afixis_stentoras.jpg

 

Ο εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Afixis επιστρέφει και μεταμορφώνει την εκπαίδευση για ακόμα μία φορά διοργανώνοντας τον Δ’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό των Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας» τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 διαδικτυακά.

Ο Afixis είναι αφοσιωμένος στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και φοιτητές, καθώς και στην καθοδήγησή τους στην καλλιέργεια της προσωπικότητας και των ικανοτήτων τους, να ανακαλύψουν τη δυναμική τους και να συνεισφέρουν μέσα από τη δράση τους στη βελτίωση της ανθρωπότητας

Το πρόγραμμα φέτος έχει αναλάβει να διοργανώσει το Athens Afixis Society εκ μέρους του Afixis. Θέλοντας να ενισχύσουμε την ομάδα μας και ταυτόχρονα να επεκτείνουμε το εκπαιδευτικό έργο του Afixis, αποφασίσαμε να διευρύνουμε τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε τις δράσεις μας. Για τον λόγο αυτό από τη φετινή κιόλας χρονιά ο Afixis επιτρέπει σε τοπικές ομάδες φοιτητών (για αρχή) να διοργανώνουν οποιαδήποτε και όσες δράσεις του επιθυμούν, ανάλογα και με τις δυνατότητές τους. Οι ομάδες αυτές θα αποκαλούνται Afixis Societies. Μάθετε περισσότερα για τις Afixis Societies εδώ.

Ο διαγωνισμός επιτρέπει σε μαθητές 12-18 ετών να συναγωνιστούν στο πνευματικό άθλημα των εικονικών δικών και αποτελείται από δύο γύρους, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, θέλοντας να εξασφαλίσουμε την προστασία όλων των συμμετεχόντων μέσω του ειδικά διαμορφωμένου server στην πλατφόρμα του Discord. Ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Μαρτίου 2022 για όλους τους συμμετέχοντες, και σε περίπτωση αυξημένων συμμετοχών θα υπάρξει ένας επιπλέον προκριματικός γύρος στις 26-27 Μαρτίου 2022. Ο τελικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Απριλίου 2022 και σε αυτόν θα προκριθούν οι καλύτερες ομάδες από τον προκριματικό γύρο. Ο αριθμός αυτών των ομάδων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο Afixis παραμένει κάθε χρόνο αφοσιωμένος στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και φοιτητές. Αποστολή του αποτελεί η αναδιαμόρφωση της εκπαίδευσης και η φιλοσοφία του συνοψίζεται στη σκέψη ότι η εκπαίδευση πρέπει να καλύπτει τις εξειδικευμένες ανάγκες των μαθητών και των φοιτητών και να τους παρέχει τα μέσα για να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας», που είναι ένα από τα πρότυπα προγράμματα του οργανισμού, αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο γυμνασίου και λυκείου. Οι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων, προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό προεδρείο.

Ποια είναι όμως τα οφέλη του «Πρωταγόρα» για τους μαθητές;

Τα παιδιά χρειάζονται μια πληθώρα εμπειριών ώστε να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να συνειδητοποιήσουν πώς πραγματικά θέλουν να εξελιχθούν στο μέλλον. Το πρόγραμμα τους βοηθά να εξασκήσουν τη λογική τους, καθώς καλούνται να σχηματίσουν την υπεράσπιση της θέσης τους και να εντοπίσουν τα λογικά λάθη της αντίπαλης ομάδας. Μέσα από αυτό γνωρίζουν τον κόσμο της Δικαιοσύνης από μικρή ηλικία, καλλιεργούν τις ρητορικές τους ικανότητες, καταπολεμούν την αγοραφοβία τους εξασκούμενοι στο να μιλούν μπροστά σε κοινό, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα.

Σημαντικό, επίσης, πλεονέκτημα των συμμετεχόντων είναι ότι διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από τη συζήτηση ποικίλων θεμάτων, από την κλωνοποίηση και τη γενετική μηχανική μέχρι τη θανατική ποινή και τα δικαιώματα της μειονότητας. Πάνω απ’ όλα όμως οι εικονικές δίκες ψυχαγωγούν τους μαθητές και τους χαρίζουν ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης, συζητώντας και ανακαλύπτοντας πού στέκονται πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουν ως αυριανοί πολίτες της χώρας.

Πώς μπορώ να πάρω μέρος;

Εάν επιθυμείτε το σχολείο σας να πάρει μέρος, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα Αίτηση Ομάδας, κάνοντας ένα κλικ στην αντίστοιχη επιλογή. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα μαθητών θα πρέπει να αποτελείται από πέντε (5) μαθητές και κάθε σχολείο δύναται να συμμετάσχει με περισσότερες από μία (1) ομάδες στον διαγωνισμό. Αφού συμπληρώσετε την αίτηση, η ομάδα του «Πρωταγόρα» θα επικοινωνήσει μαζί σας για να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή σας.

Εάν είστε φοιτητής ή φοιτήτρια και επιθυμείτε να συμμετάσχετε, υπάρχει θέση στο πρόγραμμα και για εσάς. Μπορείτε να λάβετε μέρος ως κριτές, συμπληρώνοντας τη φόρμα Αίτηση Κριτή και ανεβάζοντας το βιογραφικό σας σημείωμα μέσω της επιλογής «Μεταφόρτωση Βιογραφικού» εντός της φόρμας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες μας: Afixis και Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας» και τις σελίδες μας στο Facebook: Afixis και Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn