Η ελληνική αγορά ακινήτων προσφέρει μια σειρά ευκαιριών, όπως τουριστικές κατοικίες και υποδομές, συγκροτήματα γραφείων, καθώς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αποτελεί πόλο έλξης ξένων επενδυτών. Αυτό υποστήριξαν οι ομιλητές του 2ου Real Estate Forum, το Σάββατο 10 Ιουνίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης Premium Real Estate Expo, στο Mec Παιανίας, από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2023.
Η 3η Premium Real Estate Expo αποτελεί το σημείο συνάντησης επενδυτών και σημαντικό ορόσημο στη συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο Real Estate Forum, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας που την καθιστούν πόλο έλξης τόσο για εγχώριους όσο και για διεθνείς επενδυτές, τονίζοντας πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας για το 2022 ανήλθαν σε 7,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,975 δισ. ευρώ αφορούσε την ελληνική ακίνητη περιουσία.
Με τη σειρά τους οι ομιλητές Αρσλάνογλου Κωνσταντίνος, CEO της Invest Greece Solomon United Realtors, Ofer Reshef, Director of Business Development της Arledan Group στο Ισραήλ, Anna Pazdurova CEO Vision Properties Group UK και Volodymyr Tribat, ιδιοκτήτης της A-Syggrou Group, αναφέρθηκαν στην ανταγωνιστική υπεροχή της Ελλάδας στις τιμές ακινήτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στη σημασία της γεωγραφικής της θέσης και φυσικά στο κλίμα της χώρας: παράγοντες που αυξάνουν τη ζήτηση για ελληνικά ακίνητα. Μάλιστα ο κύριος Tribrat, παρουσιάζοντας στοιχεία από την αγορά του Ντουμπάι, απέδειξε ότι η αγορά αυτή είναι ακριβή και κορεσμένη, ενώ η Αθήνα έχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από όση μπορεί να εξυπηρετήσει, και προέβλεψε ότι θα ξεπεράσει τη ζήτηση εκ μέρους των ξένων επενδυτών τόσο στο Ντουμπάι όσο και στην Κύπρο. Δεν παρέλειψαν ωστόσο να αναφερθούν στο αγκάθι της ελληνικής γραφειοκρατίας, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις αγοραπωλησίες στη χώρα. Ο κύριος Αρσλάνογλου τόνισε πως στην Τουρκία η διαδικασία αγοράς ακινήτου είναι πολύ απλή και γρήγορη, ενώ στην Ελλάδα μοιάζει παρανοϊκή. Οι Τούρκοι επενδυτές, οι οποίες αποτελούν τη δεύτερη αγοραστική δύναμη της χώρας μετά τους Κινέζους, έρχονται από το ταχύτερο σύστημα του κόσμου στο αργότερο της Ευρώπης.
Για τη σημασία της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και της ταχύτερης μεταβίβασης των ακινήτων έκαναν λόγο στις ομιλίες τους ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος, κύριος Γεώργιος Ρούσκας, και ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Χρήστος Κλειώσης.
Ο κύριος Ρούσκας τόνισε πως το 70% των αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα γίνεται από μη Έλληνες. Το ελληνικό ακίνητο είναι φθηνότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι κατασκευές ανώτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι διαδικασίες μεταγραφής όμως είναι πολύ δύσκολες λόγω γραφειοκρατίας η οποία ενισχύθηκε από μια σειρά ατυχών νομοθετικών ρυθμίσεων. Σήμερα, για μια μεταβίβαση απαιτούνται έως και 45 διαφορετικά έγγραφα(!) όταν τα απαραίτητα είναι 6-7. Κάποια από τα έγγραφα αυτά μπορεί να χρειαστούν έως και 10 μήνες για να εκδοθούν, ανέφερε ο κύριος Κλειώσης, ενώ κάποια μπορεί να μην είναι καν εφικτό να εκδοθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω της ψηφιοποίησης έστω και μέρους της διαδικασίας μεταβίβασης, ο δείκτης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ ανέβηκε κατά εφτά μονάδες. Οι κύριοι Ρούσκας και Κλειώσης έκαναν έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις να στηρίξουν την ψηφιοποίηση με κανόνες ώστε η Ελλάδα να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όσον αφορά την Golden Visa και τον διπλασιασμό του επενδυτικού ορίου σε περιοχές-κλειδιά, ο κύριος Βαγγέλης Κτενιάδης, πρόεδρος της V2 Development, τόνισε πως θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένονται. Στις ομιλίες τους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, κύριος Λευτέρης Ποταμιάνος, και ο υπεύθυνος εξωτερικών δικτύων της Eurobank στα προϊόντα στέγης ιδιωτών, κύριος Ιωάννης Καρναβάς, απέδωσαν την έλλειψη ακινήτων στη μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα και την συγκέντρωση ακινήτων σε λίγα χέρια (funds). Πιστεύουν ότι χρειάζεται να δοθούν κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες για να διατεθούν στην αγορά τα «κλειστά» σπίτια. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έφερε αύξηση ζήτησης στην αγορά, την οποία επιβεβαίωσε ο κύριος Καρναβάς, ο οποίος μίλησε για 40% αύξηση στη ζήτηση δανείων και εκταμίευση 1,2 δισ. ευρώ το 2022. Η ζήτηση αυτή όμως φρενάρεται από υπερβολικούς περιορισμούς. Στο ίδιο κλίμα και η ομιλία του διευθυντή Ανάπτυξης της Landea, κυρίου Βασίλειου Πάτρα, ο οποίος ανέφερε πως η τραπεζική δανειοδότηση για αγορά ακινήτου σε πλειστηριασμό θα βοηθήσει στο να ανοίξει η αγορά που αυτή τη στιγμή είναι Β2Β σε Β2C, δηλαδή στο να μπορεί να αγοράσει και το ευρύ κοινό.
Τέλος, για την ανάγκη ενημερωμένων επαγγελματιών στον κλάδο του Real Estate έκανε λόγω ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, σύμβουλος και διδάσκων ΠΜΣ στην ΕΕΑ, κύριος Φώτης Μουζάκης Νεολής, ενώ για τη σημασία του νέου υβριδικού μοντέλου εργασίας που εφαρμόζεται στο εξωτερικό και εξοικονομεί έως $11,000 ανά εργαζόμενο ετησίως μίλησε ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, Partnership Sales Manager Νοτίου Ελλάδος και Κύπρου της ΙWG.
Στην 3η Premium Real Estate Expo, τη μοναδική έκθεση για τα ακίνητα και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, συμμετείχαν περισσότεροι από 60 εκθέτες, ενώ όσον αφορά την επισκεψιμότητα, καταγράφηκαν πάνω από 4.000 επαγγελματίες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα εγκαίνια της έκθεσης την Παρασκευή 9 Ιουνίου, παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής της ΝΔ, κύριος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος έργων και υποδομών κύριος Αθανάσιος Κατσιγιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, κύριος Λευτέρης Ποταμιάνος, και ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου, κύριος Ιωάννης Ρεβύθης.