Stentoras_I_FIRST_Global_900x600.jpg

 

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ρομποτικής FIRST Global 2024 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διάστημα 26-29 Σεπτεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στον χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Η ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global - ΔΕΗ Team Greece σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις και κατέκτησε την 4η θέση στη Γενική Κατάταξη του Παγκόσμιου Διαγωνισμού και το Social Media Award, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την ισχυρή της παρουσία στον τομέα της ρομποτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα ήταν η κορυφαία ευρωπαϊκή αποστολή, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή η θέση αποτελεί την καλύτερη επίδοση που έχει επιτύχει η ομάδα μέχρι σήμερα, κάνοντας όλους μας ιδιαίτερα περήφανους για το σπουδαίο έργο τους.

Από το 2022 μέχρι το 2024, η εξέλιξη της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής της Ελλάδας στο FIRST Global Challenge ήταν εντυπωσιακή, με συνεχείς βελτιώσεις στο ρομποτικό παιχνίδι, το οποίο αποτελεί τον βασικό παράγοντα βαθμολόγησης στον διαγωνισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

2022, Γενεύη: Η ομάδα κατέλαβε την 102η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες. Ήταν μια χρονιά προκλήσεων, με την ομάδα να χτίζει τη βάση για μελλοντική πρόοδο.

2023, Σιγκαπούρη: Ένα άλμα στην παγκόσμια κατάταξη, με την Ελλάδα να τερματίζει 7η ανάμεσα σε 191 χώρες. Η ομάδα βελτίωσε τον σχεδιασμό του ρομπότ και τη στρατηγική της κατακτώντας τον σεβασμό των παγκόσμιων αντιπάλων.

Από το 2022, η ελληνική ομάδα κατάφερε να κατακτήσει πολύ σημαντικές διακρίσεις και στις υποκατηγορίες του FIRST Global, με πιο σημαντικές αυτήν του χάλκινου μεταλλίου στον μηχανικό σχεδιασμό το 2023 στη Σιγκαπούρη και του χρυσού μεταλλίου στην κατηγορία του βιβλίου μηχανικής της ομάδας μας το 2022 στη Γενεύη. Επιπλέον, το 2022 στη Γενεύη, η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στον παράλληλο διαγωνισμό του XPRIZE Innovator Award, που έτρεξε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά. Τέλος, στην Ολυμπιάδα το 2019 στο Ντουμπάι κατέκτησε την 6η θέση, το 2020 την 31η θέση, το 2021 (35η θέση) – οι virtual Ολυμπιάδες είχαν εντελώς διαφορετική μορφή.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από 193 χώρες, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε προκλήσεις με θέμα «Feeding the Future», αναπτύσσοντας ρομπότ που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του νερού, των τροφίμων και της ενέργειας. Η ελληνική ομάδα ξεχώρισε για την καινοτομία, τη συνεργατικότητα και την τεχνική αρτιότητα που επέδειξε.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, η Eduact, ο Εθνικός Αρμόδιος Φορέας της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής ΔΕΗ Team Greece, στάθηκε σταθερά δίπλα της προσφέροντας καθοριστική στήριξη και κατευθυντήριες γραμμές για την επιτυχία της ομάδας. Σύσσωμο το κλιμάκιο και η ομάδα της Eduact εργάστηκαν ακούραστα καθ' όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών, προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές θα ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν στις απαιτητικές συνθήκες του παγκόσμιου διαγωνισμού.

Η ελληνική ομάδα αναμετρήθηκε με κορυφαίες διεθνείς ομάδες διαμορφώνοντας ένα εντυπωσιακό πεδίο δημιουργικής συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών. Η ΔΕΗ Team Greece διαγωνίστηκε με τις εξής ομάδες στα Ranking Matches:

  1. Αιθιοπία, Συρία, Γρενάδα
  2. Σαν Μαρίνο, Πακιστάν, Κροατία
  3. Νότια Αφρική, Καμπότζη, Ερυθραία
  4. Λιβύη, Βιετνάμ, Ουγγαρία
  5. Ταϊλάνδη, Μαρόκο, Σερβία
  6. Κίνα, Αλβανία, Σεϋχέλλες
  7. Βολιβία, Ρουμανία, Σιγκαπούρη
  8. Τόγκο, Βανουάτου, Γουινέα-Μπισάου
  9. Κόσοβο, Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
  10. Ολλανδία, Κούβα, Νησιά Σολομώντα
  11. Πορτογαλία, Τουρκία, Πουέρτο Ρίκο
  12. Ιορδανία, Κιργιζία, Καμερούν

Με εξαιρετικές επιδόσεις και στρατηγικές κινήσεις, η ομάδα εξασφάλισε την πρόκρισή της στην επόμενη φάση των νοκάουτ αγώνων, στους οποίους διαγωνίστηκαν οι 24 καλύτερες χώρες. Η ελληνική ομάδα βρέθηκε να διαγωνίζεται στις κορυφαίες συμμαχίες με τις εξής:

  1. Καμπότζη, Αιθιοπία, Ουζμπεκιστάν, Πολωνία
  2. Πακιστάν, Ρουμανία, Σεϋχέλλες, Σουηδία
  3. Κίνα, Νήσοι Κουκ, Μολδαβία, Μαδαγασκάρη
  4. Καζακστάν, Λάος, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο

Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχάρη την ελληνική ομάδα για τις επιδόσεις της και εξέφρασε την υποστήριξή του στους νέους και τη δυναμική της ρομποτικής για το μέλλον της χώρας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Έχω τρομερή εμπιστοσύνη στη γενιά σας. Τα δικά σας μυαλά θα μας βοηθήσουν να λύσουμε τα σύνθετα προβλήματα του αύριο. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το να χτίσετε το καλύτερο ρομπότ ή να κερδίσετε τον διαγωνισμό, αλλά με το να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους, να χτίσετε φιλίες και να κατανοήσετε την αξία της συνεργασίας και του σεβασμού».

Ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού οργανισμού της Eduact Κώστας Βασιλείου πρόσθεσε για την ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global ΔΕΗ Team Greece: «Κανείς δεν μπορεί να πετύχει μόνος του, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, τη δύναμη του άλλου για να μπορέσουμε όλοι μαζί να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον».


Χορηγοί της ομάδας:
Ονομαστικός Χορηγός ΔΕΗ

Ο Όμιλος ΔΕΗ, η μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προχωρά δυναμικά στον μετασχηματισμό του, επιδιώκοντας να γίνει φορέας εξέλιξης και αναπόσπαστο κομμάτι του οικονομικού και κοινωνικού ιστού σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, διαμορφώνοντας το μέλλον της ενέργειας. Παράλληλα διαμορφώνει μια προοπτική για το μέλλον των νέων, ενθαρρύνοντας την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξέλιξη μέσα από καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και δράσεις.

Χρυσοί Χορηγοί: TITAN, KLEEMANN, Hellas Gold, Deloitte, Χρυσός Χορηγός Τεχνολογίας Samsung, Ασημένιοι Χορηγοί: Qualco Foundation, Altair, Όμιλος Euromedica, Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΔΙΟΣ, Μεγάλοι Αρωγοί: Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ.

Ευχαριστούμε θερμά αυτούς που πίστεψαν στα παιδιά δίνοντας κίνητρο στη νέα γενιά για το μέλλον!

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn