Με μεγάλη προσέλευση και σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση παρουσίασης και βράβευσης των νικητών του 1ου πανελλήνιου διαγωνισμού με τίτλο «Καινοτομία στην παραγωγή και την αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών», που διοργανώθηκε από τον Κόμβο Καινοτομίας Aroma Hub. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018 στο Επιμελητήριο Αχαΐας.
Στην έναρξη της εκδήλωσης η κα Φωτεινή Λάμαρη, επίκουρη καθηγήτρια και διευθύντρια του ΑromaHub, τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης της καινοτομίας στις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο καθηγητής κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, και ο Ανδρέας Κατσανιώτης, βουλευτής Ν. Αχαΐας. Επιπλέον αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του αναπληρωτή υπουργού κ. Ιωάννη Τσιρώνη, ο οποίος τόνισε τη σημασία δημιουργίας ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και διεπιστημονικότητας, ενώ παράλληλα συνεχάρη την προσπάθεια ως φωτεινό παράδειγμα μίμησης. Η κύρια ομιλία της εκδήλωσης αφορούσε τις «Δυνατότητες αξιοποίησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελλάδας» και έγινε από τον κ. Βασίλειο Ντουρντόγλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέλος του Δ.Σ. της ΒΙΟΡΥΛ Α.Ε.
Ακολούθησε η παρουσίαση του διαγωνισμού, των χορηγών, των κριτών και των νικητών. Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν 17 έγκυρες προτάσεις από όλη την Ελλάδα, 9 στην κατηγορία της «Καινοτόμου Επιχειρηματικής Ιδέας», 7 στην κατηγορία των «Νεοφυών Επιχειρήσεων», ενεργών όχι περισσότερο από 5 χρόνια και 1 στην κατηγορία των 5-7 ετών. Η αξιολόγηση των νικητών έγινε από τριμελείς ανεξάρτητες επιτροπές.
Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Νεοφυείς Επιχειρήσεις» απονεμήθηκε στη Hyssopus Organics, που εδρεύει στις Σέρρες. Η κα Στέλλα Χατζηγαβριήλ παρουσίασε την επιχειρηματική ιδέα της Hyssopus Organics, η οποία έγκειται στην πολλαπλή αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με καινοτόμες μεθόδους και τον κατά περίπτωση συνδυασμό τους με υπερτροφές. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στη Moly The Mythic Antidote, που εδρεύει στον Βόλο. Οι κ. Χριστόδουλος Βηλάρας και Μανώλης Μάνος παρουσίασαν τη διαδικασία δημιουργίας μειγμάτων με πρωταρχικό κριτήριο την αρμονία των υλικών, βασισμένων στην αρχή των προσαρμογόνων βοτάνων χωρίς την ανάγκη χρήσης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών. Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στις νεοφυείς επιχειρήσεις Life Secrets Pure Nature και Εκχύλισμα-Φυτικά Καλλυντικά. Η κα Καλλιόπη Σεμερτζίδου παρουσίασε το πολυλειτουργικό αγρόκτημα Life Secrets Pure Nature, το οποίο συνδέει την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών, ενώ η εταιρία με τον διακριτικό τίτλο Εκχύλισμα-Φυτικά Καλλυντικά δημιουργεί υγιεινά καινοτόμα καλλυντικά.
Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες» απονεμήθηκε στην AgroMist, μία ομάδα φοιτητών Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Κωνσταντίνος Μεσιακάρης, που αντιπροσώπευσε την ομάδα, παρουσίασε την ιδέα τους να αξιοποιήσουν ευεργετικά φυτικά εκχυλίσματα ως φυσικά πρόσθετα στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες» απονεμήθηκε στην O|H| Live, μία ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών από την Αθήνα. Η κα Έλενα Λέκκα παρουσίασε την επιχειρηματική ιδέα τής O|H| Live, που έγκειται στη δημιουργία αφεψημάτων σε κάψουλες συμβατές με Nespresso με συνδυασμό βιολογικών ελληνικών βοτάνων. Το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες» απονεμήθηκε στη SotmanAloe από την Πάτρα. Ο κ. Σωτήρης Μανίκας παρουσίασε την επιχειρηματική ιδέα, που έγκειται στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων από εκχύλισμα αλόης.
Τέλος, ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στον αγροτικό συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς-Stevia Hellas Cooperative, που εδρεύει στη Λαμία. Η κα Στέλλα Δάμπαση παρουσίασε τον Stevia Hellas Coop., ο οποίος αποτελεί έναν καινοτόμο αγροτικό συνεταιρισμό και μάλιστα τον μοναδικό παραγωγό στέβιας σε όλη την Ευρώπη.
Χορηγοί του διαγωνισμού ήταν το Γαλλικό-Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας Mazinnov, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η εταιρία InSyBio, η εταιρία Tropos Branding, η εταιρία Tόpia Architecture & Identity, το Orange Grove Patras, η εταιρία In4Capital και το Aroma Ηub.
Υποστηριχτές του διαγωνισμού ήταν το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το δίκτυο βιολογικών προϊόντων, o Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), η Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα της Δυτικής Ελλάδας, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin, το Aephoria.net, η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας, το Mindspace, το Youth Entrepreneurship Club.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση, καθώς και δράσεις δικτύωσης.