bushido.png

Σε μια αναζήτηση για μια δημιουργική ασχολία, όποιος και να είναι ο λόγος (εκγύμναση, αυτοάμυνα, παρέα, εκπαίδευση χαρακτήρα ή όποιος άλλος λόγος), όλοι έχουν σκεφτεί κάποια στιγμή για τον εαυτό τους ή για τα παιδιά τους να ξεκινήσουν μια πολεμική τέχνη. Η φράση και μόνο όμως «πολεμικές τέχνες» πολλές φορές φέρνει στον νου χτυπήματα, αγριότητες και βαρβαρότητες, που αποτρέπουν από το να δοκιμάσει κανείς κάτι που τελικά θα αποδειχτεί να είναι ένας νέος τρόπος σκέψης, μια φιλοσοφία, μια άθληση, μια παρέα και πολλά άλλα.

Η φιλοσοφία του αϊκίντο

Το αϊκίντο είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική πολεμική τέχνη που με ακρογωνιαίο λίθο τον σεβασμό, την ηθική και την παράδοση μπορεί να προσφέρει στον ασκούμενο πληθώρα από πλεονεκτήματα. Χωρίς να βασίζεται στην επιθετικότητα, επενδύει στη δύναμη του αντιπάλου και την εκμεταλλεύεται για άμυνα και αντεπίθεση. Η τέχνη έχει κομμάτια άοπλων τεχνικών άμυνας που αποσκοπούν στην επιτυχή απόκρουση της όποιας επίθεσης μέσω κλειδώσεων, καθηλώσεων και ρίψεων. Στη φιλοσοφία του αϊκίντο η σύγκρουση είναι κάτι που πρέπει να συμβεί όταν δεν υπάρχει άλλη λύση.

Όσον αφορά το μάθημα το ίδιο, ακολουθείται η ιαπωνική παράδοση, που βασίζεται στις 7 αρετές: αξία, καλοσύνη, δικαιοσύνη, ευγένεια, εντιμότητα, αφοσίωση, αξιοπρέπεια. Για ποιους όμως είναι κατάλληλο;

Κατάλληλο για όλους

Το αϊκίντο είναι από τις πολεμικές τέχνες όπου ασκούνται όλες οι ηλικίες, άντρες, γυναίκες και παιδιά. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει από πολύ νωρίς, από τα 4 με 5 έτη για τα παιδιά, και υπάρχουν ασκούμενοι μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Η τέχνη, χωρίς να έχει περιττές εντάσεις, δεν επιβαρύνει σωματικά και έτσι ενδείκνυται και για ευαίσθητες ομάδες, όπως ΑΜΕΑ και παιδιά ή ενήλικες με χρόνιες παθήσεις όλων των ειδών. Ο σεβασμός και τα ποιοτικά στοιχεία που μπορεί να εμφυσήσει στον χαρακτήρα έχουν οδηγήσει στο εξωτερικό σε ευρεία υιοθέτηση της τέχνης από τα σχολεία, καθώς προωθεί τη συνεργασία και τον αυτοσεβασμό παράλληλα με την αυτοάμυνα.

Και μια φορά την εβδομάδα αρκεί

Καθώς δεν είναι τέχνη που βασίζεται στη φυσική κατάσταση, όμως μπορεί να την προωθήσει, δεν απαιτεί συνεχόμενη εξάσκηση. Οι ασκούμενοι, ασχέτως εάν συμμετέχουν σε προπονήσεις μία, δύο ή πέντε φορές την εβδομάδα, πάντα θα μάθουν κάτι νέο, πάντα θα εξασκηθούν και θα προπονηθούν επιτυχώς.

Προσιτό και φιλικό

Η φιλοσοφία που ακολουθεί, που προωθεί τον σεβασμό σε όλους, κάνει την τέχνη πολύ φιλική για τον ασκούμενο, με όλες τις ηλικίες, τα φύλα και τις σωματοδομές των ανθρώπων να εξασκούνται μαζί, με φιλικότητα και σεβασμό. Τα δίδακτρα είναι συνήθως σε μηνιαία βάση και είναι πολύ προσιτά. Μπορείτε να γνωρίσετε την τέχνη πολύ συχνά με μαθήματα γνωριμίας χωρίς να πληρώσετε.

Ειδικός εξοπλισμός και αλλά κόστη δεν υπάρχουν ιδιαίτερα παρά αυτό της κλασικής στολής, του λεγόμενου «gi», που μπορεί να είναι αρκετά χαμηλό, ανάλογα την επιλογή του κάθε ασκούμενου.

Τι θα φέρει το αϊκίντο στη ζωή μου;

Τα οφέλη από μια τέτοια ασχολία είναι πολλά. Σωματικά οφέλη, εκπαίδευση χαρακτήρα, αυτοάμυνα, κοινωνικοποίηση. Είναι μια ασχολία που περιλαμβάνει τα πάντα. Πιο συγκεκριμένα:

Φυσική κατάσταση

Αν και οι πολεμικές τέχνες ποικίλλουν ως προς τα επίπεδα της αυστηρής σωματικής δραστηριότητας, όλες μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική κατάστασή σας. Με τα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο υψηλά, όλο και περισσότεροι ενήλικες πρέπει να βρουν μια φυσική δραστηριότητα που απολαμβάνουν για να διατηρήσουν την υγεία τους υπό έλεγχο. Οι πολεμικές τέχνες μπορούν να αποτελέσουν μια πηγή άσκησης που είναι ευχάριστη και μπορεί να συνεχιστεί με ενδιαφέρον για πολλά χρόνια, μέχρι και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Το αϊκίντο δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ασκούμενο να επιλέξει την ένταση της προπόνησής του με βάση τη δική του φυσική κατάσταση και να βελτιωθεί χωρίς δυσκολία και χωρίς να επιβαρυνθεί σωματικά.

Πνευματική δύναμη

Η επιτυχημένη εξάσκηση των πολεμικών τεχνών απαιτεί ανάπτυξη της ψυχικής και της πνευματικής δύναμης. Η πειθαρχία μπορεί να είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που οδηγεί στην επιτυχία στις πολεμικές τέχνες. Η γνώση ότι έχετε μια πρόκληση αποτελεί από μόνη της μια σημαντική ικανότητα ζωής, που θα χρησιμεύσει σε πολλούς άλλους τομείς της καθημερινότητάς σας.

Μια άλλη σημαντική πτυχή των πολεμικών τεχνών είναι η αποδοχή και ο έλεγχος των συναισθημάτων σας. Στην άσκηση πολεμικών τεχνών θα αισθανθείτε οργή, φόβο, απογοήτευση και άγχος σε κάποιο σημείο. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε αυτά τα συναισθήματα θα σας βοηθήσει να ωριμάσετε διανοητικά και να χειρίζεστε αντίστοιχα συναισθήματα και καταστάσεις και εκτός της προπόνησης, όπως στον χώρο εργασίας, αλλά και με φίλους, οικογένεια κ.λπ.

Κοινωνική ζωή

Για παιδιά και μεγάλους μια πολεμική τέχνη είναι ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον, όπου θα γνωρίσουν νέους ανθρώπους και θα δημιουργήσουν δυνατές σχέσεις και φιλίες. Ως προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για ορισμένους να βρουν ανθρώπους με αντίστοιχα ενδιαφέροντα και παρέες. Οι πολεμικές τέχνες είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να συναντήσετε νέους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που το κοινό ενδιαφέρον για την τέχνη τούς βοηθά στη δημιουργία ισχυρών φιλικών δεσμών. Συνεχώς δημιουργούνται δυνατές φιλίες σε σχολές πολεμικών τεχνών, καθώς το πέρασμα από κοινές δύσκολες δοκιμές, όπως οι διάφορες εξετάσεις για ζώνες, μπορεί πραγματικά να οδηγήσει στη δημιουργία νέων κοινωνικών δεσμών.

Προστατεύστε τον εαυτό σας

Για το τέλος το πιο σημαντικό: Στις περισσότερες πολεμικές τέχνες πραγματικά μαθαίνετε πώς να προστατεύεστε από πράξεις βίας. Η αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης και η δυνατότητα ψυχραιμίας μπροστά στον κίνδυνο που μπορείτε να αποκτήσετε από αυτές τις βασικές δεξιότητες είναι ανεκτίμητη.

Γνωρίστε το αϊκίντο

Πλέον υπάρχουν αρκετές σχολές που προσφέρουν μαθήματα αϊκίντο σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε περιοχή της Αθήνας. Εάν θέλετε να γνωρίσετε το αϊκίντο, επισκεφθείτε τη σχολή της περιοχής σας, παρακολουθήστε ένα μάθημα και ζητήστε να κάνετε ένα μάθημα δοκιμαστικά για να δείτε εάν σας ταιριάζει.

Φέτος το Athens Bushido Center στην Αθήνα, κλείνοντας 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, προσφέρει τον πρώτο μήνα δωρεάν σε όποιον θέλει ο ίδιος ή η οικογένειά του να δοκιμάσει. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία και γνωρίστε έναν εντελώς νέο κόσμο.

Παναγιώτης Άγριος,
Εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών
www.aikidobushidocenter.gr
 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn