SMALL_stentoras_30.png

Στα 53α Δημήτρια η Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποί της και οι τέχνες θα συναντηθούν για μια ακόμη χρονιά. Θέατρο, χορός, μουσική, performances, εικαστικά, συνέδρια, εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της φετινής διοργάνωσης με άξονα τη δημιουργικότητα με κάθε καλλιτεχνικό μέσο και τον πολιτισμό ως ένα ταξίδι για όλους.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου θα διαρκέσουν τα 53α Δημήτρια του δήμου Θεσσαλονίκης, διατηρώντας την παράδοση του μεγαλύτερου θεσμού της πόλης για πάνω από μισό αιώνα και βάζοντάς τη σε έναν παλμό που τον χρειάζεται για να παραμένει ζωντανή και ζωηρή.

Μετά από σχετικό open call κατατέθηκαν 250 αιτήματα-προτάσεις. Η ανοιxτή πρόσκληση αφορούσε φορείς, ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες με στόχο τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ, με αντικείμενο τους τομείς της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, των εικαστικών, της performance, της street art, της video art, του κινηματογράφου, των διαλέξεων, των εργαστηρίων και των νέων τεχνολογιών. Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν και μια σειρά από αυτές θα καλύψει φέτος το 50% του βασικού προγράμματος των Δημητρίων. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε λοιπόν όλους όσοι συμμετείχαν και θέλησαν να γίνουν κομμάτι των Δημητρίων.

Στο βασικό πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων θα απολαύσουμε από συναυλία στα Συμμαχικά Νεκροταφεία μέχρι projects, performances, εκθέσεις και εκδηλώσεις στη Ροτόντα, στο Αλατζά Ιμαρέτ, το δημοτικό θέατρο «Άνετον», το Λιμάνι, στα Σφαγεία, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Βαφοπούλειο και το Γενί Τζαμί. Θα δούμε το ζωντανό θέατρο του 1968, θέατρο με άρωμα από Δανία, Ουγγαρία, Βέλγιο. Θα γνωρίσουμε την Catherine Bay και θα αγαπήσουμε συνεργασίες και βραδιές με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων διοργανώνεται φέτος ένα νέο τμήμα που αφορά την τέχνη του θεάτρου. Εγκαινιάζεται το πρώτο θεατρικό showcase με παραστάσεις όπως «Frida, κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας».

Στο showcase θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες, εξάγοντας με αυτό τον τρόπο το θεατρικό ταλέντο σε μέρη που διατηρούν μια ξεχωριστή θεατρική παράδοση. Ειδικότερα, θα επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη για το showcase οι εξής: Tomasz Kirenczuk, artistic director, International Theater Festival Dialog – Wroslaw από την Πολωνία. Nikolay Yordanov, artistic director, Varna International Festival από τη Βουλγαρία. Haris Pasovic, artistic director, Mittlefest από την Ιταλία. Ivan Medenica, artistic director, Bitef Festival από τη Σερβία. Leman Yilmaz, artistic director, Istanbul International Festival από την Τουρκία. Itzik Giuli, artistic director, Israel Festival από το Ισραήλ. Elmar Zorn, κριτικός θεάτρου από το Μόναχο της Γερμανίας. Camille Lοuis, associate dramaturg, Nanterre – Amandiers από το Παρίσι. Dino Mustafic, artistic director, International Festival από τη Βοσνία. Rodrigo Fransisco, artistic director, Almada Festival από την Πορτογαλία. Goran Injac, artistic director, Mladinsko Theater από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Dina Amin, artistic director, International Festival for Contemporary and Experimental Theater από το Κάιρο της Αιγύπτου. Armin Kerber, artistic director, Kur Theater από το Μπάντεν της Ελβετίας. Thomas Irmer, curator και theater professor. Attila Balazs, artistic director, Theater Festival από την Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Dagmar Walser, Spielart Festival από το Μόναχο της Γερμανίας.

«Το πρόβλημα με το θέατρό μας είναι ότι, ενώ έχει να παρουσιάσει εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο, ελάχιστες είναι εκείνες που συμμετέχουν σε ξένα φεστιβάλ. Γενικά οι ξένοι αγνοούν το ελληνικό θέατρο, τι γίνεται στη χώρα μας. Από αυτό το όχι ιδιαίτερα ευχάριστο δεδομένο ως σημείο εκκίνησης αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο της οργάνωσης ενός ελληνικού showcase γιατί πιστεύουμε πως έτσι προσφέρουμε μια πλατφόρμα προβολής και ενδεχόμενης διακίνησης του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να δικαιωθούμε στο τέλος. Μέχρι στιγμής έχουν προσκληθεί 15 καλλιτεχνικοί διευθυντές από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ελληνικές παραγωγές. Το showcase αρχίζει στις 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Οκτωβρίου» δηλώνει ο κ. Σάββας Πατσαλίδης, σύμβουλος επί των θεατρικών στα φετινά Δημήτρια και καθηγητής του ΑΠΘ.

«Η παραγωγή πολιτισμού στον τόπο μας είναι σημαντική και σύγχρονη. Έχουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό, υπάρχει όμως αδυναμία και ένας συνδυασμός προβλημάτων όταν πρέπει αυτό να συνευρεθεί και να αναμετρηθεί στη διεθνή σκηνή. Το showcase έχει αυτό τον ρόλο: αναλαμβάνει να δημιουργήσει τις δυνατότητες προώθησης και προβολής σε διεθνή φεστιβάλ, σε ξένες “αγορές”. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να λειτουργήσει ως η νέα αγορά σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος και για την ίδια, αλλά και για τους δημιουργούς» δηλώνει η κα Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

Highlights

 

  • Την πρώτη μέρα των 53ων Δημητρίων, στις 29 Σεπτεμβρίου, στα Συμμαχικά Νεκροταφεία Ζέιτενλικ θα μας περιμένει η συναυλία με τίτλο «Ζέιτενλικ: Η επαναφορά της ειρήνης». Η πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε η σκηνή μιας μεγάλης στρατιωτικής δράσης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστότερη με την ονομασία «Ανατολικό Μέτωπο». Στο κοιμητήριο Ζέιτενλικ, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, αναπαύονται περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες διαφορετικών εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι περίπου 8.200 είναι Γάλλοι υπήκοοι. Το Ζέιτενλικ λειτούργησε επίσης ως στρατόπεδο, τόπος διαμονής των στρατιωτών, πριν μετατραπεί στη νεκρόπολη που γνωρίζουμε σήμερα. Αν το 1918 σηματοδοτεί την επαναφορά της ειρήνης, το 2018 θέλει να αναγγείλει την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και τους φιλικούς δεσμούς που είναι απαραίτητοι ώστε να διατηρηθεί αυτή η ειρήνη. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την επαναφορά της ειρήνης θα δοθεί συναυλία με έργα των C. Debussy, B. Britten, P. Forget.
  • Στο showcase στις 10 Οκτωβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τη βιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και σε συνεργασία με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Εδώ θα δούμε την αρχαία τραγωδία ως ροκ παράσταση. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης βάζει στην πρίζα τις Βάκχες και τον θεό Διόνυσο μπροστά από το μικρόφωνο. Το συγκεκριμένο βίντεο της παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη είναι μια παραγωγή του 2018 από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
  • Στο παράλληλο πρόγραμμα από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου στο Γυάλινο Κτίριο του Κήπου των Γλυπτών της Νέας Παραλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συναντήσουμε την έκθεση «Stories Untold ΙΙ». Πρόκειται για μια έκθεση Σύριων καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνέονται και δημιουργούν, αν και ζουν τον πόλεμο της χώρας τους, που έρχεται ξανά στη Θεσσαλονίκη, εμπλουτισμένη με νέα έργα. Έργα που μας μεταφέρουν μηνύματα ελπίδας, ειρήνης και αγάπης. Μια δύναμη ψυχής που δίνει σε όλους εμάς ένα μάθημα ζωής. Οι άνθρωποι χαίρονται, αγαπούν, ζουν και βλέπουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Το «φως» του συριακού λαού είναι αυτό που κάνει την αγάπη και την ελπίδα να ξεπερνά τον πόνο και την απώλεια.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn