34.jpg

 

koykl002Το 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest επιστρέφει αφιερωμένο στους Griko. Από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τις μέρες μας, οι «Griko» ή «Graecanici» διαμένουν στα ελληνόφωνα χωριά της λεγόμενης «Magna Graecia» ή Μεγάλης Ελλάδας. Διατηρώντας μια ιδιόμορφη ελληνική διάλεκτο και πολιτιστικά στοιχεία που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα, αυτή η πληθυσμιακή ομάδα αποδεικνύει πως η ιστορική μνήμη φτάνει βαθιά και επηρεάζει την ταυτότητα ενός λαού.

Στο πλαίσιο του 17ου docfest, οι φίλοι του ντοκιμαντέρ θα γνωρίσουν τους Griko και την πλούσια κουλτούρα τους σ’ ένα συνονθύλευμα εικόνων, ήχων και ιδεών που θα τους ταξιδέψει στη μαγευτική Κάτω Ιταλία.

Αυλαία στο αφιέρωμα στους Griko

Η αυλαία για το αφιέρωμα στους Griko του 17ου docfest θα γίνει στην τελετή έναρξης την Τρίτη 21 Νοεμβρίου. Τιμώμενο πρόσωπο της τελετής είναι η Μαρία Φαραντούρη, η οποία έντυσε με τη φωνή της ένα απ’ τα πιο εμβληματικά ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτουν την ταυτότητα των Griko. Στην εκδήλωση θα γίνει και προβολή αυτής της ταινίας του Δημήτρη Μαυρικίου, «Polemonta».  

Γνωριμία με τους Griko μέσω του κινηματογραφικού φακού

at_the_Greko_town_of_Bova_Marina.jpgΈνα απ’ τα βασικότερα σημεία επαφής πραγματοποιείται μέσω του κινηματογραφικού φακού. Φέτος, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest θα φιλοξενήσει 5 ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτουν σε βάθος την πολιτισμική ταυτότητα των Griko. Οι ταινίες-σταθμοί που θα προβληθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ αποκαλύπτουν τη βαθιά επίδραση του πολιτισμού που έχει καταφέρει να διατηρήσει ήθη και έθιμα μέσα στους αιώνες, δημιουργώντας έναν ιδιόμορφο άυλο δεσμό μεταξύ των λαών.

Ένας απ’ τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, μοιράζεται μέσω της κάμεράς του ένα οδοιπορικό στη Μεγάλη Ελλάδα μέσα από τρεις ταινίες. Πρόκειται για μερικές απ’ τις πρώτες καταγραφές στον φακό της πλούσιας παράδοσης που διατηρεί στοιχεία αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων.

Η περιπλάνηση στα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής συμπληρώνεται με δυο ταινίες των Billy Cotsis και Basil Genimahaliotis.

Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο πλαίσιο του 17ου Docfest είναι τα εξής:

  • Polemonta του Δημήτρη Μαυρίκιου
  • Τα Γεφύρια του Ιονίου: Μπόβα του Δημήτρη Μαυρίκιου
  • Τα Γεφύρια του Ιονίου: Οτράντο του Δημήτρη Μαυρίκιου
  • Magna Graecia: the Greko of Calabria των Billy Cotsis και Basil Genimahaliotis
  • Magna Graecia: the Griko of Apulia των Billy Cotsis και Basil Genimahaliotis

Μια συζήτηση αποκαλύπτει την ταυτότητα των Griko

Το αφιέρωμα στους Griko συνεχίζεται με τη συζήτηση «Απόδημος Ελληνισμός – η Περίπτωση των Griko» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στην Aίθουσα Συνεδριάσεων Νομαρχιακού Μεγάρου. Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι ομιλητές θα εξερευνήσουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την πολιτισμική ταυτότητα αυτής της πληθυσμιακής ομάδας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να διερωτηθεί σχετικά με τα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτισμική ταυτότητα και πώς η ιστορική μνήμη διατηρεί ζωντανή τη σύνδεση μεταξύ των λαών.

Μια μουσική βραδιά από τη Νότια Ιταλία

Τελευταίος σταθμός στο ταξίδι μας στην Κάτω Ιταλία είναι η τελετή λήξης του 17ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest. Στην τελετή, φιλοξενούμε την ταλαντούχα Consuelo Alfieri, μία απ’ τις σημαντικότερες τραγουδίστριες του είδους.

Με συνοδεία μουσικού σχήματος θα μας συστήσει τη γοητεία της γραικάνικης μουσικής. Μέσα από τη δύναμη των μελωδιών και των μεστών στίχων των τραγουδιών, το κοινό θα ανακαλύψει τη δύναμη της συλλογικής μνήμης που διατηρεί τους άυλους δεσμούς των λαών δυνατούς.

Το αφιέρωμα στους Griko θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, της Πρεσβείας της Ιταλίας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Κοινότητας Κάτω Μεσσήνης, της Ομοσπονδίας Κοινοτήτων Κάτω Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Emilia Romagna.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn