Η ιστορία
Το λουτζ (luge) εφευρέθηκε (όπως ο πλησιέστερος και μεγαλύτερος «συγγενής» του, το bobsleigh) στη φημισμένη λουτρόπολη Σεν Μόριτζ της Ελβετίας το 1870, χάρη στην έμπνευση και επιμονή του δαιμόνιου ξενοδόχου Κασπάρ Μπαντρούτ, και αποτελεί κι αυτό ένα τουριστικό εύρημα. Η έννοια της λέξης είναι προφανής, καθώς στα γαλλικά σημαίνει έλκηθρο. Βέβαια, οι πρώτες αναφορές για τη χρήση έλκηθρου ανάγονται στον 15ο αιώνα και στην παγωμένη Νορβηγία. Οι δρομείς ξαπλώνουν στο έλκηθρο ανάσκελα, με τα πόδια μπροστά, τραβώντας τις σταθερές λαβές στον πάγο και επιτυγχάνοντας γρήγορη εκκίνηση. Πόδια, κεφάλι και σώμα βρίσκονται όσο το δυνατόν σε μια ευθεία, για να υπάρξει η μέγιστη αεροδυναμική.
Ολυμπιακό άθλημα
Το λουτζ (που εποπτεύεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Λουτζ [FIL – Fédération Internationale de Luge]) πρωτοεμφανίστηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964, στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, ωστόσο συγκέντρωσε πολύ μικρό αριθμό θεατών καθώς λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων είχε σκοτωθεί ο Βρετανός Kazimierz Kay-Skrzypesky. Πρώτοι ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν τρεις Γερμανοί, οι Τόμας Κόλερ, Κλάους Μπόνσακ και Χανς Πλενκ, ενώ Γερμανίδα ήταν και η γυναίκα χρυσή ολυμπιονίκης Όρτρουν Έντερλαϊν. Τα αγωνίσματα του λουτζ διακρίνονται σε ατομικά, αντρών και γυναικών, ομαδικό αντρών (από δύο αθλητές), και σκυταλοδρομία όπου συμμετέχουν ένας άντρας, μια γυναίκα και μια ομάδα (δύο άντρες ή δύο γυναίκες ή μεικτή) και αθροίζεται ο συνολικός τους χρόνος. Η πίστα έχει 16 στροφές και μήκος 1.384 μέτρα.
Η υπερδύναμη
Κυρίαρχοι του αθλήματος είναι οι Γερμανοί, με συνολικά 70 μετάλλια (27-22-21) σε άντρες και γυναίκες, ενώ δεύτεροι έρχονται οι Ιταλοί με 16 (7-4-5) και τρίτοι οι Αυστριακοί με 18 μετάλλια (5-6-7).
Αθλητές-ορόσημα
Αναμφίβολα ο κορυφαίος και πιο επιτυχημένος αθλητής του λουτζ είναι ο βετεράνος Γκέοργκ Χακλ. Γεννημένος στη Βαυαρία στις 9 Σεπτεμβρίου 1966, γνωστός και ως «Γρήγορο άσπρο λουκάνικο» λόγω της λευκής φόρμας που φορούσε, αγωνίστηκε σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταξύ 1988 και 2002, κερδίζοντας συνολικά τρία χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια. Έγινε έτσι ο πρώτος αθλητής στην ιστορία των Χειμερινών Αγώνων που κέρδισε στο αγώνισμά του πέντε μετάλλια σε πέντε συνεχείς ολυμπιακές διοργανώσεις. Στις γυναίκες κυρίαρχη επί σειρά ετών ήταν η Γερμανίδα Σίλκε Ότο, με δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (2002-2006), δώδεκα μετάλλια (έξι χρυσά) σε παγκόσμια πρωταθλήματα και οκτώ μετάλλια (πέντε χρυσά) σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η 45χρονη πλέον Ότο ήταν εκ των λαμπαδηδρόμων και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, όταν η ιερή φλόγα ταξίδεψε στους δρόμους του Βερολίνου.
Κορυφαίοι αθλητές σήμερα θεωρούνται ο Ιταλός Άρμιν Ζέγκελερ, επάξιος διάδοχος του Χακλ, που μάλιστα κατάφερε να γίνει ο δεύτερος αθλητής που πέτυχε το ρεκόρ των πέντε μεταλλίων σε πέντε συνεχόμενους Αγώνες, καθώς και ο 24χρονος Γερμανός Φέλιξ Λοχ. Στις γυναίκες ξεχωρίζουν δύο Γερμανίδες, η 30χρονη Τατιάνα Χούφνερ και η 25χρονη Νάταλι Γκαϊζενμπέργκερ.
Το άθλημα στην Ελλάδα
Στη χώρα μας το λουτζ απέκτησε υπόσταση μόλις το 1986, με την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών (Ε.Ο.ΠΑΓ.), μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λουτζ.
Όπως και τα περισσότερα χειμερινά αγωνίσματα, το λουτζ δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες του στην Ελλάδα, βασιζόμενο κυρίως στο μεράκι και την προσωπική διάθεση του κάθε αθλητή. Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει η χώρα μας στο άθλημα ήταν η 24η του Σπύρου Πίνα στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας το 1998 και η 34η της Γκρέτα Ζέμπαλντ στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας το 1994.
Μικρά και ενδιαφέροντα
Οι ταχύτητες στο λουτζ αγγίζουν τα 140 χλμ./ώρα χάρη στον αεροδυναμικό εξοπλισμό και τους ειδικά διαμορφωμένους παγωμένους διαδρόμους.
Εξαιτίας των υψηλών ταχυτήτων έχουν καταγραφεί συνολικά τρία θανατηφόρα ατυχήματα στην ιστορία του αθλήματος. Το πιο πρόσφατο ήταν το 2010, όταν κατά τη διάρκεια προπόνησης ανατράπηκε το έλκηθρο του Γεωργιανού Νόνταρ Κουμαριτασβίλι, με αποτέλεσμα ο αθλητής να βρει ακαριαίο θάνατο στην «καταραμένη» πίστα της καναδικής πόλης Γουίστλερ.
Ο 42χρονος Ρώσος αθλητής Άλμπερτ Ντεμτσένκο πέτυχε ρεκόρ συμμετοχής στους Χειμερινούς του Σότσι, καθώς ήταν οι 7οι Αγώνες στη σταδιοδρομία του.
Στους Ολυμπιακούς του Σότσι πρωτοεμφανίστηκε το αγώνισμα της σκυταλοδρομίας.
Αρθρογράφος: Νίκος Κούδας-sportsfeed.gr