900x600_banner_4-4-24_mar_sent.png

 

7/6/2024

 

Η SmartPress διοργανώνει το 4ο Electric & Micro Mobility Forum με σκοπό να εξερευνήσει το μέλλον των μεταφορών, οι οποίες μεταμορφώνονται χάρη στην ηλεκτροκίνηση και τη μικροκινητικότητα. Παράλληλα, το συνέδριο θα αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες μεταφορών θα βελτιώσουν τις ζωές μας σε ατομικό και εθνικό επίπεδο, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και τους τρόπους για να ξεπεράσουμε κάθε σκόπελο και να συγκλίνουμε, ποσοτικά και ποιοτικά, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για εκθέτες, ομιλητές και επισκέπτες, ενώ το video stream των ομιλιών θα είναι διαθέσιμο on demand.

Πού: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων (map)

Πότε: 7 Ιουνίου 2024

Πραγματοποιήστε δωρεάν την εγγραφή σας εδώ

 

Μικροκινητικότητα

Αφού εισέβαλε στις ζωές μας με ορμή, η μικροκινητικότητα, πιο ώριμη από ποτέ, εντός σαφέστερου νομικού πλαισίου αλλά και με το κοινό εξοικειωμένο με αυτήν, είναι εδώ για να δώσει σύγχρονες ατομικές λύσεις μετακίνησης. Δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα κυκλοφορούν καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους εκφράζοντας όχι μόνο την ανάγκη μας για ευέλικτη και οικονομική μετακίνηση, αλλά και μια γενικότερη αλλαγή στάσης ζωής και φιλοσοφίας, πιο βιώσιμη και οικολογική σε σχέση με την ατομική χρήση ΙΧ. Ωστόσο, οι υποδομές παραμένουν ο πλέον ανασταλτικός παράγοντας για την υιοθέτηση μέσων μικροκινητικότητας, καθώς το δίκτυο ποδηλατόδρομων παρουσιάζει ελάχιστη εξέλιξη, ενώ απουσιάζουν και οι τρόποι εξυπηρέτησης των χρηστών σε σημεία ενδιαφέροντος (στάθμευση, αποθήκευση, φόρτιση) αλλά και η ανταπόκριση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το περιθώριο βελτίωσης είναι μεγάλο, αλλά το χρονικό περιθώριο για να το πετύχουμε διαρκώς μικραίνει.

Ενέργεια-φόρτιση

Ο κλάδος της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται σε διαρκή και ισχυρή ανάπτυξη, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ήδη υπάρχουσες ανάγκες του στόλου ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και να παράσχει τα εχέγγυα για τη μετάβαση περισσότερων χρηστών προς την ηλεκτροκίνηση. Ο εθνικός στόχος των 5.000 δημόσια προσβάσιμων φορτιστών είναι γεγονός, αλλά ορισμένες «παιδικές ασθένειες» παραμένουν χωρίς αντιμετώπιση και η κάλυψη του εθνικού οδικού δικτύου αφήνει «λευκές περιοχές» και αρκετούς οδηγούς χωρίς δυνατότητα φόρτισης. Το Μητρώο Υποδομών Φόρτισης δείχνει τον δρόμο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια όλων των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων ώστε αφενός να εξαλειφθεί το περιβόητο range anxiety και αφετέρου να βελτιωθεί η εμπειρία χρήστη (UX), με ενοποίηση μεθόδων πληρωμής και εξασφάλιση της αξιοπιστίας των υποδομών. 

Ηλεκτροκίνηση + MaaS

Έπειτα από ένα ισχυρό 2023, με μερίδιο EVs άνω του 11% και περισσότερα από 15.000 νέα plug-in επιβατικά στους δρόμους μας, αλλά και εκατοντάδες ελαφριά επαγγελματικά EVs, το 2024 έφερε μεγαλύτερες προσδοκίες. Παράλληλα, η έλευση νέων brands στην ελληνική αγορά δημιούργησε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, και νέα πιο προσιτά μοντέλα προσελκύουν μεγαλύτερη μερίδα του κοινού στην ηλεκτροκίνηση. Κοινός παρονομαστής όλων των προσπαθειών είναι η κρατική στήριξη μέσω προγραμμάτων όπως το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» και ο διάδοχός του, με στόχο το πολυπόθητο «last push» ώστε να φθάσουμε την κρίσιμη μάζα πωλήσεων και στόλου, η οποία με τη σειρά της θα χαράξει τον δρόμο για τη σύγκλιση με τις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, το Mobility as a Service (MaaS) ξεκινά να κάνει έντονη την παρουσία του και στη χώρα μας, με νέες υπηρεσίες κινητικότητας που στοχεύουν σε ιδιώτες και επαγγελματίες, απομακρυνόμενες από τη φιλοσοφία της παραδοσιακής ιδιοκτησίας οχήματος.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn