psihwn.jpg

 

Μια πρεμιέρα γεμάτη αγάπη και έξοχα σχόλια για την παράσταση

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου το Θέατρο Αλκμήνη γέμισε με ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού που παρακολούθησαν την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Ψυχών Λύτρωσις» σε σκηνοθεσία Νίκου Κρίκα. Η παράσταση παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία κάθε Πέμπτη και Παρασκευή.

margri3Μια πρεμιέρα με άρωμα αγάπης για την τέχνη και τους συντελεστές της παράστασης, την οποία μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους ο Χάρης Ρώμας, η Άννα Χατζησοφιά, ο Κοσμάς Ζαχάρωφ, η Μαρία Ιωαννίδου, η Νέλλη Γκίνη, η Γωγώ Αντζολετάκη, η Ελένη Ροδά, η Στέλλα Παπαδημητρίου, ο Μάκης Δεστούνης, ο Κώστας Νταλιάνης, η Εβίτα Παπασπύρου, ο Μενέλαος Τζαβέλλας, ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο Θοδωρής Ρωμανίδης, ο Δημήτρης Γιώτης, ο δρ. Γεώργιος Κακαβάς, ο Σταύρος Νικολαΐδης, η Κερασία Σαμαρά, ο Γιώργος Μπανταδάκης, η Χρύσα Κλούβα, δημοσιογράφοι και φίλοι από τον χώρο του πολιτισμού.

Το έργο «Ψυχών Λύτρωσις» είναι εμπνευσμένο από τη συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη Ο κόσμος που πεθαίνει και ο κόσμος που έρχεται.

Η θεατρική παράσταση, μέσα από μια ιστορία αγάπης, πραγματεύεται τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η κοινωνική ανισότητα, η διαφορετικότητα, η προκατάληψη, η κακοποίηση, τα πάσης φύσεως κοινωνικά στερεότυπα.

Προβλήματα που ταλάνιζαν την κοινωνία της Ελλάδας και όχι μόνο, τη δεκαετία του ’60, και τα οποία εξακολουθούν να είναι επίκαιρα.

Λίγα λόγια για το έργο

Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 1963. Δύο οικογένειες, δύο διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται με τον αρραβώνα των παιδιών τους. Η Κλειώ, φοιτήτρια και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, και ο Αλέκος, σκληρά εργαζόμενος και νταής, έχουν ερωτευτεί και ονειρεύονται την κοινή τους ζωή. Μαζί με το ζευγάρι,  βλέπουμε και τη ζωή των μελών των οικογενειών τους. Παρακολουθούμε καθημερινά στιγμιότυπα των ηρώων, τα οποία διαδραματίζονται άλλοτε με χιούμορ και κωμική διάθεση, άλλοτε με διαφωνίες, συγκρούσεις, θυμό. Ο φουριόζος έρωτας, η φιλοδοξία, η κοινωνική αλληλεγγύη εναλλάσσονται με τις αντιθέσεις,  την απογοήτευση, κάποτε και τον αλληλοσπαραγμό. Καθένας ψάχνει τη λύτρωσή του. Κάποιοι θυσιάζονται, άλλοι εξελίσσονται. Θα τα καταφέρουν οι ήρωές μας; Και με ποιο τίμημα;

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το έργο διαδραματίζεται στις αρχές των 60s στην Αθήνα. Ο έρωτας δύο νέων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις παλεύει να σταθεί όρθιος απέναντι σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και οπισθοδρομικές ιδέες. Ο στόχος μου σκηνοθετικά είναι να αναδείξω όσο μπορώ τους χαρακτήρες του έργου, τις αδυναμίες τους, τα προτερήματά τους. Είναι άνθρωποι και πάσχουν. Πότε υπερισχύει το πάθος, άλλοτε ο φόβος, ο θυμός, η απελπισία, η αγάπη. Στο έργο θίγονται σημαντικά ζητήματα της τότε αλλά και της σημερινής κοινωνίας, όπως η ομοφυλοφιλία, η κακοποίηση. Και εδώ έρχεται το διαχρονικό κομμάτι του έργου: Αν καταφέρεις να διεισδύσεις στις ψυχές αυτών των ηρώων, δεν θα δεις τρομακτικές διαφορές σε σχέση με το σήμερα. Πάντα παλεύουμε με τα δαιμόνιά μας. Γιατί, όπως λέει σοφά και ο λαός, «έξω απ’ τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται». Στο έργο δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και μη. Όλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Τέλος, όπως προσπαθώ σε κάθε σκηνοθετική δουλειά μου, θέλω ο θεατής να φεύγει με ερωτήματα και όχι με έτοιμες απαντήσεις. Να συνεχίζει με έναν τρόπο ο ίδιος την ιστορία.

 

Διανομή

Περικλής Λιανός (Παναγής), Ελένη Φίλιππα (Έλλη), Φαίδρα Παπανικολάου (Μέλπω), Δήμητρα Μπάσιου (Κλειώ), Αντώνης Σανιάνος (Αλέκος), Κωνσταντίνα Αργυροπούλου (Αργυρούλα), Χρήστος Ζαχάρωφ (Παύλος).

Σκηνοθεσία: Νίκος Κρίκας

Κείμενο: Δήμητρα Μπάσιου, Νίκος Κρίκας, Καίτη Αναστασίου

Μουσική: Θανάσης Οικονομίδης

Σκηνικά: Λίλιαν Χατζηγεωργίου

Κοστούμια – αξεσουάρ: Το σπίτι του ηθοποιού

Επιλογή κοστουμιών: Φαίδρα Παπανικολάου

Φωτισμός: Μανώλης Μπράτσης

Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Καρακώστα

Παραγωγή: ΜΗΡΚΑ Production (ΑΜΚΕ)

 

«Ψυχών Λύτρωσις»

 

Πληροφορίες χώρου: 

 

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα

Μετρό: Στάση Κεραμεικός,

Τρόλεϊ: 21 Στάση Καμπά, 

ΟΑΣΑ: 049, 815, 838, 914, Γ18 Στάση Καμπά, 035 Στάση ΙΚΑ

Το θέατρο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 στις 21:00

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 

Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 

Γενική είσοδος: 15 ευρώ,  φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ: 12 ευρώ, ατέλειες: 6 ευρώ

 

Προπώληση εισιτηρίων: 

Ταμείο του θεάτρου "Αλκμήνη", Τηλεφωνικές κρατήσεις στο 2103428650

Ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr - https://www.ticketservices.gr/event/psychon-lytrosis/

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn