Το 2024, η αντισυμβατική ομάδα των Science Rectors συμπληρώνει μια πορεία δέκα ετών!
Υπόσχονται λοιπόν να κλείσουν τη δεκαετία 2014-2024 δυναμικά, με πολλές εκπλήξεις και απρόσμενες παρουσιάσεις αλλά και συνεργασίες.
Η πρώτη τους ανατρεπτική παράσταση με τίτλο «Science Rap battle» θα πραγματοποιηθεί στον χώρο που τους είναι ιδιαίτερα προσφιλής, στο Θέατρο Arroyo.
Γνωστά αλλά και νέα πρόσωπα της ομάδας θα αφηγηθούν επιστημονικές ιστορίες με το γνώριμο και καθιερωμένο πλέον ύφος του stand-up! Ένας επιτυχής συγκερασμός επιστήμης και χιούμορ!
Ας κάνουμε όμως μια μικρή αναδρομή στη δεκαετή διαδρομή τους: Η ιδέα ανήκει στην Ελένη Γραμματικοπούλου, της οποίας η ζωή είναι 30 χρόνια αφιερωμένη με πάθος στην επικοινωνία της επιστήμης. Δημιούργησε την ομάδα προσκαλώντας νέους και ταλαντούχους επιστήμονες διαφόρων θεματικών κλάδων, οι οποίοι συμμερίστηκαν τον ίδιο στόχο.
Στην αρχή τούς πήρε κάποιο χρόνο να βρουν τον σωστό βηματισμό. Απόκτησαν την ονομασία τους (Science Reactors), κατέληξαν στο εργαλείο επικοινωνίας τους με το κοινό (stand-up), στη συνέχεια ανέβασαν τις δικές τους θεατρικές παραστάσεις (science on stage) και τέλος αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τις μικρότερες ηλικίες (stand-up science kids).
Σε όλο αυτό το διάστημα, η ομάδα τους ανανεώνεται συνεχώς με νέα πρόσωπα, πολλά από τα ιδρυτικά μέλη απορροφήθηκαν από το «brain drain» και άλλα ακολούθησαν τον δικό τους δρόμο. Έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μια «τολμηρή» παρουσία σε μεγάλες επιστημονικές διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, οργάνωσαν τις δικές τους παρουσιάσεις σε πολιτιστικούς χώρους και θέατρα, κερδίζοντας έτσι πολλούς και φανατικούς φίλους. Συνδύασαν την τέχνη με την επιστήμη και συνεχίζουν υπηρετώντας πάντα τον ίδιο στόχο: την επικοινωνία της επιστήμης και τη διάχυση της γνώσης με τρόπο απλό, απολαυστικό και χιουμοριστικό, χωρίς όμως το χιούμορ να γίνεται αυτοσκοπός.
Στην παράσταση της 12ης Ιανουαρίου συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι:
Κωνσταντίνος Περιστέρης (γυναικολόγος-μαιευτήρας), Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος (φιλόλογος-εκπαιδευτής ρητορικής) –και οι δύο θα είναι και παρουσιαστές–, Σταύρος Δημητρακούδης (αστροφυσικός), Μάκης Ζωιδάκης (βιολόγος), Αντωνία Καραμολέγκου (γλωσσολόγος, μηχανική μάθηση), Νίκος Παπαδημητρίου (χημικός μηχανικός), Δημήτρης Ραγιαδάκος (επιστήμη του management), Αλέξανδρος Σουρτζής (χωροτάκτης πολεοδόμος).
Μπορούν λοιπόν να ανασκευάσουν τον μύθο ότι οι επιστήμονες δεν διαθέτουν χιούμορ;
Θα το αποδείξουν την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 21:00.
Ιδέα, διοργάνωση, συντονισμός: Ελένη Γραμματικοπούλου, επικοινωνία της επιστήμης
Σκηνοθετική παρέμβαση: Κώστας Βρεττός, σκηνοθέτης