sel.28_blog.jpg

Το blog (ιστολόγιο) είναι μία ασχολία που δεν χρειάζεται καθόλου χρήματα παρά μόνο να αφιερώσεις προσωπικό χρόνο και να έχεις διάθεση να εκφράσεις τις απόψεις σου ή να γράψεις διάφορα άρθρα ανάλογα με τον χαρακτήρα του.

Τι είναι το blog 

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς διάφορους ορισμούς. Αυτός που επικρατεί είναι ότι η λέξη blog προέρχεται από τον όρο «weblog» ή καλύτερα «web log». Μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα διαδικτυακό περιοδικό ή ημερολόγιο, αν και στις μέρες μας μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο, καθώς μπορεί να αποτελέσει ακόμη και μέσο άσκησης δημοσιογραφίας.

Από την άλλη, blogger λέγεται αυτός που ασχολείται με τα blogs (π.χ. γράφει άρθρα ή άλλο περιεχόμενο). Τέλος, blogging λέγεται η διαδικασία συγγραφής μιας δημοσίευσης σε κάποιο blog. Οι ιστότοποι αυτού του είδους συχνά -αν όχι πάντα- διαθέτουν μια περιοχή για σχόλια και παρατηρήσεις κάτω από την εκάστοτε δημοσίευση. Επίσης, ενδέχεται να έχουν κάποιο χώρο με υλικό ή/και συνδέσμους (links) από άλλους ιστοτόπους.

Σε ένα blog ενδέχεται να αρθρογραφεί ένας μεμονωμένος blogger ή ακόμη και μια ολόκληρη ομάδα ατόμων. Στην ουσία, το blog είναι κάτι σαν ημερολόγιο το οποίο είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε. Παρουσιάζει τα άρθρα του με χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας.

Η εξοικείωση με τους υπολογιστές είναι ένα πλεονέκτημα από την άποψη αφιέρωσης λιγότερου χρόνου. Εάν όμως δεν έχεις ιδέα από υπολογιστές και ιστοτόπους δεν είναι αποτρεπτικό, αρκεί να έχεις διάθεση να ψάξεις και να δεις βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν τα ακριβή βήματα (tutorials) στησίματος ενός blog.

Τα βασικά βήματα είναι τα εξής:

  • Ανοίγεις έναν δωρεάν λογαριασμό. Αυτό μπορείς να το πετύχεις σε διάφορες πλατφόρμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Με τις λέξεις κλειδιά «blog», «δημιουργία blog» και με σχόλια των χρηστών μπορείς να καταλήξεις στην επιλογή πλατφόρμας δημιουργίας ιστοτόπων.
  • Ορίζεις θεματολογία. Εδώ σκέφτεσαι με ποια κατηγορία έχεις εμπειρία ή με τι έχεις παθιαστεί και θα ήθελες να το μοιραστείς και να δημιουργήσεις διαλόγους και ανταλλαγή απόψεων. Η θεματολογία καλό είναι να ενθουσιάζει τον blogger, γιατί ο ίδιος θα γράφει άρθρα και θα είναι η αφορμή για ανοιχτούς διαλόγους.
  • Δίνεις ένα όνομα. Αφού έχεις καταλήξει με τη θεματολογία, δίνεις ένα όνομα που θα ακολουθεί όλη τη ζωή του blog. Ένα όνομα σχετικό με τη θεματολογία, πιασάρικο και εύηχο.
  • Ταυτότητα. Πριν βγει στον αέρα το blog μας, καλό είναι να έχουμε καταλήξει στο ύφος και την αισθητική του ιστοτόπου μας. Σκεφτόμαστε ποιο είναι το συστατικό που θα κάνει τη διαφορά στο δικό μας blog από τα άλλα που κυκλοφορούν και το προωθούμε περισσότερο.
  • Στήσιμο σελίδας. Κάνοντας δημιουργία λογαριασμού αυτόματα η πλατφόρμα σου δίνει κάποιες υπηρεσίες στησίματος του blog σου. Εδώ τώρα, καλό είναι να κάνεις μια έρευνα να δεις πώς είναι η δομή σε άλλα ιστολόγια και να σκεφτείς πώς θέλεις να είναι το δικό σου. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι να σκεφτείς και την ευχρηστία του ιστολογίου. Να είναι δηλαδή ευδιάκριτα τα σημεία μέσω των οποίων μπορούν να αλληλεπιδράσουν οι χρήστες.
  • Ένα δίλλημα που απασχολεί τους bloggers είναι αν το blog τους θα είναι στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Για την τελική απόφαση καλό είναι να σκεφτείς σε ποιο κοινό θα ήθελες να απευθυνθείς και μέχρι πού μπορείς να φτάσεις εσύ.

Το blog μας θεωρείται επιτυχημένο όταν χαιρόμαστε καθημερινά που ασχολούμαστε με αυτό, υπάρχουν σχόλια από χρήστες, η επισκεψιμότητα έχει γεωμετρική πρόοδο, μας προσεγγίζουν για τοποθέτηση άρθρων συνεργατών ή/και διαφημίσεων.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn