Ένα νέο ταξίδι με αφορμή τους αρχετυπικούς-αιώνιους μύθους και τη συνάφειά τους με τη σημερινή εποχή πρόκειται να ξεκινήσει από τον «Πολυχώρο +αίσθημα» που μας έχει συνηθίσει σε σεμινάρια με ιδιαίτερο περιεχόμενο.
Αυτήν τη φορά καλεσμένος εισηγητής θα είναι ο καταξιωμένος ποιητής-συγγραφέας-εκπαιδευτικός και εικαστικός Γιάννης Ευθυμιάδης, που δηλώνει έτοιμος να μοιραστεί τις γνώσεις του με τους εραστές της δημιουργικής γραφής.
Θα ξεκινήσετε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τίτλο «Γράψε τον Μύθο σου». Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.
Πράγματι μετά από μια εικοσαετή θητεία στον ποιητικό λόγο και μια δεκαετή εμπειρία στη διδασκαλία λογοτεχνικής γραφής (στην εμψύχωση, θα πω καλύτερα, νέων δημιουργών να εκφραστούν πιο βαθιά αλλά και πιο άρτια με τον λογοτεχνικό τρόπο), αποφάσισα να αναμετρηθώ εγώ πρώτα και οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο στη συνέχεια με τους αρχετυπικούς μύθους που όλοι αγαπάμε. Το σεμινάριο θα γνωρίσει αρχικά στους συμμετέχοντες σε μεγαλύτερο βάθος μύθους-αρχέτυπα όπως αυτόν της Ηλέκτρας, της Μήδειας, της Εκάβης, του Οιδίποδα, του Ορέστη και στη συνέχεια, μέσα από καθοδηγητικές ασκήσεις, θα επιχειρήσουμε να γράψουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες έναν δικό τους –μικρής έκτασης– δραματικό μονόλογο, ο οποίος αφενός θα πατάει πάνω στον ποιητικό λόγο και αφετέρου θα φέρνει τον μύθο και την υπόθεση που τον πλαισιώνει αλλά και τη γλώσσα που τον εκφράζει στο σήμερα. Θα επιχειρήσουμε δηλαδή να διερευνήσουμε αν και σε ποιο βαθμό λειτουργούν οι μύθοι αυτοί στη σύγχρονή μας πραγματικότητα. Ποιες συνθήκες θα τους γεννούσαν, ποιες καταστάσεις θα τους έδιναν σώμα και ψυχή. Πώς και για ποιους λόγους θα δρούσε ή θα εκφραζόταν ανάλογα σήμερα μια Ηλέκτρα, ένας Οιδίποδας, ένας Ορέστης…
Μιλήσατε για καθοδηγητικές ασκήσεις. Πείτε μας λεπτομέρειες γι’ αυτές. Πιστεύετε ότι ο ποιητικός λόγος και μάλιστα ο δραματικός ποιητικός λόγος μπορεί να διδαχθεί;
Η συζήτηση για το θέμα αυτό κρατάει εδώ και δεκαετίες, ίσως και περισσότερο. Θα διαχωρίσω στο σημείο αυτό το στοιχείο της τεχνικής και της οργάνωσης του υλικού από το ταλέντο και την έμπνευση. Τα πρώτα δύο βεβαίως και διδάσκονται. Πρόκειται για μια διαδικασία που, μέσα από συγκεκριμένες και στοχευμένες ασκήσεις, οδηγεί τον επίδοξο λογοτέχνη να κατακτήσει τα εκφραστικά του μέσα. Είναι, δηλαδή, σαν να αποκτά μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μια συμπυκνωμένη αναγνωστική εμπειρία που, σε άλλη περίπτωση, θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο…
Βέβαια δεν θα περίμενε κανείς να ισχυριστώ ότι διδάσκεται η έμπνευση και το ταλέντο. Έχω όμως δύο σχόλια πάνω στο ζήτημα αυτό. Το πρώτο είναι ότι θεωρώ βέβαια το ταλέντο και την έμπνευση τις βάσεις της δημιουργίας, βάσεις που όμως δεν αρκούν και σίγουρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν πλαισιώνονται από σκληρή δουλειά και κατακτημένα τεχνικά εργαλεία. Το δεύτερο είναι ότι η έμπνευση πιθανότατα υπάρχει μέσα στον κάθε νέο δημιουργό, βρίσκεται όμως σε λανθάνουσα κατάσταση και έργο του εμπνευστή-καθοδηγητή ενός σεμιναρίου είναι ακριβώς να ανασύρει μέσα από τον κάθε συμμετέχοντα τα καλύτερα στοιχεία δημιουργικότητας, ενώ ταυτόχρονα του διδάσκει πώς μπορεί να τα δαμάσει με τη δουλειά και τις γνώσεις των τεχνικών που θα την αναδείξουν.
Διαβάζοντας κανείς τη σύντομη περιγραφή του σεμιναρίου διαπιστώνει ότι μάλλον θα εμπλακούν κι άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.
Συνδυάζοντας τις δύο κύριες καλλιτεχνικές μου ιδιότητες, του ποιητή αλλά και του εικαστικού, και με δεδομένη την πρόσφατη σημαντική εμπειρία που είχα στον χώρο έκφρασης της περφόρμανς, σκέφτηκα πως ένα σεμινάριο με θέμα τη δημιουργία σύντομων δραματικών μονολόγων δεν μπορεί παρά να υποστηριχθεί και από την εικόνα. Οι συμμετέχοντες λοιπόν, αφού αποφασίσουν με ποιον μύθο-αρχέτυπο θα ασχοληθούν, παράλληλα θα δουλεύουν και τον τρόπο με τον οποίο θα «εικονοποιήσουν» τον λόγο τους. Αυτός μπορεί να είναι μια σειρά από φωτογραφίες ή βίντεο που θα βρουν στον ωκεανό του διαδικτύου (καλώς ή κακώς η σύγχρονη επικαιρότητα μάς προμηθεύει με αναρίθμητο τέτοιο υλικό), με δικές τους, πιθανόν, απλές εικαστικές δημιουργίες, με βίντεο που οι ίδιοι με απλά μέσα θα τραβήξουν μέσα στο αστικό μας τοπίο, μέσα από την καθημερινότητά τους ή ακόμη και με μια απλή περφόρμανς που οι ίδιοι θα εκτελέσουν. Κατά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, προσδοκία και ευχή μου είναι να έχουν δημιουργηθεί μικροί θεατρικοί μονόλογοι που θα συνομιλούν με την εικόνα που άλλοτε τους γέννησε και άλλοτε τους υπηρετεί.
Η διδασκαλία του σεμιναρίου θα γίνεται διαδικτυακά. Μιλήστε μας για τη νέα αυτή δυνατότητα.
Πράγματι η ολοένα και μεγαλύτερη εξοικείωσή μας με το διαδίκτυο αλλά και η πρόσφατη εμπειρία της καραντίνας και της αναγκαστικής διαδικτυακής επικοινωνίας μάς ανάγκασε να δοκιμαστούμε σε νέους δρόμους και τρόπους αλληλεπίδρασης. Η διαδικτυακή (και με κάποιες από κοντά συναντήσεις για όσους κατοικούν στην Αθήνα) διδασκαλία όχι μόνο μειονέκτημα δεν είναι αλλά απεναντίας ανασύρει πολλαπλές δυνατότητες. Πρώτα πρώτα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε ανθρώπους που βρίσκονται πολύ μακριά από την Αθήνα και που διψούν για δημιουργική έκφραση. Σε ένα άλλο πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο, κοντά στους μαθητές της Αθήνας και των γύρω περιοχών, είχα μαθητές από διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Άλλωστε το διαδίκτυο, παρά την…απόσταση που του έχουμε προσάψει, δίνει απεριόριστες δυνατότητες σε οποιοδήποτε μάθημα να γίνει πολύ πιο ενδιαφέρον, αφού στον πραγματικό χρόνο της διδασκαλίας μπορώ να δείξω στους μαθητές κείμενα, εικόνες, βίντεο, να κάνω αναφορά σε ιστοτόπους που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη της εργασίας όποιου συμμετέχει. Η σύγχρονη τεχνολογία όχι μόνο διευκολύνει τη δημιουργικότητά μας αλλά, θα τολμούσα να πω, κάποιες φορές πλέον φτάνει να την εμπνέει κιόλας…
Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα δωρεάν μάθημα γνωριμίας με τον εισηγητή, στο οποίο θα εξηγήσει αναλυτικά το περιεχόμενο και τους στόχους του νέου αυτού κύκλου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα 211 4061830 - 6933293229.