_μαζι_low.jpg

Το σύνθημα «Launch your Fashion Startup in 54 hours» ακολούθησαν οι 74 συμμετέχοντες του 1ου παγκόσμιου διαγωνισμού «Fashion Startup Weekend Αthens», οι οποίοι κατάφεραν με ενθουσιασμό, πάθος και επιμονή να κάνουν τη ζεύξη μεταξύ μόδας, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στις 20-22 Απριλίου 2018 στο Σεράφειο.

Με την υποστήριξη τριών φορέων από την Ελλάδα, της σχολής μόδας AthensFashionClub, του Athens fashion business incubator The Fashion Gate και του πρώτου δικτύου για νέους επαγγελματίες στον χώρο της μόδας FashionBoxie, καθώς και με την εποπτεία του παγκόσμιου οργανισμού Startup Weekend της Techstars οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν πώς να μορφοποιήσουν την ιδέα τους σε επιχείρηση και να διεκδικήσουν τη διάκριση.

Ένας καταπληκτικός και έμπειρος facilitator του διεθνή accelerator TechStars από την Αμερική, ο κύριος Zoheb Iqbal, ήρθε από τη Μεγάλη Βρετανία να υποδεχτεί την εκδήλωση και να παρουσιάσει τον θεσμό «Startup Weekend», που ενώνει τους startupers ανά τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε ένα ευρύ κοινό και κυρίως σε όσους αναγνωρίζουν την αξία της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη και στη μορφοποίηση της ιδέας τους σε βιώσιμη επιχείρηση μόδας.

Παράλληλα όλοι οι συμμετέχοντες ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στη βιομηχανία της μόδας με τις εταιρίες που υποστήριξαν την εκδήλωση ως χορηγοί, τους μέντορες, τους εκπαιδευτές και τους κριτές.

Για την οικονομική ενίσχυση όλων των συμμετεχόντων του «Fashion Startup Weekend», που αγωνιούν για το αρχικό κεφάλαιο κίνησης του εγχειρήματός τους, έδωσε λύση η ιδιοκτήτρια της 1ης θερμοκοιτίδας μόδας The Fashion Gate κυρία Βυτινίδου Μαρία ως ambassador ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότης fashion startups, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Χαιρόμαστε πραγματικά που δίνουμε ουσιαστικές λύσεις στις ανάγκες των νέων επιχειρηματιών στον χώρο της μόδας είτε μέσω της εκπαίδευσης στη σχολή AthensFashionClub είτε μέσω επιχειρηματικής ανάπτυξης στη δομή The Fashion Gate.

Στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη από δράσεις εφάμιλλες του εξωτερικού, διεθνούς εμβέλειας και προβολής, όπως ο θεσμός “Startup Weekend”. Ο κ. Απόστολος Λεούσης, ένας εκ των διοργανωτών του “Fashion Startup Weekend”, μας προσκάλεσε τον Νοέμβριο του 2017 να συμμετάσχουμε ως mentors στο 5o κατά σειρά “Startup Weekend”, που διοργάνωνε ο ίδιος στον Βόλο. Μαζί με τον κ. Δημητρακόπουλο, διευθυντή της σχολής, υποστηρίξαμε τα fashion startups και βρήκαμε την εμπειρία φανταστική! Τότε ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα για τη διοργάνωση ενός πολύ στοχευμένου “Startup Weekend” με θέμα τη μόδα».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου υπήρχε πλούσια εκπαίδευση στο business canvas model, στο digital marketing, στο personal branding, στην προετοιμασία για συμμετοχή σε εμπορική έκθεση στο εξωτερικό και με την καθοδήγηση των μεντόρων ξεχώρισαν 8 ιδέες από fashion startups που διεκδίκησαν τα 3 πρώτα μεγάλα βραβεία από τους χορηγούς της διοργάνωσης.

Τα fashion startups που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία ήταν: Rent the Trend, Weddres, Kleanthis, Re-Eco, Demimou, Wanna Fashion, Elefantous, FB Xe Bit, εκ των οποίων η κριτική επιτροπή βράβευσε τις 5 καλύτερες ιδέες για την καινοτομία τους και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία βιώσιμη επιχείρηση:

1ο Βραβείο: Kleanthis
2ο Βραβείο: Weddress
3ο Βραβείο: Wanna Fashion
4ο Βραβείο: Rent the Trend
5ο Βραβείο: Demimou

Επίσης δόθηκε ένα ειδικό βραβείο «Special Prize for Innovation» στην ιδέα «Wanna Fashion», που στοχεύει στην αγορά vegan-sustainable-ethical fashion.

Ήταν εντυπωσιακό ότι μέσα σε 3 ημέρες αναπτύχθηκαν μέσα στις ομάδες ιδέες με χρήση τεχνολογίας, όπως apps και platforms, γεγονός που αποδεικνύει ότι τόσο οι συμμετέχοντες ήταν δημιουργικοί στη σκέψη, όσο και οι μέντορες μεταδοτικοί στην εμπειρία τους και την τεχνογνωσία που μπορούν να προσφέρουν.

Η κριτική επιτροπή από την πλευρά της ανέδειξε τα νέα ταλέντα μέσω του «Fashion Startup Weekend» και στάθηκε υποστηρικτικά προς το επόμενο βήμα τους. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν:

Ορέστης Ματσούκας - Founder Orama Group
Δήμος Χέλμης - Ηelmi Clothes
Βαγγέλης Χαμπηλομάτης - Founer epixeiro.gr
Κωνσταντίνος Κασπίρης - Art Director Star Channel

Οι χορηγοί και τα βραβεία ήταν πολλά και σημαντικά:

 • Η 1η θερμοκοιτίδα μόδας The Fashion Gate, που στόχο έχει τη σχεδιαστική και επιχειρηματική ανάπτυξη νέων δημιουργών μόδας, βράβευσε την 1η νικήτρια ομάδα με υποτροφία στη δομή της για έναν ολόκληρο χρόνο με σκοπό την προώθηση των συλλογών σε διεθνή εμπορική έκθεση και fashion show στο εξωτερικό.
 • Η εταιρία Greek Internet Marketing – GIM, παραδίδοντας το βραβείο στη 2η νικήτρια ομάδα, ευχήθηκε καλή αρχή με digital παρουσία στα πρώτα τους βήματα και ενεργή υποστήριξη από την πλευρά τους μέσω των υπηρεσιών digital marketing που προσφέρουν.
 • Η εταιρία Chromotex.gr, θέλοντας να υποστηρίξει και τις 3 πρώτες νικήτριες ομάδες, προσέφερε δωρεάν εκτύπωση στα prints που θα επιλέξουν οι σχεδιαστές για τις συλλογές τους, ενώ εξέπληξε ευχάριστα με την εκτύπωση φουλαριών, τα οποία δόθηκαν ως gifts στην εκδήλωση.
 • Η in4capital έδωσε στους 3 πρώτους νικητές πακέτα πρόσβασης στην πλατφόρμα σύνδεσης startups με επενδυτές.
 • Ο κ. Δήμος Χέλμης, μέλος της κριτικής επιτροπής από την εταιρία Helmi, προσέφερε τη δυνατότητα στην πρώτη νικήτρια ομάδα και στους σχεδιαστές της να εργαστούν μαζί του για μία capsule collection που θα προχωρήσει σε παραγωγή.
 • Η εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων Sider group of Services προσέφερε για το βραβείο «Special Prize for Innovation» ένα ολοκληρωμένο πακέτο συμβουλευτικής, καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής στην 4η και στην 5η νικήτρια ομάδα.
 • Οι εκδόσεις Key Books προσέφεραν στην 1η νικήτρια ομάδα το βιβλίο «Girlboss».
 • Η εταιρία Saint Startup παρείχε στους 3 πρώτους νικητές το manual «The Founder’s Guide Book».
 • Η πλατφόρμα FashionBoxie προσέφερε στις νικήτριες ομάδες υπηρεσίες consulting και networking.
 • Τα brands Μaria Vytinidou Luxury Design και Mad Flax Sustainable Apparel προσέφεραν από ένα ένδυμα στους 2 πρώτους νικητές.

Όλοι οι χρυσοί χορηγοί παραβρέθηκαν στις τελικές παρουσιάσεις, γνώρισαν από κοντά τους fashion entrepreneurs και τους έδωσαν δύναμη και πολλά εργαλεία για την εκκίνησή τους.

 • Μαζί με τους συμμετέχοντες για όλο το τριήμερο ήταν οι εκπρόσωποι της εταιρίας Heineken ως χρυσός χορηγός και φυσικά το προϊόν τους Heineken Light.
 • Η εταιρία ενδυμάτων Georgio Ajutanti ζήτησε να έρθει σε επικοινωνία με τους ταλαντούχους σχεδιαστές της σχολής AthensFashionClub, των οποίων τα portfolios ήταν στο εκθεσιακό booth.
 • Το κατάστημα υφασμάτων Κοσμίδης-Μαζιώτης ομόρφυνε τον χώρο παρουσιάζοντας δαντέλες υψηλές αισθητικής και τις νέες τάσεις για τον χειμώνα 2018.
 • To Future Models Management έδωσε το «παρών» μέσω του ιδιοκτήτη του κ. Κουτούλια.

Οι υποστηρικτές του «Fashion Startup Weekend» δεν τελειώνουν όμως εδώ, καθώς πλήθος άλλων ελληνικών εταιριών θέλησαν να υποστηρίξουν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στον χώρο της μόδας, όπως :

 • Τα Πλεκτήρια Θεσσαλίας με ιδιαίτερα υφάσματα από το εξωτερικό
 • Η Rainbow Waters με το νερό Διώνη
 • Το γνωστό σε όλους μας delivery on line e-food.gr
 • Η εταιρία Aroma Caffe με τον υπέροχα αρωματικό καφέ της

Hospitality sponsor για την εκδήλωση ήταν ο Κόμβος Καινοτομίας Athens Digital Lab και το Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, ενώ το Piraeus Theoxenia παρείχε φιλοξενία στους ομιλητές από το εξωτερικό.

Xορηγοί επικοινωνίας ήταν εφημερίδες και ειδησεογραφικά – ενημερωτικά portals της μόδας και των επιχειρήσεων, όπως:

 • Skywalker
 • ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ
 • Epixeiro.gr
 • Fashionfever world by Roula Karpouzli
 • ESYNE
 • Coverstory.gr

O γνωστός φωτογράφος Ανδρέας Μεσσημέρης, media sponsor, αποτύπωσε με τον φακό του στιγμές χαράς, έντασης, αλλά και συγκίνησης στην τελετή των βραβείων.

Photos by Andreas Messimeris

Τέλος, ένας ακόμα συντελεστής στην επιτυχία του «Fashion Startup Weekend» ήταν ο graphic designer και art photographer Πάνος Καραχάλιος, o οποίος ανέλαβε το visual branding και την τελική πινελιά στην αισθητική της εκδήλωσης.

Photos by Panos Karachalios

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για το πάθος τους να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση μόδας και όλους τους χορηγούς, υποστηρικτές και συντελεστές του «1ου Fashion Startup Weekend».

To «2o Fashion Startup Weekend» έχει ήδη δρομολογηθεί για τις 16 Νοεμβρίου 2018 και ευχόμαστε όλοι πάλι μαζί να υποδεχτούμε τους επόμενους game changers in fashion!

Organizers, «1st Fashion Startup Weekend Athens»

Μαρία Βυτινίδου
Απόστολος Λεούσης
Ευάγγελος Δημητρακόπουλος

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn