Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η «Εσπερίδα Ενημέρωσης και το Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας» που συνδιοργανώθηκαν από το Πράσινο Ταμείο, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, από τις 4 έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2023, στο Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».
Το έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων το Πράσινο Ταμείο και το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ. Απώτερο στόχο του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.
Συγκεκριμένα, η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη (Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου, Κουντουριώτη 1), με συνολικά 40 συμμετέχοντες και σκοπό την παρουσίαση του έργου LIFE-IP CEI-Greece, την ανάδειξη επιτυχημένων πρακτικών κυκλικής οικονομίας που δύναται να εφαρμοστούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και την εν γένει καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που άπτονται αυτής.
Καλωσόρισμα απηύθυνε ο κύριος Παντελής Μπουρνιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν οι: κύριος Ευστράτιος Τζιμής, αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, κύριος Παναγιώτης Χριστόφας, εκλεγμένος δήμαρχος Μυτιλήνης, κυρία Κοκκινέλλη Ασανούλα, εκλεγμένη αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κύριος Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υ.Π.ΕΝ. και κύριος Ιωάννης Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΔΣ του Πράσινου Ταμείου.
Στη συνέχεια, έλαβε χώρα εισαγωγική ομιλία για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στον νησιωτικό χώρο από τον κύριο Κώστα Κομνηνό, τον γενικό διευθυντή του ΔΑΦΝΗ. Ο κύριος Στέργιος Βακάλης, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρου Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας. Στην ενότητα αυτή παρουσιάστηκε και το ευρωπαϊκό έργο της Κύπρου LIFE-IP CYzero Waste από την κυρία Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια στο ΕΜΠ, λόγω της ιδιαίτερης συνάφειας των δύο ολοκληρωμένων έργων LIFE ως προς τη συμβολή τους στην υιοθέτηση της ευρωπαϊκής δέσμης μέτρων για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας.
Ακολούθως, η κυρία Μαίρη Πλατή, project manager του LIFE-IP CEI-Greece στο Υ.Π.ΕΝ., παρουσίασε την επισκόπηση και τα αποτελέσματα του έργου, ενώ στη συνέχεια, εταίροι παρουσίασαν τις πιλοτικές δράσεις. Συγκεκριμένα, ο κύριος Φίλιππος Κυρκίτσος, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, παρουσίασε το σύστημα Πληρώνω-Όσο-Πετάω και τα Ολοκληρωμένα Πράσινα Σημεία, αναλύοντας τις υποχρεώσεις και την αναγκαιότητά τους στον δρόμο προς το Zero Waste και την κυκλική οικονομία. Ο κύριος Ανδρέας Σωτηρόπουλος, περιβαλλοντολόγος (MSc) στην Terra Nova ΕΠΕ Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική, ανέλυσε την εφαρμογή των συστημάτων χωριστής συλλογής Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων (ΕΟΑ) και η κυρία Δέσποινα Μπακογιάννη, χημικός μηχανικός στο ΔΑΦΝΗ, παρουσίαση τη δέσμη μέτρων για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στις επιλεγμένες πιλοτικές νησιωτικές (Τήνος, Αλόννησος, Πάρος, Αντίπαρος, Θήρα) και ορεινές (Ναυπακτία) περιοχές. Τέλος, η κυρία Κάτια Λαζαρίδη, καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε δράσεις και μέτρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων.
Στο τελευταίο μέρος της εσπερίδας, παρουσιάστηκαν από την κυρία Φωτεινή Ποριάζη οι πρακτικές που εφαρμόζει η βιοτεχνία της «Οικογένειας Ποριάζη» στη Λήμνο στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, ομάδα μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο με ΛΤ Φούρνων Κορσεών πραγματοποίησε παρουσίαση πρότασης σχετικά με την αξιοποίηση των υποπροϊόντων τοπικού ελαιοτριβείου για την παραγωγή σαπουνιών. Στην ίδια ενότητα πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με άλλες επιτυχημένες πρακτικές που υλοποιούνται στο Βόρειο Αιγαίο σε οινοποιεία της Λήμνου αλλά και τυροκομεία και ελαιοτριβεία στη Λέσβο εφαρμόζοντας πρακτικές κυκλικής αξιοποίησης των παραγόμενων υποπροϊόντων.
Στο κλείσιμο της εσπερίδας υπογράφηκε σύμφωνο με σκοπό τη συνεργασία τοπικών, περιφερειακών και εθνικών φορέων για την αξιοποίηση των αγροδιατροφικών αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στο Βόρειο Αιγαίο. Την εσπερίδα συντόνισε ο κύριος Κώστας Κομνηνός.
Από τις 5 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Εργαστήριο Οικοδόμησης Δυναμικού στη Σάμο (Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, Δερβενακίων 1 και Αλέξη Αλέξη), στην Ικαρία (Αίθουσα Συνεδριάσεων Επαρχείο Ικαρίας, Άγιος Κήρυκος), στη Χίο (Αίθουσα «Μιχαήλ Βουρνού» Περιφέρειας Χίου, Πολυτεχνείου 1, κτίριο Περιφέρειας), στη Μυτιλήνη (Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου – Μυτιλήνη, Κουντουριώτη 1) και στη Λήμνο (Γραφείο Επάρχου, Λεωφόρος Δημοκρατίας 34, Μύρινα) με φυσική παρουσία και στα πέντε νησιά, ενώ υπήρξε διαδικτυακή σύνδεση των αιθουσών καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Το εργαστήριο είχε συνολικά 146 συμμετέχοντες και στόχο την κατάρτιση των ενδιαφερομένων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις διαχείρισης αποβλήτων.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων από την κυρία Μαίρη Πλατή. Επιπλέον, η κυρία Ζωή Γαϊτανάρου, εμπειρογνώμονας διαχείρισης αποβλήτων του έργου στο Πράσινο Ταμείο, μίλησε για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις καθώς και για τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα, ενώ ο κύριος Δημήτρης Χωματίδης, εμπειρογνώμονας κυκλικής οικονομίας και πληροφοριακών συστημάτων του έργου στον φορέα, αναφέρθηκε στα προϊόντα ως υπηρεσία, στα πλαστικά, καθώς και στα ψηφιακά εργαλεία για την κυκλική οικονομία. Οι εμπειρογνώμονες του Πράσινου Ταμείου, με τη συμβολή εταίρων του LIFE-IP CEI-Greece, συντόνισαν τη διεξαγωγή επιτραπέζιου παιχνιδιού κυκλικής επιχειρηματικότητας στα νησιά με την ενεργό συμμετοχή των παρευρισκόμενων.
Επιπροσθέτως, ο κύριος Φίλιππος Κυρκίτσος πραγματοποίησε παρουσιάσεις για το σύστημα Πληρώνω-Όσο-Πετάω, για δράσεις πρόληψης, για την οικονομία διαμοιρασμού, για τη βιώσιμη κατανάλωση, καθώς και για την έννοια της επαναχρησιμοποίησης / αγοράς από δεύτερο χέρι.
Επιπλέον, η κυρία Ρουμπίνη Μαρίνη, υπεύθυνη του έργου στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), μίλησε για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) καθώς και τα κέντρα επιδιόρθωσης, ενώ η κυρία Ελένη Κουρούδη, μηχανολόγος μηχανικός στον Ε.Ο.ΑΝ., αναφέρθηκε στα Νέα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.
Επίσης, η κυρία Ευγενία Καραπάτσιου, περιβαλλοντολόγος (MSc) της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ / Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε παρουσίαση και βιωματική άσκηση για τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), ενώ ο κύριος Στάθης Φορτάτος, εξωτερικός συνεργάτης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, μίλησε για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Τέλος, η κυρία Δέσποινα Μπακογιάννη πραγματοποίησε ομιλία με θέμα τη νησιωτικότητα και τη βιοοικονομία, ενώ ο κύριος Ανδρέας Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στη βιομηχανική συμβίωση και τα τοξικά υλικά στα προϊόντα.
Περισσότερες πληροφορίες για το LIFE-IP CEI-Greece είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας www.circulargreece.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
- https://www.facebook.com/CircularGreece/
- https://twitter.com/CircularGreece
- https://www.linkedin.com/company/life-ip-cei-greece-circular-greece/
- https://www.instagram.com/circulargreece/
- //youtube.com/@circulargreece">https://youtube.com/@circulargreece