σε τομείς έρευνας στην Ιατρική, στη Βιολογία και στη Δημόσια Υγεία. Περαιτέρω δυνατότητες εξειδίκευσης προσφέρονται στη Βιοανάλυση (Bioanalysis) και στη Βιοστατιστική (Biostatistics).

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn